AB'den çok farklı bir Türkiye raporu çıkabilir

AB'yle üyelik sürecindeki canlanmada Türkiye'ye bakışın Ankara'nın son dönemde attığı adımlarla değişmesi rol oynadı. Brüksel bu sene 'çok farklı bir İlerleme Raporu'nun' çıkabileceğini konuşuyor.

AB'den çok farklı bir Türkiye raporu çıkabilir
AB'den çok farklı bir Türkiye raporu çıkabilir
GİRİŞ 14.04.2013 07:21 GÜNCELLEME 14.04.2013 07:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği'yle yürütülen müzakere sürecinde yaklaşık üç yıllık durgunluğun ardından haziranda bir başlık açılacak olmasının ve bazı sorunlu başkentlerden pozitif sinyaller gelmesinin yarattığı olumlu atmosfere Türkiye de attığı son adımlarla katkıda bulunuyor. Geçen sonbaharda AB Komisyonu'nun şu ana kadar yayımladığı en sert İlerleme Raporu'yla yüzleşmek zorunda kalan Türkiye'nin notu, gerek iç gerekse dış politika alanında yaşanan gelişmelerin katkısıyla giderek yükseliyor.

Güven Özalp'in haberine göre AB yetkilileri, "Türkiye'nin bir seri yakaladığını" belirtirken atılan adımların uygulama boyutuna önem verilmesi ve hâlâ sorun yaratan bazı ciddi eksiklerin üzerine kararlılıkla gidilmesi halinde Ankara'nın bu yıl çok farklı bir İlerleme Raporu'yla karşılaşabileceğinin altını çiziyorlar.

Brüksel'deki havayı değiştiren gelişmeler şöyle: Çözüm süreci: AB'nin gözünde Kürt sorununun askeri olmayan yöntemlerle çözümü, Türkiye'nin temel haklar ve özgürlükler alanındaki çok sayıdaki sorunu aşmasını, sosyal ve ekonomik alanlarda ilerleme kaydetmesini sağlama potansiyeline sahip. Son dönemde sorunun çözümü konusunda atılan adımlar AB tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Sürece tam destek veren Brüksel, ileriki aşamalarda somut uygulamaların devreye sokulmasını bekliyor.

Yargı paketi: TBMM'de kabul edilen 4. Yargı Reformu Paketi, AB Komisyonu'nun uzun süredir beklediği bir adımdı. Komisyon, son İlerleme Raporu öncesinde Ankara'ya, "Belgenin tonunun iyileşmesi bu pakete bağlı" mesajını göndermiş ancak Türkiye paketi geçirmekte gecikmişti. Gelinen aşamada bu paketin geçmiş olması Türkiye'nin hanesine olumlu bir puan olarak yazıldı. AB yetkilileri, "Son derece olumlu bir gelişme" değerlendirmesini yapmakla birlikte bazı unsurların paket dışında kaldığını not etmekten geri kalmıyor. "4. paketi, eksikleri giderici yeni paketlerin izlemesi gerekli" yorumu da Brüksel'de sıkça duyulan yorumlar arasında yer alıyor.

Yabancılar yasası: TBMM'den geçen yabancılar ve uluslararası korumayla ilgili yasa "Türkiye'nin göç ve sığınma konusunda sağlam bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturma konusundaki çabalarının net işareti" olarak algılandı. Yasa, hem konuyla ilgili AB standartlarına uyum hem de insan hakları boyutuyla önem taşıyor. AB, Türkiye'nin bu adımı on binlerce Suriye vatandaşını "misafir ettiği" bir ortamda atmış olmasına ayrıca önem veriyor. "Yasanın iyi uygulanması halinde vize muafiyeti için hazırlanan yol haritasında yer alan unsurların önemli bir bölümünün yerine getirilmiş olacağı" da AB yetkililerinin vurguları arasında yer alıyor.
İsrail'le ilişkiler: Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin dibe vurmasından en fazla rahatsız olanlar arasında AB de yer alıyordu. Yeni İsrail hükümetinin Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemesinin ardından ilişkilerde yaşanan kıpırdanma Brüksel'i memnun etti.

Kıbrıs söylemi: Rum Yönetimi'nin koltuğa oturduğu dönemde AB Dönem Başkanlığı'nı boykot eden Türkiye'nin yeni Rum lider Nikos Anastasiadis göreve geldiğinden bu yana yaptığı, "provokasyondan uzak, ılımlı ve çözüm odaklı" açıklamalar ve uyguladığı "açık kapı politikası" Brüksel'de puan topluyor. Türkiye'nin "Kıbrıs yükümlülükleri" konusunda AB'nin yaklaşımında bir değişiklik olmasa da son dönemde Ankara tarafından izlenen politikanın olumlu sonuçlar doğurma şansının hiç de az olmadığı görüşü hakim.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 7
  • Samet Ergül 11 yıl önce Şikayet Et
    bence ab ye girilmeyecek ve öyle bir anda başbakanımız rest çekecek ki. bu tıpkı Davos ta olduğu gibi dünya gündemine oturacak, ab ye girmek şart değil ama ab standartlarını ülkeme getirmek şart çünkü orada insana verilen değer, çevreye verilen değer hatta ve hatta hayvana verilen değer bile parmak ısırtacak cinsten, temizliği bizden öğrendiler diye kendimizle gurur duyuyoruz fakat şuan dışarı çıkın çevrenize bakın biz onlara göre oldukça gerideyiz, benim şahsı görüşüm amaç ab ye girmek değil oradaki standartları türkiye halkına uygulatabilmek ve bu şart.
    Cevapla
  • bekir terzi 11 yıl önce Şikayet Et
    ab hakkında referandum yapın. girmeye kesinlikle karşıyım. akp gönül verdim. sonuna kadar destekliyorum ama ab üyeliğine karşıyım. en azından bir anket yapılsa bu millet istiyor mu istemiyor mu diye sorulsa. 50-60 sene önceki zihniyet ile girilmek istenmiş ama bu gün bu ülkenin vatandaşları ab ye girmek istemiyorum. girince ne olacak bi ton para harcayıp parise mi gideceğim sanki. paramız iş gücümüz belki gençlerimiz bölünecek. islamdan uzaklaşmamız dahada hız kazanacak.
    Cevapla
  • bekir terzi 11 yıl önce Şikayet Et
    ab girilmesini istemiyorum. inanamıyorum yahu bizi muhattap bile görmeyenlerin kapısında dikiliyoruz. bir yaptırım uygulayamıyoruz. türkiye çıksa dese ki girmiyorum. gidip kendi birliğimi kuracağım. erdoğan bunu başarır onlar nasıl başardıysa başbakanımızda başarır. 60 sene evvelki zihniyet ile nasıl birlik olabildilerse islamda birlik olabilir. bu gün avrupa veya asyada sömürülen kaç devlet var. birlik olmazsa islam devletleri sömürülmeye devam edecek. umurlarında bile değiliz çünkü suriyede 120 bin üstünde insan öldü ve tek yapabildikleri kınama. arakandaki olaylardan belki haberleri bile yoktur. müslüman ülkeleri sömürme karşılığı verdikleri küçücük yardımları bile kesme tehditleri savuran. müslüman çocuklar üstünde biyolojik deneyler yapan. ve müslümanları hazıra alıştıran bir avrupa amerika ve asya ile ne yapılır. onlar bizi değil belki biz onları muhattab almamalıyız.
    Cevapla
  • ahmet kadı 11 yıl önce Şikayet Et
    karşıyım. AB ye girilmesini istemiyorum...................
    Cevapla
  • nazim manav 11 yıl önce Şikayet Et
    Ab,mi,, ora nire´´hani su batan geminin mallarimi.. istikbal dogu ve uzak doguda,afrikada,ab kendi derdine derman bulamayan,irkci,ufku kuculmus,bildigi isi unutmaya baslamis bir yaslilar gurubu,simdi biz bunlarin altinimi temizlemeye girecegiz ab,ye.Birakin ALLAH askina.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li Üsküdar Belediyesi'nin ilk icraatı şaşırtmadı: Emekçileri işten çıkardılar!
Birinci Dünya Savaşı'nda kaç kişi hayatını kaybetti? İşte yayınlanan rakamlar...