En sıcak iki ankete göre Köşk seçimi sonuçları

MAK Danışmanlık ve Gezici Araştırma, Köşk seçimi gündemli yaptıkları araştırma sonuçlarını açıkladı. İki araştırmada da Erdoğan fark attı.

En sıcak iki ankete göre Köşk seçimi sonuçları
En sıcak iki ankete göre Köşk seçimi sonuçları
GİRİŞ 21.07.2014 14:30 GÜNCELLEME 21.07.2014 17:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

MAK Danışmanlık 16-17-18-19 Temmuz  2014 tarihleri arasında 41 il merkezi ve 140 ilçede 5400 kişi ile yüzyüze görüşme ve Likert metoduyla yaptığı anket sonucunu açıkladı.

Türkiye gündemi ile ilgili 5 ana başlıkta yapılan ankette 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ve Suriye, Irak, Filistin, Ukrayna başta olmak üzere son sıcak gelişmeler ışığında Türkiye'nin dış politikası ile ilgili sonuçlar dikkat çekti.

İşte MAK Danışmanlık'ın yaptığı anketteki çarpıcı sonuçlar:

Ankette katılımcılara 10 Ağustos tarihindeki cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz? sorusu soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan önce şu sonuç çıktı:

EKMELEDDİN  İHSANOĞLU                             %  28

RECEP TAYYİP ERDOĞAN                                %  42

SELAHADDİN DEMİRTAŞ                                    %   5 

Oy Kullanmayacağım                                            %  20

Yanıt Yok / Kararsız                                                %    5

KARARSIZLARIN DAĞITILMASI DURUMUNDA

EKMELETTİN MEHMET İHSANOĞLU              %  37.34

RECEP TAYYİP ERDOĞAN                                %  56

SELAHATTİN DEMİRTAŞ                                   %   6.66

Tabloya yurt dışı seçmenin yüzde 4 - 5 lik oy etkisi eklenmediği not olarak düşülürken, Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranında yüzde 2-3 artış olabileceği ifade edildi. Bu sonuçla Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranının yüzde 58-59 çıkacağı belirtildi.

HÜKÜMETİN DIŞ POLİTİKASINA DESTEK

Ankette dikkat çekici bir ayrıntıda Türkiye'nin dış politika yönetimi ile ilgiliydi. Ankette, 'hükümetin aktif dış politikasını onaylıyor musunuz?' sorusuna verilen cevapta 'Kesinlikle onaylıyorum, onaylıyorum, kısmen onaylıyorum diyenlerin oranı yüzde 55'i aştı.

Özellikle muhalefet tarafından yoğun eleştirilere uğrayan hükümetin dış politikası araştırmaya muhatap kişiler tarafından önemli ölçüde onaylanıyor sonucu çıktı. 

HÜKÜMETİN AKTİF DIŞ POLİTİKA UYGULAMASINI ONAYLIYOR MUSUNUZ?

İşte soruya verilen cevap:

KESİNLİKLE ONAYLIYORUM     % 35

ONAYLIYORUM                             % 11

KISMEN ONAYLIYORUM             % 9

ONAYLAMIYORUM                       % 33

KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK           % 12

 

GEZİCİ'NİN ANKETİNDE DE ERDOĞAN AÇIK ARA ÖNDE GİDİYOR

Gezici Araştırma şirketi, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 36 ilde 3 bin 292 kişi ile bir anket düzenledi.

Ankete katılanların yüzde 53.4’ü seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini açıklarken, yüzde 38.4’ü Ekmeleddin İhsanoğlu ve yüzde 8.2’si de tercihini Selahattin Demirtaş’tan yana kullanacağını kaydetti.

LİDERLİKTE ERDOĞAN FARKI

Ankette sorulan , “Hangi Cumhurbaşkanı adayının liderlik özelliği daha yüksek” sorusuna ise katılımcıların yüzde 69.4’ü Erdoğan derken, yüzde 25.4’ü İhsanoğlu ve yüzde 5.2’isi de Demirtaş cevabını verdi.

HANGİ CUMHURBAŞKANI ADAYININ ÜLKEYE DAHA FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORSUNUZ?

Ankette 'Hangi cumhurbaşkanı adayının ülkeye daha faydalı olacağına inanıyorsunuz sorusu da dikkat çekti. Bu soruda da Erdoğan yüzde 57.7 çıkarak rakiplerine fark attı.

Araştırmada, sadece AK Parti seçmenine, “Recep Tayyip Erdoğan, köşke çıktıktan sonra AK Parti’ye oy verir misiniz” sorusu da yöneltildi. AK Partili seçmenlerin yüzde 86.6’sı bu soruya evet derken, yüzde 13.4’ü hayır şeklinde yanıt verdi.

Araştırmada dikkat çeken bir diğer detay da, MHP seçmeninin yüzde 20.3’ünün yani her 5 MHP’liden birinin Erdoğan’a oy kullanacağı oldu.

Sandığa katılım oranının yüzde 83 olarak tespit edildiği araştırmada, sandığa gitmeyenlerin yüzde 65’inin CHP, yüzde 20’sinin MHP, yüzde 10’unun AK Parti ve yüzde 5’inin de BDP/HDP olduğu da kaydedildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • Kahraman Maraşlı 9 yıl önce Şikayet Et
    HANGİ CUMHURBAŞKANI ADAYININ ÜLKEYE DAHA FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORSUNUZ?. HANGİ CUMHURBAŞKANI ADAYININ ÜLKEYE DAHA FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORSUNUZ? anketinin sonuçları seçim sonuçları olacak.
    Cevapla
  • Uğur YAZICI 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben %55-60 arası demiştim ama. Sanırım Usta aşacak...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim