The Economist, senaryoları yazdı

The Economist dergisi, Türkiye'nin AB'ye müzakere süreci konusunda yaşanan kavganın temelinde yatan nedenleri irdeledi. 'Hayır' senaryosunun sonuçlarını yazdı.

The Economist, senaryoları yazdı
The Economist, senaryoları yazdı
GİRİŞ 18.09.2005 13:40 GÜNCELLEME 15.12.2017 18:37

Economist'in iç sayfalarında yer alan yorumda, her iki taraf açısından muhtemel senaryolar da değerlendiriliyor.

 

Genişleme sürecinin AB'nin en büyük başarılarından biri olduğunun altı çizilen makalede, bu sürecin eski Doğu Bloku ülkelerine istikrar ve demokrasi getirdiği vurgulanıyor.

 

 

3 Ekim'de başlayacak Türkiye-AB müzakereleri kastedilerek, 'genişleme politikasının şimdi tarihindeki en büyük sınava sokulmakta olduğu' belirtiliyor.

 

 

Yazı, İngilizce'de bir meseleyi samimiyetle tartışmak anlamına gelen 'to talk Turkey' deyiminden yola çıkarak 'When to talk Turkey' başlığını taşıyor.

 

 

Economist'in makalesi özetle şöyle:

 

 

 

 

 

 

 

 

'Bu her iki tarafın da son şansı. Türkiye'nin AB'nin engelleyici tavrına karşı sabrı tükeniyor; AB'nin ise, yeni üye alma niyeti.

 

 

'Geçen aralık ayında Fransız, Alman ve Hollandalı liderler, diğer üyelerle birlikte Türkiye'yle müzakerelere başlanmasını kabul etmişti.

 

 

'Ama şimdi karşı çıkabilirler. Fransızlar ve Hollandalılar anayasa referandumlarını kaybetti; Almanya'daysa seçimler var.

 

 

'Seçimlerin muhtemel galibi Angela Merkel, eğer başbakan olursa AB'nin kendisinden önce başlayan ve işlemekte olan süreçlerini kabul edeceğini söylemişti; buna Türkiye'yle müzakerelerin 3 Ekim'de başlaması dahil. Ancak tarih saparsa, Merkel yeniden bir durum değerlendirmesi yapabilir. Çünkü Türkiye'nin üyeliğine şiddetle karşı.

 

 

Müzakerelerin önündeki iki tehdit

 

 

'Bu gelişmeler, perdenin açılacağı gün yaklaşırken bir yandan da sahne korkusu yaşayan AB için kaygı verici. Müzakerelerin kesilmesine yol açabilecek iki tehdit var: Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanımaması ve bazı ülkelerin Türkiye'ye tam üyelik yerine, 'imtiyazlı ortaklık' teklif etmesi.

 

 

Türkler de dahil artık herkesin net bir şekilde anladığı gibi, Türkiye eninde sonunda Kıbrıs'ı tanımak zorunda. Buradaki soru, tanımayı müzakereler başlamadan mı yapsın noktasında düğümleniyor. Bu hafta Fransız hükümeti, müzakerelerin Türkiye Kıbrıs'ı tanımadan başlamasını kabul etti. Kıbrıs hala karşı çıkıyor, ama kimse Kıbrıs'ın görüşlerine ehemmiyet vermiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  data-cke-saved-src='http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/furniture/clear.gif' src='http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/furniture/clear.gif' width=5 border=0></TD><BR><br />
<TD><BR><br />
<DIV><IMG height=152 alt='Kıbrıs lideri Tasos Papadopulos'  data-cke-saved-src='http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/2004/12/20041221100741papadopoulos203body.jpg' src='http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/2004/12/20041221100741papadopoulos203body.jpg' width=203></DIV></TD></TR><BR><br />
<TR><BR><br />
<TD class=caption><STRONG><EM>Kıbrıs, Türkiye'nin Ada'nın güneyini devlet olarak tanıması için ısrarlı</EM></STRONG></TD></TR></TBODY></TABLE></P><br />
<P class=storytext>'Ama ilk sorun tedavi edilse bile, imtiyazlı ortaklı önerisinin ortadan kalkmasının garantisi yok. Tehdit, bazı üyelerin 'Eğer tam üyelik müzakereleri başarısızlıkla sonuçlanırsa imtiyazlı ortaklık seçeneği görüşülebilir' maddesini müzakere belgesine ekletmek istemesinden kaynaklanıyor. Türkler bunu hakaret olarak görüyor.</P><br />
<P class=storytext>'Pazarlıkların son dakikaya kadar sürmesi bekleniyor. En iyi olasılıkla, müzakerelerin zamanında başlama şansı iki hafta öncekinden daha iyi ve yüzde 50'den de daha yüksek olduğu söylenebilir.</P><br />
<P class=storytext>'Bu son dakika aksaklıkları Türkiye konusunda yaşanan belirsizliği yansıtıyor. Türkiye'nin çok özel bir örnek olduğu açık. 2015 yılında nüfus bakımından AB'nin en kalabalık ülkesi olacak; bunun da Avrupa Parlamentosu'nda temsiliyet ve oy ağırlığı konularında tedirgin edici yan etkileri var. AB, bütçesinin büyük bölümünü tarıma ve yoksul bölgelere yardıma harcıyor. Türkiye'nin de bunlara fazlasıyla ihtiyacı var.</P><br />
<P class=storytext><B>'Asıl tereddüt AB'de'</B></P><br />
<P class=storytext>'Bir önceki genişleme sürecinde aday ülkelerin üyelik yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda tereddütler vardı. Şimdi ise en büyük tereddüt, birliğin müstakbel üyesini sindirip sindiremeyeceği konusunda yaşanıyor.</P><br />
<P class=storytext>'Türkiye'nin başvurusunu reddetmekse, üyelik girişiminin yarattığı sorunların çözümüne çok az katkı sağlar. Türkiye üye olsa da olmasa da, AB'nin kendi bütçesine bir çekidüzen vermesi gerek. Avrupa ekonomileri, Türk vatandaşları serbest dolaşım hakkına sahip olsa da olmasa da - ki muhtemelen bu hakka sahip olamayacaklar - istihdam yaratmak zorunda. Halklar AB'den, Türkiye'nin üyeliği sözkonusu olmasa da memnun değil zaten. Avrupalıların büyük çoğunluğu, açık bir şekilde karşı çıkmaktan çok Türkiye'nin üyeliği konusunda kararsız olduklarını söylüyor.</P><br />
<P class=storytext><B>'Ret kararı Türkiye'yi krize sürükler'</B></P><br />
<P class=storytext>'Türkiye'nin üyelik başvurusu reddedilirse, AB'nin varlığına ilişkin sorunlar ortadan kaybolmayacak. Aslında daha da kötüleşebilirler.</P><br />
<P class=storytext><br />
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=208 align=right border=0><BR><br />
<TBODY><BR><br />
<TR><BR><br />
<TD bgColor=#ffffff rowSpan=2><IMG height=1 alt=  
Türkiye
Avrupa'nın bazı ülkelerinde, müslüman nüfusu Türkiye'nin adaylığına muhalefetin önemli unsuru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Öncelikle, bir ret kararı Türkiye'de krize neden olabilir. Hükümet, milliyetçi İslamcılar ile Batılılaşmayı savunan ılımlıların pek de sağlam olmayan koalisyonundan oluşuyor. Son dönemde de Kürt terör şiddetinin artışı nedeniyle baskı altında.

 

 

 

'Muazzam fiyasko' uyarısı

 

 

'Hükümetin AB politikasında yaşacanak başarısızlık bu koalisyonu parçalayabilir; hatta bazı Türkler alternatifler de arayabilir. Bu alternatifler arasında Rusya'yla ve Türkiye'nin doğusundaki bazı ülkelerle yeni bir ilişki kurulması da yer alabilir.

 

 

'Avrupa'nın karşılaşacağı sorunların da bunlardan aşağı kalır yanı yok. 11 Eylül'ün ardından Türkiye'yi birliğe almak, artık yalnızca büyük ve stratejik açıdan önemli bir ülkeye modernleşmesi sürecinde yardımcı olmak meselesi değil; AB ve bir bütün olarak Batı'nın, ılımlı ve demokratik İslam'ı teşvik etmede bir rolü olup olmadığının sınavı aynı zamanda.

 

 

'Kendisine en yakın olan Müslüman, laik ve demokratik ülkede krize yol açmak muazzam bir fiyasko olur. Türkiye, Orta Doğu'da demokrasi için bir model olarak görülmüyor olabilir. Araplar kesinlikle böyle düşünmüyor zaten. Ama Türkiye'yi reddetmek, bazı Arap ülkeleri tarafından Batı'nın iki yüzlülüğü, hatta ırkçılığı olarak görülebilir.

 

 

Birkaç Avrupalı ortaya çıkacak enkazı, Avrupa'da entegrasyonu kurtarmak adına gerekli bir bedel olarak görebilir. Ancak halk desteği, bütçe ve benzeri sorunlar Türkiye gündemde olmadığında da sürecek. Bu durumda Türkiye'ye ret yanıtı verilmesinin, ısrarla arzuladıklarını söyledikleri 'daha derin Avrupa'yı' yaratması pek olası değil.

 

 

Fransa ve Hollanda referandumları entegrasyon sürecini zaten uzun bir süreliğine, belki de sonsuza kadar alt üst etti. Türkiye'yi reddetmek, diğer genişleme süreçlerinin kesintiye uğramasına neden olacak. Avrupa da sonunda ne geniş ne de derin, sadece durağan ve güneydoğu sınırı kargaşa içinde bir varlık olacak.'

 

 

The Economist'in orjinal yazısı için tıklayın

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e yükselme yarışında play-off hattı belli gibi!
ABD Deniz Kuvvetleri yetkilisi: İsrail ordusu kendi İHA'larını vuruyor