Brüksel'de Kılıçdaroğlu'na büyük şok!

Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile ortak basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı Esed ile kıyaslamaya kalkışınca şok bir tepki ile karşılaştı.

GİRİŞ 15.05.2013 18:14 GÜNCELLEME 15.05.2013 22:13
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Erdoğan'la Esed arasında sadece ton farkı olduğunu söylemesine Avrupalı Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda tepki gösterdi.

 Kılıçdaroğlu, Hannes Swoboda ile yaptıkları ortak açıklamada Swoboda ayrıldıktan sonra Başbakan Erdoğan hakkında '51 kişinin katili' gibi sert ifadeler kullanmıştı. Bu ifadelerden daha sonra haberdar olan Swoboda, Erdoğan'ın siyasi olarak eleştirilebileceğini fakat halkına karşı terör uygulayan Esed'le kıyaslanamayacağını vurguladı. Swoboda, protokol nezaketi ve konuğunu üzmemek adına bunun bir yanlış anlaşılmadan ibaret olabileceğini belirtti.

Swoboda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında kendisine yönelik sorular bitince, bir kısmına Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Sosyalist Grup toplantısına geri dönmüştü.

Bu sırada soruları cevaplandırmaya devam eden Kılıçdaroğlu, şu açıklamayı yaptı: "Reyhanlı'da ölen 51 kişinin katili Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onun sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. İstiyorsa gitsin Reyhanlı'da yurttaşlara sorsun. Hatay'da sorsun, Kırıkhan'da sorsun, Samandağ'da sorsun, İskenderun'da sorsun. O masum insanların ne günahı vardı? Kalkmış CHP'yi suçluyor, 'CHP, Esad rejimini destekliyor'. Hiçbir zaman baskıcı hiçbir rejimi desteklemedik. Tıpkı AK Parti hükümetini desteklemediğimiz gibi."

Esed ile Erdoğan'ın "baskıcı" olduklarını ve aralarında "ton farkı" bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ne fark var aralarında demokrasi açısından?" diye sordu.

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİNE ANINDA TEPKİ VERDİ

Birlikte basın toplantısı düzenlediği Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine iletilen sözlerini yorumlayan Swoboda, Erdoğan'ı Esad'la kıyaslayan herhangi bir açıklamanın sadece yanlış anlama olduğunu vurgulayarak, "Politikaları meşru olarak eleştirilse de Erdoğan, Suriye halkına yönelik savaş ve teröre devam eden Esed'le kıyaslanamaz" ifadesini kullandı.

TOPLANTI İPTAL ETTİREN GERGİNLİK

 Söz konusu açıklaması üzerine CHP liderinin Swoboda ile yapacağı ve programda yer alan ikili görüşmeye gelmekten vazgeçtiği iddia edildi. Fakat Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet yine de görüşmenin yapılacağı protokol odasına geldi. Daha sonra görüşmenin Sosyalist Grup'un merkezinde yapılacağı söylendi. Buraya yönelen CHP heyeti ise görevliler tarafından geri çevrildi. Sosyalist yetkili ile bir süre görüşen CHP'lilerin "Bunları medya önünde tartışmak doğru olmaz." dediği duyuldu.

CHP'DEN  GÖRÜŞEMEME İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

CHP'den yapılan açıklamada, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerinden rahatsız olan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile görüşmediği bildirildi.

CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerinden rahatsız olan Swoboda ile görüşmediği belirtilerek, "Kılıçdaroğlu, Swoboda ile görüşmesini iptal etti ve görüşmeye gitmedi" ifadesine yer verildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AVRUPA'YA SÜREÇLE İLGİLİ ŞİKAYET

Temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) toplantısına katıldı. Burada parlamenterlere hitap eden Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Grup Başkanı Hannes Swoboda ile basına açıklamalarda bulundu.

Son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, parlamenterlerin, Türkiye gündemindeki çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladığını ve CHP'nin görüşlerini aktardığını söyledi.

