İran 3 farklı koronavirüs senaryosu açıkladı: 4 milyon vaka, 3,5 milyon ölü

İran'nın en saygın eğitim kurumlarından Şerif Teknik Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanlarınca hazırlanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) raporunda, "karantina uygulanmaması ve insanların virüsle mücadele konusunda yetkililerin açıkladığı talimatları dikkate almaması durumunda virüs nedeniyle 3,5 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği" belirtildi. İran'da şu ana kadar 1135 kişi hayatını kaybetti.

GİRİŞ 18.03.2020 13:02 GÜNCELLEME 18.03.2020 17:19
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Ülkenin en saygın eğitim kurumlarından Şerif Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ali Naki Meşayihi başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan bilim heyetince hazırlanan rapor, "Tinn" haber sitesinde yayınlandı. 

 

Raporda, koronavirüsün İran'daki olası etkilerine ilişkin 3 senaryo ileri sürüldü.

"KARANTİNA UYGULANIRSA ÖLÜ SAYISI 12 BİN"

 

İlk ve en iyi senaryo "karantinanın tam anlamıyla uygulanması ve halkın, virüsten korunmak için açıklanan talimatlara harfiyen uyulması halinde" yaşanacakları anlatıyor. İnsanların yüzde 80 oranında birbirlerinden izole edildiği bu senaryoya göre, salgının zirvede olacağı nisan ayının ilk günleri için vaka sayısı 120 bin, ölü sayısı ise 12 bin civarında öngörülüyor. 

"EKSİK KARANTİNA ÖLÜ SAYISI 110 BİN"

Ancak karantina uygulamasının eksik yapılması ve insanların temas seviyesinin yüzde 50'lerde olması durumunu içeren 2'nci senaryoya göre ise salgının zirvede seyredeceği nisan ayı sonları için vaka sayısının 300 bin, ölü sayısının da 110 bin civarında olması bekleniyor.

"KARANTİNA UYGULANMAZSA ÖLÜ SAYISI 3,5 MİLYON"

En kötüsü olan 3'üncü senaryoda ise karantina uygulanmaması ve insanların virüsten korunmaya yönelik talimatları dikkate almamaları durumunda yaşanacaklar ele alınıyor.

Toplum sağlığının daha kötüye gideceği öngörülen bu senaryoda, virüsün yayılma hızının yüzde 65 seviyelerinde olması bekleniyor.

Bu durumda salgının zirveye çıkma süresinin mayısın son günlerine kadar uzayacağı ve vaka sayısının yaklaşık 4 milyon, ölü sayısının ise 3 milyon 500 bin civarında gerçekleşeceği ifade ediliyor.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İran Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 147 kişinin daha öldüğünü ve ülke genelinde koronavirüsten ölenlerin sayısının 1135'e yükseldiğini duyurdu. Vaka sayısı ise 17 bin 361 olarak açıklandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 37
  • Asma abedi 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben Iran doğu azerbaycanda yaşiyorum burda durum iyi değil ama bu kadarda değil bence rakamlar biraz yanliş . bize verilen bilgi 4 senaryoda sadece vaka sayisi ve ülkede tahmini virüsün durma süresini bildirmektedir olüm sayisi değil. umarim bizde bu virüsten kurtuluruz. tüm Turkiye halkina sağlik diliyorum
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    İran Halkı önlem alsın diye Korkutuyorlar?.
    Cevapla
  • Seda 4 yıl önce Şikayet Et
    Korkmaları gerekiyor. Sağlık ıçin.
    Cevapla
  • timur bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    yokya işte bize bişey olmaz diye diye bu hale geldik
    Cevapla
  • Kayı Boyu 4 yıl önce Şikayet Et
    CANIM TÜRKİYEM: Bir tarafta 60 yaş üstü nüfusunu gözden çıkaran İngiltere, Hollanda, İtalya ve Avrupa diğer Tarafta o ülkelere bile yardım yapabileceğini teklif eden Türkiye.. Bir tarafta sigortan yok ise öl diyen ileri batı ülkeleri diğer tarafta 65 yaş üstü kişilerin evlerine bedava kolonya ve koruyucu maske dağıtan canım Türkiyem. Seninle gurur duyuyorum sevgili ülkem. Seninle gurur duyuyorum sevgili Cumhurbaşkanım.
    Cevapla
  • tespit35 4 yıl önce Şikayet Et
    İrandaki Türklere Sesleniyorum Allah rızası için kendinizi teçrit edin Siz Düzenli Milletsiniz Kendinizi Koruyun Seyahati Bırakın Türkiyeye uyun Dünyanın bize ihtiyacı var kendinizi harcamayın Bilerek korunmayan intihar etmiş olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi