Yunanistan ve Fransa tarih belirledi: Türkiye'ye karşı silahlanma kararı

Yunanistan, büyük bölümü Oruç Reis krizi sırasındaki baş destekçisi Fransa'dan olmak üzere, çok sayıda ülkeden 5 yıl içinde 10 milyar euroluk silah satın alacak. Yunanistan'ın silahlanma programlarının yanı sıra Paris ile yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzalayacak. Yunan medyasına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis söz konusu anlaşmayı muhtemelen 10 Eylül'de imzalayacak.

Yunanistan ve Fransa tarih belirledi: Türkiye'ye karşı silahlanma kararı
Yunanistan ve Fransa tarih belirledi: Türkiye'ye karşı silahlanma kararı
GİRİŞ 31.08.2020 10:23 GÜNCELLEME 01.09.2020 13:29
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Yunan kurmaylar, biri 2020-2021, diğeri de 2020-2025 için iki ayrı silahlanma programı üzerinde çalışıyor. Yunan medyasına göre hükümet, "Oruç Reis krizi" üzerine, 10 yıl süren ekonomik kriz nedeniyle silahlı kuvvetlerde uygulanan "kemer sıkma" politikalarına son verilmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede ilk aşamada, 1-1.5 milyar euro harcanarak önemli bölümü uçamaz durumda olan 44 adet Fransız Mirage savaş uçağının yanı sıra, kara ve deniz kuvvetlerindeki arızalı helikopterler için derhal gerekli yedek parça siparişi verilecek. Ayrıca, Almanya'dan satın alınan 214 tipi ve 209 tipi denizaltılar için 33 yeni torpil ile 4 adet Sikorsky helikopteri de satın alınacak. 5 yıllık silahlanma programında da aslan payını Fransa'nın alacağı öngörülüyor.

 

Yunanistan'dan yeni tahrik: Adaya silahlı asker çıkardılar

FRANSA İLE ANLAŞMA

 

Yunan Hava Kuvvetlerine 12 ila 18 adet Rafale tipi savaş uçağının satın alımı için müzakereler sürüyor. Rafale savaş uçakları geçen hafta Doğu Akdeniz'de Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs Rum yönetiminin katılımı ile gerçekleştirilen ortak tatbikatta yer almıştı. Deniz kuvvetleri için ise 4 fırkateynin modernizasyonunun yanı sıra Fransa'dan yeni fırkateynler (2 ila 2.5 milyar euro değerinde) satın alınması planlanıyor. Silahlanma programında, Yunanistan'ın destekçileri İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de bazı silah satın alımlarının bulunduğu belirtildi. Yunanistan'ın, silahlanma programlarının yanı sıra Fransa ile yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzalaması da bekleniyor. Yunan medyasına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis söz konusu anlaşmayı muhtemelen 10 Eylül'de imzalayacak.

Son dakika: Yunanistan'ın 'Asker' provokasyonuna Türkiye'den çok sert tepki!

TÜRKİYE'DEN ASKER ÇIKARMAYA TEPKİ

Yunanistan, Türkiye'nin hemen yanı başında bulunan Meis Adası'na turistik feribotlarla tam teçhizatlı asker sevk etmişti. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Meis Adası'na Yunan askeri takviyesi gerçek niyetin göstergesi. Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Bu tür provokatif faaliyetlerin Yunanistan'a hiçbir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 75
  • Gerçeğin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak çok acil uzun menzilli nükleer başlıklı balistik füzeler üretmek zorundayız
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    yapılmadığı ne malum
    Cevapla
  • admin 3 yıl önce Şikayet Et
    bizde rusyadan hipersonik fuze alip anlasmayi bozalim 10 tane salladi mi yunan da ne donanma kalir ne de ada hepsi arkasina bakmadan kacar butun donanmalarini ayni anda 10 atisla bitiririz ne oldugunu anlamazlar bile
    Cevapla
  • Mehmet Akif 3 yıl önce Şikayet Et
    15 dakikada milyarlık silahlarınız, TSK' nın kontrolüne geçer. Size tavsiyem 100 milyarlık silah alın.
    Cevapla
  • Adanalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransızın arabasından ancak teneke oluyorsa uçağından ne olacak... Her ikisi de Türkleri ve Türkiye'yi iyi bilirler birisi yüzerek gitmişti diğeri de donunu postalına bırakarak kaçmıştı buralardan.
    Cevapla
  • Besleyardımet sonra 3 yıl önce Şikayet Et
    besle kargayı oysun gözünü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri