Müthiş gelişme: Türkiye'nin yeni Hafter planı ortaya çıktı

Türkiye, Libya'da UMH'nin ateşkes ilanının ardından süreci yakından takip ederken, "Hafter'i yalnızlaştırma" planında önemli yol aldı. Ateşkes ilanının Akile Salih tarafından da kabul edilmesi ve Hafter'in bu tavrı eleştirmesiyle Ankara, "Hafter'in masa dışında bırakılması" tezini daha güçlü bir şekilde dillendirecek. Ankara böylelikle Hafter'e desteğin azalacağına, Serrac'ın ise meşruiyetinin artacağına inanıyor.

Müthiş gelişme: Türkiye'nin yeni Hafter planı ortaya çıktı
Müthiş gelişme: Türkiye'nin yeni Hafter planı ortaya çıktı
GİRİŞ 26.08.2020 08:23 GÜNCELLEME 26.08.2020 10:20
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin gündemlerinden biri de Libya idi. Libya'daki ateşkes sürecinin detaylı analizinin yapıldığı toplantıda, Türkiye'nin sorunun çözümünde başarıya doğru yol aldığı ve süreçten memnuniyet duyulduğu tespiti yapıldı.

 

Libya'da ateşkes ilan edildi! Tüm operasyonlar durduruldu

UMH Başbakanı Serrac'ın ateşkes ilanı sonrasında Ankara'da dışarıdan bakıldığında sessiz ancak içeride aktif bir süreç başladı. Edinilen bilgiye göre, bu süreçte Rusya, İtalya ve Almanya'daki muhataplarıyla temas halinde olan Ankara, ateşkesin bölgeye nasıl yansıyacağını beklemeye başladı. Ateşkes ilanı sonrasında tüm detaylar, olası seçenekler ve alternatif durumlar için de senaryolar ve atılabilecek adımlar planlandı. Ateşkes konusunda da taktiksel olarak bir açıklama yapılmamasına karar verildi. Temel amacı "Hafter'in yalnızlaştırılması" olan plan çerçevesinde, Hafter'in ateşkesi, "göz boyama adımı" olarak gören, ateşkese dair net bir tavır ortaya koymayan açıklaması Ankara'da "beklenen gelişme" olarak yorumlandı. Hafter'e yakın Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'i masaya çekme ve meşruiyetini artırma amacı güden Ankara, Serrac ve Salih'in ateşkes süreci öncesi ve sonrası temas halinde olmasından da memnun kaldı. Hafter'in masaya oturamadığı ancak Hafter'e yakın Salih'in masada olduğu görüşmeler, "Hafter'siz masa kuruldu" şeklinde yorumlanıyor.

Ateşkes kararı sonrası Serrac'tan ilk Türkiye açıklaması

AVRUPA ARTIK GÖRÜYOR

 

Gelişmelerin ardından Rusya başta olmak üzere Hafter'e destek veren ülkelere "Moskova ve Berlin'de de ateşkes kararı çıktı, Hafter hiçbirine uymadı. Bu tavrı hâlâ sürdürüyor" mesajı iletildi. Fransa'nın Serrac hükümeti ile görüşme kararı da Türkiye tarafından, "Haklılığımız Avrupa’da da kabul edilmeye başlandı, Avrupa görmeye başladı" şeklinde yorumlandı.

AMAÇ KALICI OLMASI

Serrac hükümeti ateşkes çerçevesinde, Sirte ve Cufra'nın silahsızlandırılmış bölge ilan edilmesini, petrol üretimin yeniden başlamasını, Mart 2021'de seçimlerin yapılmasını ve paralı savaşçıların ülkeden ayrılmasını istiyor. Bu talepler Ankara tarafından da destekleniyor. Bu süreçlerin kalıcı bir ateşkes için önemli olduğu ve Libya'daki çatışmanın sona ermesi hedefiyle işletilmesi gerektiği savunuluyor. Ateşkes ilanına karşın Libya'da temasların hala sürdüğü, bu nedenle sürece zarar vermemek için sessiz kalındığı ve kısa bir süre daha sessiz kalınacağı kaydediliyor.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
YORUMLAR 11
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu planları böyle ulu orta yazmasanız.Malum düşman devletin istihbarat görevlileri bu planların çevirisini yapıp okuyup karşı hamle yapıyor.Türkiyenin planı suya düşüyor.Bu planların gizli kalması milli görevdir
    Cevapla
  • Gezgin 3 yıl önce Şikayet Et
    Olum dinlesin biz alışığız sağ gösterir sol vururuz sen rahat ol
    Cevapla
  • Ali Er 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu hafter denen isyancının defterini dürüp, ona iş beğendirecek bir yiğit çıkmayacak mı ?
    Cevapla
  • Beynel 3 yıl önce Şikayet Et
    fransa yine meydana inmis gercekte ise fransanin serraci davet etmesi burnumuza kotu kokular getiriyor tturkiye serracci fransa gorusmesi icin randevularim fransada covid 19 nedeniyle askiya alinmasidir fransaya 5 aydir hic bir devlet baskani ziyaret etmedi,sebepleri nelerdir diye sorarsak macronu hic bir devlet baskani gormek istememesi yorumlari oldukca fazla devlet baskanlarina emirler yagdiriyor ve tepeden bakma gudusuyle bu sorunlari yasayan macron ic siyasette neredeyse tamamen bitmis olmasidir.
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz de herşeyi değersizleştirme huyundan vazgeçin.
    Cevapla
  • Türk'ün Pınarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Hakettiği plan taranmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de peş peşe yangınlar
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi