Koronavirüsü engelleyen tek maske belli oldu

Japon bilim insanları, yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını ve bulaşmasını engellemek için kullanılan maskeleri karşılaştırdı. "Fugaku" isimli süper bilgisayarın yaptığı analize göre; pamuk kullanılarak örülen maskelerin kullanılmasının bir faydası olmadığı ortaya çıktı. Fugaku'nun yaptığı incelemeler sonucunda kullan-at tarzında üretilen tıbbi maskelerin en koruyucu ve etkili maske olduğu tespit edildi.

Koronavirüsü engelleyen tek maske belli oldu
Koronavirüsü engelleyen tek maske belli oldu
GİRİŞ 27.08.2020 11:26 GÜNCELLEME 28.08.2020 10:50
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısı 24 milyonu geçerken Japon bilim insanları virüsün bulaşmasını engelleyen maskeleri karşılaştırdı.

 

Japon bilim insanları saniyede 415 kuadrilyon hesaplama yapabilen "Fugaku" isimli süper bilgisayarı kullanarak 3 farklı maske türü üzerinde farklı senaryolar denedi.

DAHA AZ DAMLACIĞI DIŞARI SALIYOR

 

Nikkei Asian Review'da yer alan haberde, Fugaku'nun yaptığı incelemeler sonucunda kullan-at tarzında üretilen tıbbi maskelerin en koruyucu ve etkili maske olduğu tespit edildi. İncelemede pamuk ve polyesterden yapılma maskelerden daha güvenli olduğu tespit edilen cerrahi maskelerin kişi öksürdüğü zaman daha az damlacığı dışarı attığı belirlendi.

Bu tür maskelerin poliproplen isimli maddeden üretildiği ve bu sayede ucuza çok sayıda hazırlanabildiği aktarıldı.

Duke Üniversitesi'nde bu ayın başında yapılan bir araştırmada bandana türü maskelerin bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, damlacıkların bulaşmasını en iyi engelleyen maskenin N95 tipi maske olduğunu duyurmuştu.  Uzmanlar 11 ve 12 numaralı maskelerin koruyucu bir özelliği olmadığını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

PAMUK MASKELER ÖKSÜRÜK TESTİNİ GEÇEMEDİ

Japon hükümetine bağlı çalışan Riken Enstitüsü'nde yapılan araştırmada, cerrahi tipi maskelerin, öksürüklerin neredeyse hepsini tutmayı başardığı fakat pamuk ve polyester maskelerde bu oranın yüzde 80 olduğu belirtildi.

DAMLACIKLAR YÜZÜN YANLARINDA KAÇABİLİR

Kobe şehrinde yapılan incelemelerde ve bilgisayar modellemelerinde cerrahi maskelerde, maske ile yüzün arasında kalan köşelerdeki açıklıklardan damlacıkların kaçabildiği belirtildi.

POLYESTER VE PAMUKLU MASKELER DAMLACIKLARI YÜZDE 30 DAHA FAZLA KAÇIRIYOR

Yapılan açıklamada cerrahi maskelerde hava damlacıklarının salınma oranı yüzde 10 olarak belirlenirken polyester ve pamuklu maskelerde bu oranın yüzde 40 olduğu kayıtlara geçti.

YORUMLAR 8
  • NizamıAlem 3 yıl önce Şikayet Et
    dinimizi bilen kişi bu donemde maske takmayanın insana ne kadar vebal yükleyeceğini çok iyi anlaması lazım bir yaşlı veya kronik hastalı birine bulastirdigin zaman hangi günah ile hesap vereceğini düşünsün bakalim
    Cevapla
  • Sahide 3 yıl önce Şikayet Et
    "Elhamdülillah müslümanım" diyen Türk ulusu hadi göster bakalım ne kadar müslümansın. Maske takmayarak birinin hayatına kasdetmek,hatta ölümüne sebep olmak cinayete teşebbüs ya da cinayet işlemekle eşdeğerdir bence.
    Cevapla
  • sorun 3 yıl önce Şikayet Et
    ben acil serviste n95 i sadece entubasyan yaparken kullanıyorum.n95 gibi maskeler virus geçirmez degil ama tüberküloz mikrobu gibi cok küçük bakteriler gecmesini engelliyor.maske karşılıklı takilinca en etkin vucuttan cikan aksirik hapsirik öksürükle dagilabilecek partikülleri engelliyor.onun için agiz burun kapali olmali.normal maske el yikama ve temas izolasyonu yapmak gerekiyor
    Cevapla
  • Derya 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki koruyor maske.doktorlarin ve hemsirelerin ne kadar çok virüse maruz kaldığını hesaba kat mamissiniz.
    Cevapla
  • gül05 3 yıl önce Şikayet Et
    Maskenin korudugunu kim söyledi DÜNYADA TARTIŞMALI Bir konu bu eger korusaydı onca DR. ve Hemşire virüse yakalanmazdı degilmi.?
    Cevapla
  • Sahide 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha etkin koruyucu bir yöntem mi var ki. Bilen söylesin. Bu kadar yetkin kişinin söylediği tek korunma yolu bu. İnsanların kafasına böyle kolaycı ve yanlış fikirleri sokmayalim lütfen. Vebali büyük bu işin.
    Cevapla
  • sorun 3 yıl önce Şikayet Et
    dr ve hemsireler virüslü insanlara sizden milyon kat fazla maruz kaldığı için yakalanıyor.bunu bir doktor olarak söylüyorum.maske düzgün kullanildiginda en etkili yöntem el yikamayla birlikte.nefes alamıyoruz diyen yalan söylüyor.
    Cevapla
  • yanlış maske 3 yıl önce Şikayet Et
    yanlış maske kullandı doktorlar. n95 demek virüsün yüzde 95 ini tutar demek. yüzde 5 yeterli virüsü kapmak için. n100 maske yok piyasada fazla. virüs tehditi olmadığı için doktorların halkın kullandığı yüzde 70-80 etkili maskeler ve kaliteli diye geçen n95ler var. Oysa n100 BULUNAMIYOR. Tüm dünyada kimse o kadarına da gerek yok diye üretmediği için aptallık yapıp.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe'deki jakuzi yalanı böyle patladı! Fondaş medyayla şov girişimi fos çıktı
Erdoğan 30 Mart'ta açıklayacaktı: Anlaşma son anda iptal edilmiş