Erdoğan'ın sağlık sırrı eski günlerini arıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuruyemişçiden satın alması ile zirveye çıkan altın çilek bugünlerde iade-i itibar peşinde.

Erdoğan'ın sağlık sırrı eski günlerini arıyor
Erdoğan'ın sağlık sırrı eski günlerini arıyor
GİRİŞ 18.09.2014 10:36 GÜNCELLEME 18.09.2014 12:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 TL'ye satın aldığı altın çilek eski günlerdeki itibarını arıyor.

Altın çilek hiç şüphesiz bir dönemin popülaritesi en fazla olan bitkiler arasındaydı. Türkiye adını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu bitkiyi tercih etmesi ve magazin haberlerinden duydu. 

Kamuoyuna doğal yollarla zayıflamak isteyen ya da formunu korumaya çalışan ünlülerin bir numaralı tercihi olarak lanse edildi. Altın çilek rüzgârının etkisi sadece ünlülerle sınırlı kalmadı. Hapları kapsülleri bir anda en çok sipariş edilenler listesine girdi. Tedarikçiler nerede ise ürün yetiştirmekte zorlanıyordu. Altın çilek, adeta altın günlerini yaşıyordu.

İşin aslı neydi?

Altın çilek gerçekte öldürücü bir bitki miydi ya da gazetelere yansıyan ölüm haberlerinin müsebbibi iddia edildiği gibi altın çilek mi?

Bu sorunun cevabını Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muammer Yıldız veriyor.

Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız, sözlerine, “Altın çilek haksız bir ithama maruz kaldı” diyerek başlıyor ve ekliyor “Bu bitki yurt dışında özellikle Hindistan’da teşvik kapsamında olan, çiftçilerin çok ektiği ve o bölgede romatizmalı hastalıklar ve troid hastalıkları için kullanılan bir bitki. Halk arasında yaygın olarak biliniyor. Türkiye’de ise altın çileğin tanınması biraz farklı gelişti. Zayıflama amaçlı kullanıldı, siz de takdir edersiniz ki bu konu ülkemizde en çok suistimal edilen konuların başında geliyor. Altın çilek çokça abartıldı ve çokça reklam edildi.

ASIL DARBEYİ FIRSATÇILAR VURDU

Fakat altın çileğe esas öldürücü darbeyi kolay yoldan para kazanmak isteyen fırsat düşkünleri vurdu. İşin iç yüzünde bir firma altın çilek olduğunu iddia ettiği bir kapsülün içine subitramin adlı maddeyi kullanması yatıyor. Bu durum Sağlık Bakanlığı raporlarıyla da tespit edildi. Subitramin kullanım sakıncası olan karaciğerde ve böbreklerde telafisi çok zor hatta mümkün olmayan harabiyete yol açan bir madde. Bunu kullanan bir tüketici hayatını kaybetti. Fatura ise altın çileğe kesildi. Konunun gerçek yüzünden ise birçok kişinin haberi dahi olmadı.

Diğer taraftan da merdiven altı üretimin yaygınca görüldüğü, kontrolün zor olduğu bu alanda belki de yeni bir can kaybı yaşamamak için biraz da işin kolaycılığına kaçarak konu tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamadı. Altın çilek suçsuzluğu ortada olmasına rağmen aklanmadı. Müspet anlamda söylenilenlerde yeterince kamuoyuna ulaşamadı"

Peki, sonra ne mi oldu?

Altın çilek özellikle Akdeniz bölgesinde teşvik kapsamına alınmış. Çiftçiler bu bitkiden yüzlerce dönüm arazi ekmiş iken bitkiler ellerinde kaldı. Ciddi mağduriyetler yaşandı. ”Bugün Türkiye’de altın çilek pek tüketilmese de Mersin yöresinde tekrardan üretimine başlandı. Yani birçok hastanın şifasına vesile olabilecek ve ülkemize döviz girdisi sağlayabilecek altın çilek iade-i itibar peşinde.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?