ABD'de Türkiye'yi kızdıracak S-400 gelişmesi

ABD'de biri Cumhuriyetçi diğeri Demokrat iki senatör, Trump yönetimine mektup yazarak, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar getirme çağrısında bulundu. İki senatör bu çağrıyı, Türkiye'nin S-400 sistemini kapsamlı şekilde test etmeyi planladığı yönündeki haberler üzerine yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan mektupla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

ABD'de Türkiye'yi kızdıracak S-400 gelişmesi
ABD'de Türkiye'yi kızdıracak S-400 gelişmesi
GİRİŞ 08.10.2020 07:42 GÜNCELLEME 08.10.2020 12:55
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yazdıkları mektupta bu iddiayı sordular ve Washington'un Türkiye'nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara'yı "cesaretlendirdiği" görüşünü dile getirdiler.

 

YUNAN BASINININ İDDİASI DA MEKTUPTA SORULDU

İki senatör mektupta, Ağustos ayı sonunda Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs dörtlü tatbikatından dönen ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını tespit etmek için S-400 sisteminin radarlarını aktive ettiği yönünde Yunan medyasında çıkan haberlere de değindi ve bunun doğru olup olmadığını sordu.

 

Kathimerini: Türkiye S-400'leri aktif edip bize karşı ilk kez kullandı, ABD alarma geçti

"TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ YOLDAN GERİ DÖNME NİYETİ YOK"

ABD'nin Türkiye'ye bugüne kadar, Rusya'dan savunma ekipmanı alan ülkeleri cezalandırmayı öngören Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getirmediğine dikkati çeken senatörler, radarların aktive edildiğini iddia eden haberlerin, "Türkiye'nin izlediği yoldan geri dönme ve bu sistemi elden çıkarma niyetinin olmadığını açıkça gösterdiği" değerlendirmesinde bulundu.

James Lankford (solda) Chris Van Hollen (sağda)

"YAPTIRIM KARARI ALMAMAMIZ ERDOĞAN'I CESARETLENDİRİYOR"

Mektupta, "Buna ilaveten, Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'yi F-35 tedarik zincirinden çıkarmada yavaş hareket etmesi, hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ı cesaretlendirdi. Türkiye'nin S-400 sistemini Amerikan F-16'larını tespit etmek için aktive ettiği haberleri, bizim Rusya'nın hassas verilere erişim kabiliyetine dair ciddi kaygılarımızın altını çiziyor" denildi.

"TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULAYIN" ÇAĞRISI

"Bu bilgiler ışığında, yasaların gerektirdiği şekilde sizi bir kez daha Türkiye'ye yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz" ifadesini kullanan iki senatör mektupta ayrıca, "Türkiye, NATO'nun taktiksel veri bağlantısı Link 16'yı S-400 sistemine entegre etti mi? Eğer öyleyse, bu entegrasyon Rusya'ya NATO müttefikleri üzerinde bilgi toplama imkanı sağlayacak mı?" diye sordu.

"14 EKİM'E KADAR CEVAP VERİN"

Senatörler Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan bu sorulara 14 Ekim'e kadar cevap vermesini istedi.

KAYNAK: VOİCE OF AMERİCA
YORUMLAR 60
  • Gobel66 3 yıl önce Şikayet Et
    İt ürer kervan yürür.
    Cevapla
  • Kevork bodrikyan 3 yıl önce Şikayet Et
    derhal yaptirim sart
    Cevapla
  • Adanalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika NATO palavrası ile, müttefiklik masalı uydurup bütün dünyaya kendindeki modası geçmiş kendinin imha edebileceği ve daha yenisini gelişmiş ini yaktığı silahları sattığı bir tezgahtır. Bugüne kadar NATO'nun Türkiye'ye hiç bir faydası olmamıştır parasını bizim ödediğimiz kumandası kendi ellerindeki hileli silahları bize satarak sadece cebini doldurmuştur. S300 leri Yunanistan satın aldığı zaman neden kimsenin sesi çıkmadı O zaman NATO neredeydi.Beş para etmez patriotlar Türkiye'ye neden satılmadı. Önce bunların hesabını ver sonra hesap sor Amerika.
    Cevapla
  • avni 3 yıl önce Şikayet Et
    Senatör denilen rüşvetle seçilmiş lobi kopekleri.
    Cevapla
  • Kevork bodrikyan 3 yıl önce Şikayet Et
    yaptirim sart
    Cevapla
  • Emirhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Lan ne yapacaksanız yapın be sanki kyumuzu arkamızdan hiç kazmıyorsunuz
    Cevapla
  • Şükran koç 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırımsa yaptırım arkamızda azerbeycan var katar var.
    Cevapla
  • Kevork bodrikyan 3 yıl önce Şikayet Et
    op te basina ko
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek