Yüzlerce sabun Gana'da "su" oldu

Annelerin evde yaptığı sabunları kermeslerde satan sekiz arkadaş Gana'ya su kuyusu yaptırdı. Gençler ikinci su kuyusu içinse kolları sıvadı.

Yüzlerce sabun Gana'da "su" oldu
Yüzlerce sabun Gana'da "su" oldu
GİRİŞ 13.05.2015 09:37 GÜNCELLEME 13.05.2015 09:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ensar Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Değerler Eğitimi Merkezi’nin ortaokul ve liselere yönelik ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Değer Ödülleri sahiplerini buldu. Gana'ya su kuyusu açtıran liseli öğrenciler yardımseverlik dalında birincilik ödülünü aldı.

Yardımseverlikten, şiir, resim dalına kadar eserler ortaya koyan öğrencilerin hikayeleri ise duygulandırıyor. Evde yapılan sabunları kermeslerde satarak Gana’ya su kuyusu açılmasına öncü olan Esma Yeşilay onlardan bir tanesi...

Afrika denildiğinde akla ilk gelen susuzluk oluyor. Türkiye'nin Afrika'dan Asya'ya uzanan yardımseverlik girişimleri gençleri de hareketlendiriyor. Afrika için yola çıkan sekiz genç en acil ihtiyacı su olan Gana için kolları sıvadı. Gana'da yetim projelerine ortak olduklarını ancak en temel ihtiyacın su olduğunu söyleyen Esma Yeşilay, zaman zaman başarısız olacaklarını düşünerek vazgeçmeyi planladıklarını ama her defasında bir vesilenin onları yollarına devam ettirdiğini anlattı.

Haber7'ye sabun satarak su kuyusu açtırma serüvenlerini anlatan Esma Yeşilay, "Afrika'da her şeyden önce en temel ihtiyaç su. Ben projeyi başlattım ve sekiz kişilik bir ekip kurduk. Arkadaşlarımdan bir tanesinin annesi sabunları üretti biz de sattık. Ama ilk zamanlar planladığımız gibi olmadı. Su kuyusu için yeterli olan parayı toplayamayacağımızı belirterek vazgeçmeyi düşündük. Ardından olumlu durumlar yaşandı ve sabun satmayı artırdık. O kadar çok sabun sattık ki hatırlamıyorum. Sonunda su kuyusu açılması için yeterli olan parayı topladık ve hemen yatırdık. İHH aracılığıyla su kuyusunu açtırdık. Şimdi çok mutluyuz. İnşallah onların o kuyudan su ihtiyaçlarını giderdiklerini de görürüz" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ BÜYÜYOR, OKUL AÇMAYI İSTİYORUZ"

Afrika'da yaşanan dramdan çok etkilendiklerini anlatan Yeşilay, "Afrika'da Gana'da bebeklerin doğduktan hemen sonra öldüklerini öğrendik, dinledik. Çok etkilendik. İlk temel ihtiyacın su olduğunu da öğrenince su kuyusu yaptıralım diye yola çıktık. İstanbul'da bile 2 saat sular kesiliyor hayat felç oluyor. Oralarda ise neredeyse hiç su yok. Birinci su kuyusu için gerekli parayı topladıktan sonra şimdi ikinci su kuyusu için çalışmalara başladık. İkinci kuyumuzu Somali'ye açacağız. Yine sabun satarak parayı topluyoruz ve tamamlamak için az bir rakamımız kaldı. Su kuyularından sonra hedefimizi de büyüttük okul açmayı istiyoruz. Yardım etmek isteyenler Ensar Vakfı aracılığıyla da bize ulaşabilirler" dedi. 

Gençlere ve öğrencilere mutlaka yardımlar içinde olmalarını öneren Yeşilay, "ekip arkadaşlarım Betül Yeşilay, Hamide Zeybek, Ayşe İsceli, Muhmutcan Yılmaz, Enes Yakın, Hasan Çiloğlu ve Muhammed Furkan Oruç'a teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkes bu yardımseverliğe vesile oldu. Herkese böyle girişimlerde bulunmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

 

Samet Tunçer / Haber7
Samet.tuncer@haber.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • emekli 8 yıl önce Şikayet Et
    Su gibi aziz olun.
    Cevapla
  • ddd 8 yıl önce Şikayet Et
    kimisi yardim toplar gider baska okullarda okul acar ama ogrencilerden full para alir o ulkenin en etkili kisilerinin cocuklarini okula almaya calisir, kimisi de Allah rizasi icin sabun satip din kardeslerine kuyu actirir..
    Cevapla
  • bir su kuyus açma parası ne kadar acaba.. 8 yıl önce Şikayet Et
    belki bizde vesile oluruz.
    Cevapla
  • m.mutlu 8 yıl önce Şikayet Et
    http://sukuyusu.ihh.org.tr/tr/main/pages/su-kuyusu-maliyetleri/299 buradan bakabilirsiniz
    Cevapla
  • bayburt69 8 yıl önce Şikayet Et
    siz ve sizin gibi öğrencileri tebrik ederim. ALLAH(CC) niyetlerinizi bereketlendirsin,sayılarınızı arttırsın.
    Cevapla
  • Bilal 8 yıl önce Şikayet Et
    Maaşaallah,Allah sizden razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gözü dönmüş adam, kadına çocuğunun gözü önünde tekme tokat saldırdı!
İşgalci İsraillilerden vandallık: İnsani yardımı engellemek için yolları kapattılar