Erkin Koray kimdir, nerelidir? En çok bilinen şarkıları

Uzun süredir Kanada'nın Toronto şehrinde yaşayan Anadolu rock müziğin efsane ismi Erkin Koray, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Erkin Koray kimdir, nerelidir? İşte en çok bilinen eserleri...

Erkin Koray kimdir, nerelidir? En çok bilinen şarkıları
Erkin Koray kimdir, nerelidir? En çok bilinen şarkıları
GİRİŞ 07.08.2023 21:49 GÜNCELLEME 07.08.2023 23:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul'da 1941'de doğan Erkin Koray, müzik eğitmenliği yapan annesi Vecihe Koray'dan piyano öğrendikten sonra gitar dersleri aldı.

Koray, arkadaşlarıyla 1950'li yıllarda kurduğu "Erkin Koray ve Ritimcileri" grubunda dönemin güncel parçalarını çalmaya başladı.

Lise eğitiminin ardından 1960'lı yıllarda amatör olarak müzik çalışmalarını sürdüren Koray, askerden sonra gittiği Almanya'da "The Hiccups" isimli grupta 2,5 yıl gitarist olarak yer aldı.

Profesyonel çalışmalarına solo devam eden Koray, 1966'da İngilizce şarkılardan oluşan 45'lik plak çıkardı, fakat plağın çok satmamasından ötürü bundan sonraki şarkılarını Türkçe yapmaya karar verdi.

Koray'ın 1967'de piyasaya sürülen ve "Kızları da Alın Askere" ile "Aşk Oyunu" parçalarının yer aldığı 45'lik, ünlü müzisyenin Türkiye çapında tanınmasını sağladı.

Koray, 1969'da kurduğu "Yeraltı Dörtlüsü" grubuyla yeraltı müzik akımının öncülüğünü yaptı. Bu grubunda Jethro Tull, Pink Floyd ve Cream gibi gruplardan şarkılar uyarladı.

Daha sonra Almanya'da tanıştığı bas gitarist Jerzy Ziembrowski ile 1971'de "Super Group" adlı psikadelik rock grubunu kuran Koray, 1973'te müzik çalışmalarına solo devam etme kararı aldı.



Vefatından bir ay önce yeni albüm müjdesi verdi

Ünlü sanatçı 7 Temmuz'da sosyal medya hesabında, yeni bir albüm piyasaya süreceğini duyurmuştu.

Türk rock müziğinde çok sayıda yeni kuşak gruba ilham kaynağı olan Erkin Koray, İsrailli heavy metal grubu Orphaned Land tarafından "Türk rockının babası" olarak nitelendiriliyordu.

Koray ayrıca, Orhan Gencebay ile elektro bağlama üreterek Türk müziği tarihine geçti.



EN ÇOK BİLİNEN ŞARKILARI


Erkin Koray, ''Kızları da Alın Askere'', ''Anma Arkadaş'', ''İlahi Morluk'', 'Yağmur'', ''Silinmeyen Hatıralar'', ''Mesafeler'', ''Şaşkın'', ''Komşu Kızı'', ''Fesuphanallah'', ''Arap Saçı'', ''İlla ki'', ''Yalnızlar Rıhtımı'', ''Ankara Sokakları''Erkin Koray, ''Gaddar'', ''Deli Kadın'', "Çöpçüler", "Akrebin Gözleri" gibi şarkılarıyla tanınır.

HAYATINI KAYBETTİ

Uzun süredir Kanada'nın Toronto şehrinde yaşayan Anadolu rock müziğin efsane ismi Erkin Koray, 7 Ağustos 2023'te kaldırıldığı hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti.

YORUMLAR 4
  • mehmet 9 ay önce Şikayet Et
    mekanı cenet olsun.memleketin önemli değerlerindendi.nur içinde yatsın
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Ölmemiş adam
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    İnnalilahi ve inna ileyhi raciun
    Cevapla
  • Amca. 9 ay önce Şikayet Et
    Erkin baba geçmiş olsun Allahu Teala şifa versin..son nefeste kelime-i şehadet nasip etsin.
    Cevapla