Sözde Orta Doğu Barış Planı'na Türkiye'den peş peşe tepkiler

ABD ile İsrail'in ortaklaşa bir kararla sözde barış anlaşmasının ismini 'Yüzyılın Anlaşması' şeklinde vermelerinin ardından bugün konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ün tamamının İsrail'in Başkenti olacağı açıklamasında bulundu. Bu skandal açıklamanın ardından Türkiye'den peş peşe açıklamalar geldi.

Sözde Orta Doğu Barış Planı'na Türkiye'den peş peşe tepkiler
Sözde Orta Doğu Barış Planı'na Türkiye'den peş peşe tepkiler
GİRİŞ 29.01.2020 01:40 GÜNCELLEME 29.01.2020 11:38
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

ABD ve İsrail, Filistin'i saf dışı bırakmak için devreye soktukları sözde barış anlaşması olan ''Yüzyılın Anlaşması'' planının detaylarını kameralar karşısında dünyaya ilan etti. Bu karara göre Kudüs'ün İsrail'in Başkenti olacağını iddia eden ABD Başkanı Donald Trump, ''Benim başkanlık dönemimde size (İsrail'e) istediğiniz her şey verildi'' açıklamasında bulundu.

 

Bu skandal kararın ardından Türkiye'den peş peşe açıklamalar geliyor...

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ORTA DOĞU BARIŞ PLANI AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bu anlaşmanın ölü doğduğu bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''ABD'nin sözde (Orta Doğu) barış planı ölü doğmuştur. ABD'nin sözde (Orta Doğu) barış planı ölü doğmuştur. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz'' ifadelerine yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında öngörülen İsrail ve Filistin devletlerinin sınırlarını gösteren bir haritayı paylaştı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, ABD'nin Filistin-İsrail meselesine yönelik sözde barış planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Altun, "Bu sözde “barış planı”, İsrail’in işgalini ve yerleşim birimlerini meşru kılmaya yönelik bir açıklamadan başka bir şey değildir. Ne uygulanabilir bir plandır ne de sahadaki duruma dair adil bir değerlendirme içermektedir. Plan, Filistinlilerin isteklerini ezip geçerken İsrail’i tatmin etmek amacındadır. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına bütün dünya karşı çıkıyor. Bu planla birlikte Kudüs tamamen İsrail’e verilmek isteniyor. Kudüs İsrail’e ait değildir ve Kudüs’ü birilerine teklif etmek de üçüncü tarafların kararı olamaz. Her iki tarafın da desteği, anlaşması ve onayı olmadan açıklamalar yapmak bölgeye istikrarsızlık getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. ABD ve İsrail’in tek taraflı attığı adımlar bölgeye yeteri kadar kan ve gözyaşı olarak dönmüş durumdadır. Netanyahu kendi siyasi geleceği için siyasi bir oyun oynuyor. Ülkesinde baskı altında. Barış gibi hassas bir meseleyi sorumsuzca kullanarak siyasi kazanımlar elde etmeye çalışıyor. Mart ayında yapılacak seçimler yaklaşırken kutsal bölgeleri siyasete alet etmesine izin verilemez. Bu plan, bölgenin kendi meseleleriyle, dışarıdan bir müdahale olmadan ilgilenmesi gerektiğinin bir göstergesi. Bazı Körfez ülkeleri, eşitlik, adalet ve barışla uzaktan yakından alakası olmayan bu planı destekliyor gibi gözüküyor. Bu ülkelerin, Arap ve Müslüman kamuoyuna hesap vermeleri gerekecek" dedi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK'TAN TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından Kubbet-üs Sahra görseli ile ingilizce paylaşımda bulundu.

Varank, ''Kudüs satılık değil.'' ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL: KUDÜS, ÖZGÜR FİLİSTİN'İN BAŞKENTİDİR

ABD ve İsrail'in ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında Trump'ın Kudüs hakkında ilan ettiği kararın ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, resmi Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu.

''Kudüs özgür Filistin'in başkentidir'' açıklamasında bulunan Gül, ''Kudüs, miracın kapısı, insanlığın ortak mirası, özgür Filistin’in başkentidir.'' ifadelerini kullandı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ABD'nin skandal Kudüs kararının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bilinmelidir ki Kudüs Filistin Devletinin ebedi başkentidir." ifadesini kullandı.

Erbaş, ABD Başkanı Donald Trump'ın, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurmasına ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

İnsanlığın kadim şehri ve İslam'ın ilk kıblesi Kudüs'ün haksız bir teşebbüsle karşı karşıya olduğuna işaret eden Erbaş, "İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs'ü Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapma gayreti içindedir. Bilinmelidir ki Kudüs Filistin Devleti'nin ebedi başkentidir." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Türkiye Büyük Millet Başkanı Mustafa Şentop, ABD ve İsrail ortak kararına sert tepki göstererek, ''Kudüs, daima kırmızı çizgimizdir.'' açıklamasında bulundu.

Şentop, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde Orta Doğu barış planına yönelik, Twitter'daki hesabından açıklamada bulundu. 

Şentop, ''Bugün ABD Başkanınca ilan edilen tek taraflı ‘Plan’, Filistin meselesini, Kudüs’ün statüsünü kavramaktan uzak bir girişimdir ve sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Türkiye’nin Filistin meselesinde tavrı uluslararası hukuk ve meşruiyet eksenindedir. Kudüs ise daima kırmızı çizgimizdir.'' ifadelerini kullandı.

 

 

NUMAN KURTULMUŞ: KUDÜS İSLAM DÜNYASI'NIN KALBİDİR

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'e ilişkin açıklamasına yönelik, "Hayır, Trump. Kudüs, İslam dünyasının kalbi ve Filistin Devleti'nin Başkentidir." ifadelerini kullandı. 

Kurtulmuş, ABD Başkanı Trump'ın, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurmasına ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak yaptığı paylaşımda Kurtulmuş, "Hayır, Trump. Kudüs, İslam dünyasının kalbi ve Filistin Devleti'nin Başkentidir." değerlendirmesinde bulundu.

BÜLENT TURAN: KUDÜS GÖZBEBEĞİMİZDİR, NEFESİMİZDİR

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, ABD'nin skandal kararı sonrası sosyal medya hesabı Twitter'dan karara tepki gösterdi.

Turan, ''Kudüs; gözbebeğimizdir, nefesimizdir. Filistin’in geleceği km’lerce uzaktan sözde barış planlarıyla çizilemez. Yüzyıllık plan, tarihe kara bir leke olarak geçecek. Filistin’de barış ortamının tesisi yerine gerilimi tercih etmek yüzyıllar boyu daha kayıp demek.'' açıklamalarında bulundu.

KIZILAY GENEL BAŞKANI KEREM KINIK: FİLİSTİN BAĞIMSIZ BİR DEVLETTİR

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın ABD ve İsrail'İn ortak kararına karşı durarak sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kınık, ''Filistin bağımsız bir devlettir, başkenti Kudüs’tür ve miracın durağı Kudüs tüm insanlığın ortak kutsalıdır.'' ifadelerini kullandı.

'YÜZYILIN HUKUKSUZLUĞU'

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, twitter hesabından kararı hukusuzluk olarak değerlendirdi.

Şenocak, ''Bu yüzyılın anlaşması değil, olsa olsa yüzyılın hukuksuzluğu olur. ABD Başkanı Trump'ın sözde Orta Doğu Barış Planı ve Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olarak tanınması asla kabul edilemez. Kudüs Filistin'in başkentidir. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.'' ifadelerini kullandı.

KUDÜS YALNIZ DEĞİLDİR

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, "Kudüs dün olduğu gibi bugün de ve daima kırmızı çizgimizdir. Kudüs yalnız değildir." ifadesini kullandı.

Şahin, ABD Başkanı Donald Trump'ın, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurmasına ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

İsrail zulmünü ve işgalini meşru göstermeye dönük hiçbir adımın kabul edilemeyeceğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"ABD'nin aslında bir ilhak planı olan sözde barış planı, sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Kudüs dün olduğu gibi bugün de ve daima kırmızı çizgimizdir. Kudüs yalnız değildir." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 72
  • Kayı Boyu IYI 4 yıl önce Şikayet Et
    iki sıkıntılı deli, karşı karşıya gelmişler. birinin elinde def, ötekinin elinde zil, hem çalmışlar hem söylemişler. kim takar sizi. bunun sonucu ancak mahşer. haa biz ölüme şeb-i Aruz diyoruz. ya siz Siyonist köpekler.
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Siyonizmin dümen suyunda gitmeyen Keneddy vurulmuştur. Hatta "Filistin devletini tanıyacağım" lafları eden Clinton'la Monıka LEWINSY skandalı çıkartılmıştır. Evangelistlerin her isteğini yapan TRUMP sırtını Yahudilere dayamaktadır. Sonuçta koskoca ABD'yi Yahudiler yönetmektedir!!!(Örn: Kudüs ve Golan tepelerini Trump'ın tanımasına karşılık TRUMPT seçim zamanı Rus yardımı ve şimdi de AZLEDİLMESİ suçlamasından beraat etti)
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    TABANI : Ortadoğuda emperyalizme hizmet için Batı tarafından yaratılan IŞID'le mücadele / sözde "TERÖRİZMLE MÜCADELE" kılıfı. ORTASI : IŞID'ı manivela olarak kullanarak Ortadoğuda SUNNİ-Şİİ savaşı körükleyerek "MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA KIRDIRMA" projesi . TAVANI : Tüm müslümanlara yönelik dünya çapında "terörist İslam" algısını yerleştirip, Ortadoğuda İsrail ile aynı ırkdan geldiklerini açıkladıkları Kürtleri kullanarak, "israil ile Barzanistan arasındaki bölgenin İŞİD'den temizlenmesi kılıfı ile birleştirilmesi, petrol sahalarının ele geçirilmesi ve VADEDİLMİŞ TOPRAKLARIN ELE GEÇİRİLMESİ amacına yönelik "HAÇLI SAVAŞIIIII
    Cevapla
  • yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve İsrail farklı planlar peşinde, Ortadoğuda sürekli gerginlik, fitne, fesat çıkarıyorlar . İranlı generali öldürdüler , şimdide sözde yüzyılın anlaşması diye tamamen tek tarafın çıkarına olan bir garabeti ilan ediyorlar . Sanırım maksat Müslümanları kışkırtmak . Bu Şeytanın kuklası ABD ve İsrail . kahrolsun, yerin dibine geçsin, rezil rüsva olsun ,
    Cevapla
  • DELİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz ölümden korkmuyoruz. Devletin dışında özel birlik oluşturun Şehadete and içmiş bizleri bu özel birliklere yazın israille ve gerekiyorsa tüm dünya ile savaşırız .yeterki Küdüsü Kafirlere teslim etmeyelim .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı