Çin malına kızdı,Türkiye'nin ilk seri gitar üreticisi oldu

Çin'den satın aldığı gitarları pazarlayan girişimci, gitarlarda sorun çıkması üzerine, KOSGEB kredisiyle kardeşleriyle imalathane kurarak Türkiye'de ilk defa seri gitar üretimi gerçekleştirdi.

Çin malına kızdı,Türkiye'nin ilk seri gitar üreticisi oldu
Çin malına kızdı,Türkiye'nin ilk seri gitar üreticisi oldu
GİRİŞ 10.12.2012 11:50 GÜNCELLEME 10.12.2012 11:50

Kocaeli'de müzik aletleri toptancılığı yapan Mete Dinler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı 70 bin lira girişimcilik desteğiyle ''Müzik Garajı'' adıyla bir işletme kurdu.

Dinler, 11 aydır faaliyette olan, 11 çalışanlı ve aylık 4 bin gitar üretim kapasiteli işletmede ürettiği yüzde 100 yerli gitarları, Türkiye'de markalaştırarak, ihraç etmeyi hedefliyor.  Şu an için klasik gitarda ''gulfo'' ve ''rosario'' modellerini üreten Dinler, gelecek 5 yıl içinde akustik ve elektro gitar üretimi yapmayı planlıyor. 

Dinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce başka bir şirket vasıtasıyla müzik aletleri toptancılığı yaparak piyasasının içinde olduklarını belirterek, çalışmalarına ithalat yaparak başladıklarını söyledi. 

Müzik aletleri piyasasında Çin hakimiyetini gördüklerinden dolayı ''bizim ne eksiğimiz var'' diyerek üretim yapmaya karar verdiklerini anlatan Dinler, 2011 yılında ithal ettikleri mallardan bir kısmının kötü geldiğini, bu yüzden ürünlerin takibi için kardeşini Çin'e gönderdiğini ve kardeşinin orada kaldığı 6 aylık süreçte Çinlilerin imalathane ve fabrikalarını incelediğini anlattı.

Kardeşinin Çin'deki araştırmasının ardından üretim yapabilecek kapasitede olduklarını gördüklerini kaydeden Dinler, bundan dolayı KOSGEB'e başvurarak, girişimcilik kursuna katıldığını ifade etti.

Dinler, kurs bittikten sonra projeyi KOSGEB'e açtıklarında olumlu görüş aldıklarını belirterek, daha sonra projeyi yazarak 70 bin lira destek aldıklarını vurguladı.

-''Piyasadaki Çin hakimiyetini kırmak istiyoruz''

KOSGEB'ten destek aldıktan sonra ocak ayında işletmeyi kurduklarını anlatan Dinler, ''Destekten sonra mal alımlarına başladık. Öncelikle makine donanımlarımızı toparladık. Makinelerimizi toparlamamız 4 ay sürdü. Bu arada test üretimlerimizi yaptık. Gitar imal ediyoruz. Türkiye'de seri gitar imal eden ilk firmayız'' dedi.

Dinler, işletmeyi kurduktan sonra geçen sürecin sonunda 3 usta, 11 çalışanla beraber imalathanede aylık 4 bin adet gitar üretme kapasitesine sahip olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Şuan 7 ile ürün veriyoruz, asıl hedefimiz ihracat yapmak. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerle bağlantılarımız var. Gelecek sene Türkiye'de ve yurt dışında markamızı duyurmak için çalışmalarda bulunacağız.''

Dış ticaret istatistiklerine göre Çin'in Türkiye'de müzik aletleri piyasasındaki pazar payının yüzde 80 civarında olduğuna dikkati çeken Dinler, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon dolarlık müzik aletleri sektörünün 5 milyon dolarının klasik gitarla ilgili olduğunu bildirdi.

Mete Dinler, bunun da yüzde 80'inin Çin hakimiyetinde olduğunu belirterek, Türk piyasasındaki Çin hakimiyetini kırmak istediklerini anlattı.

-''Yüzde 100 Türk malı olarak üretiyoruz''

Gitar imalatında kullandıkları ağaçların tamamını Türkiye'den karşıladıklarını vurgulayan Dinler, şunları kaydetti: 

''Gitarın kulaklarını ve tellerini de Türkiye'den karşılıyoruz. Gitarlarımızı tamamını yüzde 100 Türk malı olarak üretiyoruz. Ağaçlarımız Bolu, Düzce ve Artvin'den gelmekte. Gitarlarda kullandığımız ağaçlar bize papel şeklinde geliyor. Biz burada çeşitli aşamalardan geçirerek birleştirmelerini yapıyoruz. Ondan sonra da boya cila ve tel taktıktan sonra kutulayıp ürünlerimizi pazarlıyoruz.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ne Sergen Yalçın, ne Şenol Güneş, ne Nuri Şahin! Hasan Arat'tan teknik direktör açıklaması
Leverkusen yine kaybetmedi! Avrupa Ligi'nde finalin adı belli oldu