Kürt meselesi konusunda CHP ile AP Sosyalistler Grubu arasında görüş farklılığı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, sorunun çözümüne ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu öneriyi grup üyelerine de aktardığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Bugün yapılan görüşmelerin nasıl yürütüldüğünü, yapılan pazarlıkların ne olduğunu bilmediğimizi, sadece CHP'nin değil Türkiye kamuoyunun da bilmediğini, sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun maliyetinin çok ağır olacağını ve Türkiye'de daha farklı bir sürecin yaşanabileceğini ifade ettim. Her şeye karşın, sürecin başarıyla sonuçlanmasının Türkiye'nin lehine olabileceğini ifade ettim" diye konuştu.

AP SOSYALİST GRUP BAŞKANI'NDAN CHP İÇİN ÇAĞRI 

AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda da toplantıdaki konuşmaların genelde Türkiye'nin demokratik gelişimine odaklandığını belirterek, "Bazı eğilimlerin, daha çok demokrasi, azınlık sorunlarının kabullenilip kabullenilmemesi yönünde ilerleyip ilerlemediğiyle ilgili endişelerimizi CHP lideriyle paylaştık" dedi.

Kürt meselesinin de gündeme geldiğini belirten Swoboda, "CHP'nin Kürt sorunuyla ilgili açık taahhüdünü görmekten memnun olduk" ifadesini kullandı.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Swoboda, şöyle konuştu:

"Suriye krizi nedeniyle Türk halkının hislerini paylaşıyoruz. Umarım çözüm bulunur. CHP'nin uluslararası bir konferans önerisini çok takdir ettik. Suriye konusu siyah beyaz bir konu değil. Grubumuz her zaman çok temkinli oldu, 'biri iyi, öbürü kötü' şeklindeki yaklaşımlardan kaçınma konusunda. O nedenle uluslararası bir konferans çok önemli. Tüm taraflar Suriye sorununa ulaşılabilir bir çözümde rol almalı."

Kürt meselesi konusunda CHP ile AP Sosyalistler Grubu arasındaki görüş farklılığına ilişkin görüşü sorulan Swoboda, her partide farklı meseleler ve farklı tartışmalar olabileceğini, CHP liderine partiyi ileri götürmesi konusunda güvendiğini belirtti.

Swoboda, "Her parti yeni şartlara ve durumlara uyum sağlamalıdır. Bu nedenle kişisel fikrim ve grubumuzun düşüncesi şu: Modern, ileriye bakan bir CHP'ye ihtiyacımız var. Belki 20 yıl önce doğru olan çizgiye bağlı değil, günümüzün şartlarına uygun olmalı. Şimdi ihtiyacımız olan modern tutum benimsenmesi" dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 58
  • Abdullah Öz 10 yıl önce Şikayet Et
    Evet şanslı başbakanımız..onlar da, baascı nusayri den başkasını. bulamadılar mı...
    Cevapla
  • Abdullah Öz 10 yıl önce Şikayet Et
    Sözün Özü rumuzlu arkadaş,hakikatin gerçeğini yazmış... Tebrik Ederim.
    Cevapla
  • erdal tektel 10 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip Erdoğan. Başbakanın en büyük şansı karşısında Kemal Kılıçdaroğlu gibi bir ana muhalefet partisi başkanı bulunmasıdır... Ben bunu bilir bunu söylerim. Ne zaman ki Kemal Kılıçdaroğlu gider o zaman Erdoğan düşüşe geçecektir. Saygılar...
    Cevapla
  • murat ata 10 yıl önce Şikayet Et
    gavur der geçeriz. adamlara gavur der geçeriz ama bunlarda bile vicdan basiret akıl var.ya bu kamalda akıl yok yada gözü mezhep düşmanlığından dönmüş esadı savunma adına yapıyor tüm bu konuşmaları .
    Cevapla
  • K..MURAT 10 yıl önce Şikayet Et
    mantık... dikkat edin humeyniyi fransa ful desteklemiş ve özel uçakla irana göndermiştir. bunlar boşuna savunmazlar.. biline....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe Beko kaybetti! Son düdükle ortalık karıştı
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin