Sudan'da sivil hükümet üyeleri yemin etti

Sudan'da askeri darbe sonrası kurulan ilk hükümette yer alan kabine üyeleri Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Başbakan Abdullah Hamduk ve Yargıtay Başkanının huzurunda yemin ederek göreve başladı.

Sudan'da sivil hükümet üyeleri yemin etti
Sudan'da sivil hükümet üyeleri yemin etti
GİRİŞ 08.09.2019 22:06 GÜNCELLEME 09.09.2019 00:34
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Sudan’da nisan ayındaki askeri darbenin ardından 39 aylık geçiş döneminin ilk hükümeti kuruldu. Başbakan Abdullah Hamduk, geçtiğimiz günlerde başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Egemenlik Konseyi'nin onayının ardından yeni kabinenin üyelerini açıklamıştı.

 

 

Savunma ve İçişleri bakanlıklarını askerin belirlediği yeni kabine, 20 bakandan oluşuyor. 

Kabine üyeleri, Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Başbakan Abdullah Hamduk ve Yargıtay Başkanının huzurunda yemin ettiler.

 

 

KABİNEDE KİMLER YER ALIYOR

Nasreddin Abdulbari Adalet Bakanı olarak atanırken, İsa Osman Şerif Tarım Bakanlığına, Muhammed Emin Ettum Eğitim ve Öğretim Bakanlığına, Abbas Medeni Abbas Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, Lina eş-Şeyh Çalışma ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığına, Faysal Muhammed Salih Kültür ve Enformasyon Bakanlığına ve Ekrem Ali Ettum Sağlık Bakanlığına getirildi.

Yusuf Adem Federal Yönetim Bakanı olurken, Nasreddin Muferrah Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığına, Yasir Abbas Su Kaynakları Bakanlığına, Adil İbrahim Enerji ve Maden Bakanlığına, Vela el-Buşi Gençlik ve Spor Bakanlığına, Ömer Beşir Manis Bakanlar Kurulu İşleri Bakanlığına ve İntisar ez-Zeyn Sagıyrun da Yükseköğretim Bakanlığına atandı.

Sudan'da 3 yıl 3 ay sürecek geçiş döneminde Egemenlik Konseyine 21 ay asker, 18 ay bir sivil başkanlık edecek.

Geçiş döneminin ardından seçimlere gidilecek ve askerler yönetimi tamamen sivillere devredecek.

200 GÜNLÜK ACİL EYLEM PLANI

Maliye Bakanı İbrahim el-Bedevi de çöküşteki ekonomiyi düzlüğe çıkarabilmek için 200 günlük acil eylem planı açıkladı.

Bedevi, programın sosyal refahı sağlamayı, eğitim, sağlık ve kalkınma için harcama yapmayı amaçladığını belirterek, "Bütçenin yeniden yapılandırılması, zamları engelleyen acil tedbirler, nakit kriziyle mücadele, enflasyonun düşürülmesi gibi konuların yeni kabinenin gündeminin üst sıralarında yer alacak." ifadesini kullandı.

Sudan’da geçen perşembe, nisan ayındaki askeri darbenin ardından 39 aylık geçiş döneminin ilk hükümeti kurulmuştu.

Savunma ve İçişleri bakanlıklarını askerin belirlediği yeni kabine, 20 bakandan oluşuyor. Hayvancılık ile Altyapı bakanlarının ismi, istişarelerin ardından açıklanacak.

SUDAN'DA NE OLMUŞTU?

Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri için 17 Ağustos Cumartesi günü imzalar atıldı.

Anayasal Bildiri anlaşmasına göre Sudan'da, Egemenlik Konseyi, kabine ve parlamento olmak üzere 3 yönetim mekanizması olacak.

Anayasal Bildiri anlaşması sonrası Askeri Geçiş Konseyi feshedilirken, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki en üst otorite olan 6'sı sivil 5'i asker 11 üyeli Egemenlik Konseyi, ilk icraat olarak 21 Ağustos'ta ekonomist Abdullah Hamduk'u başbakan olarak atadı.

Egemenlik Konseyi, ülkedeki en yüksek otorite ancak Anayasal Bildiri anlaşması gereğince yürütme gücünün çoğunu yakında kabineye devredecek ve denetleme görevini üstlenecek.

Egemenlik Konseyinin kurulması, başbakanın atanması ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından 3 ay içinde parlamentonun oluşturulması öngörülüyor.

GEÇİŞ DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ

Barışın sağlanması, eski rejimin sembol isimlerinin yargılanması, yasal reformlar yapılması, devlet kurumlarının, yargı ve ordunun yeniden yapılandırılması ve ekonomik durumun iyileştirilmesi, geçiş döneminin en önemli konuları arasında yer alıyor.

3 yıl 3 ay sürecek geçiş döneminde Egemenlik Konseyi'ne 21 ay asker, 18 ay bir sivil başkanlık edecek.

Geçiş döneminin ardından seçimlere gidilecek ve askerler yönetimi tamamen sivillere devredecek.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 19
  • nimet 4 yıl önce Şikayet Et
    uyutmadan başka birşey değil. .
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    tezgah suud sisi bae nin
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Kuran-ı Kerimler belden aşağı olmaz. Ayrıca içindekine vakıf olmak ve riayet etmek gerek. Zaten insanlığa en büyük zarar , doğru yol için son umut olan İslamiyeti bilmemek, öğrenmemek, uygulamamak, ilgilenmemek, şow malzemesi olarak kullanmak. Yoksa durum tam tersine olur, mazlumlar hakkını , zalimler cezasını bulurdu.
    Cevapla
  • Kadir D. 4 yıl önce Şikayet Et
    Belden aşağı olmaması farz mı yoksa sünnet mi? Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur. Zira bunları belden aşağı vaziyette taşımak, bir hürmetsizlik değildir. Hatta saygısızlık kasdı olmadığı için, insanların kolay ulaşması amacıyla engin kitaplıklara koymakta da sakınca olmaz. Ancak bizim edep kültürümüzde Kur'an-ı Kerim'e tazim ve hürmetin bir göstergesi olarak, onu belden yukarı raflara ve kitaplıklara koymak âdeti yerleşmiştir. Bu da elbette kalplerdeki takva duygusuyla gelişmiş bir inceliktir. Bu dini bir emir değildir.
    Cevapla
  • t d 4 yıl önce Şikayet Et
    Sözde hükümet sözde yemin
    Cevapla
  • Osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Halifelik gitti herşey bitti İnneddîne ındallâhil İslâm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi