Son dakika haberi: Trump'tan şoke eden açıklama: Bu bir uyarı değil, bir tehdit!

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin kuşatılması ve ateşe verilmesi sonrası son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının Haşdi Şabi taraftarları tarafından baskına uğraması sonrası ABD'li yetkililer, Irak hamlesini dünyaya duyurdu. İran'dan ise son dakika açıklaması gelirken, Trump yeni yıl mesajında İran'ı tehdit etti. İşte dünyayı sarsan olay ilgili gelişen sıcak gelişmeler..

GİRİŞ 01.01.2020 00:51 GÜNCELLEME 01.01.2020 00:51
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: ABD'nin Haşdi Şabi şemsiyesi altında ve İran'a yakınlığı ile bilinin Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik düzenlediği saldırılar Irak'ın başkenti Bağdat'ta tansiyonu yükseltti.

ABD'DEN TANSİYONU DAHA DA YÜKSELTECEK HAMLE!

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bugün göstericiler ABD Büyükelçiliği önünde toplandı. Elçiliğe girmeye çalışan protestocular, binanın duvarını ateşe vermiş. Dünyayı sarsan olayın ardından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor.


GÖSTERİCİLER BİNANIN İÇERİSİNE KADAR GİRDİ!

 

 

Yeşil Bölge'de bulunan büyükelçilik binasına girmeye çalışan protestocular, Washington yönetiminin Ketaib Hizbullah üslerini bombardımana tutmasını protesto ediyor. ABD Büyükelçiği'nin duvarını yakan göstericiler, binanın içerisine girdi.

'YENİ ASKER GÖNDERECEĞİZ'

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, "Protesto gösterileri sonrası Bağdat Büyükelçiliğine 100 deniz piyadesi göndereceğiz" dedi.



TRUMP'TAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: İRAN'I TEHDİT ETTİ

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'İran, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nde herhangi bir kayıp durumunda ağır bir bedel ödeyecek. Bu bir uyarı değil, bir tehdit. Yeni Yılınız Kutlu Olsun!" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN TRUMP'A YANIT!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırının arkasında İran olduğunu iddia eden Washington yönetimine yazılı açıklamayla cevap verdi.

'KÜSTAHLIK...'

Kasımi, "Amerikalı yetkililer, Irak halkından en az 25 kişiyi öldürmelerinin ve Irak'ın ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmelerinin ardından Irak halkının bu acımasız saldırılara karşı protestolarını İran'a atfedebilecek derecede şaşırtıcı bir küstahlığa ulaştı." ifadesini kullandı.

 İran'a yönelik suçlamaları reddeden Kasımi, ABD yönetimine, "İran'a karşı her türlü yanlış hesaplanmış tepkiden kaçınma ve bölgedeki yıkıcı politikalarını gözden geçirme" çağrısında bulundu.

Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliğe düzenlenen saldırıyla ilgili doğrudan İran'ı suçlamıştı.

ESPER'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI GELDİ

Esper, gönderilen asker sayısına ilişkin detay paylaşmazken Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerde Büyükelçiliğe 100 deniz piyadesinin gönderildiği kaydedildi.   

 

 

TRUMP, IRAK BAŞBAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki Amerikan personelinin ve tesislerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump ile Abdülmehdi'nin Irak'taki son durumla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, "İki lider bölgesel güvenlik konularını ele aldılar ve Başkan Trump Irak'taki ABD personelinin ve tesislerinin korunması gerektiğinin altını çizdi." ifadesine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Abdülmehdi ile görüşerek İran kaynaklı herhangi bir tehdide karşı ülkedeki Amerikan vatandaşlarının güvenliğini sağlama noktasında kararlı olduklarını belirtmişti.

TRUMP İRAN'I SORUMLU TUTTU!

Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İran bir sözleşmeli personeli öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı. Buna güçlü şekilde karşılık verdik, her zaman da vereceğiz. İran, şimdi de Irak'taki ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı organize ediyor. Bundan sorumlu tutulacak. Ayrıca Irak'ın da Büyükelçiliği korumak için güçlerini kullanmasını bekliyoruz, bunu onlara ilettik." ifadelerini kullanmıştı.

'ABD BÜYÜKELÇİLİK PERSONELİNİ GÜVENLİ ŞEKİLDE ÇIKARABİLİRİZ'

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi unsurlarından Hizbullah Tugayları, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği personelinin binadan güvenli şekilde tahliyesini sağlayabileceklerini bildirdi.

Hizbullah Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, "Hizbullah Tugayları İstihbaratı olarak hükümetle koordinasyon halinde ABD Büyükelçilik personelinin binadan güvenli şekilde çıkışlarını sağlayabiliriz." ifadeleri kullanıldı. 

Irak hükümetinden ise milis gücün söz konusu adımına karşılık henüz açıklama yapılmadı. 

NELER OLMUŞTU?

ELÇİLİK ATEŞE VERİLDİ

Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi. Elçilikteki ABD'li diplomatlar daha önce binayı terk etti. Eylemciler elçilik binasını basarak içeri girdi ve binayı işgal etti.

Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi. Elçilikteki ABD'li diplomatlar daha önce binayı terk etti. Eylemciler elçilik binasını basarak içeri girdi ve binayı işgal etti.

LİDERLER DE ORADA

Protestocular, binanın içine girmeye çalışırken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü.

Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı.

Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı.

ELÇİLİĞİN GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHALE ETTİ

Büyükelçiliğe giren göstericilere ilk müdahale elçiliğe ait güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu güvenlik güçleri, protestocuları binadan uzaklaştırmak için gaz bombası kullandı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre göstericilere müdahale edilmesi sonucu 20 kişi yaralandı.

ABD'NİN SALDIRISI

ABD Savunma Bakanlığı önceki gün, diplomatlarına yapılan saldırıya misilleme olarak, Hizbullah Tugaylarının, Irak ve Suriye'deki toplam 5 üssüne hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını bildirmişti. Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

"Hizbullah Tugayları" ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

YORUMLAR 77
  • temel 4 yıl önce Şikayet Et
    chp den abd nin irakta ne.isi var aciklamasini bekliyoruz
    Cevapla
  • Bitlis li 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika İran ve İsrail kardeş tir
    Cevapla
  • hadi oradan 4 yıl önce Şikayet Et
    iran ve abd mart kedileri gibi aynı.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve israil terörist devlettir bunların amacıhaksız yere kazanç sağlamak müslümanlar arasında problem çıkarmak ve oranın doğalgaz petrol kaynaklarını çalmaktır. Bu her ülkeye huzur getireceğim diye ve kasıtlı içerden karıştırarak yapılan paralı satılmış köpekler tarafından yaplan organize iştir Burda herkes bir olup abd ve israilin yok olması için çalışmalıdırlar Uyanık olmak lazım Oyuna gelme iran rusya çin türkiye azerbeycan japonya hindistan ı yanına al
    Cevapla
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu da Yahudi nüfusunun en çok olduğu ülke iran ve kesinlikle ABD onlarla savaşmaz. Ayrıca bu bir tiyatro ırak ta bir gurup ABD elçiliğine saldıramaz. Bu oyunda ABD için oraya dahada yerleşecek anlamına geliyor. Onların tek derdi petrol
    Cevapla
  • nihat..sss 4 yıl önce Şikayet Et
    yerleşmek istediğinde hemen kargaşa olay, ortalığı karıştırıyor.
    Cevapla
  • Fırtına 4 yıl önce Şikayet Et
    Deccal'da İRAN İsfahan'dan Çıkacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?