Trump duyurdu! BAE, Bahreyn ve Sudan′ın ardından Fas da İsrail′i tanıdı

Son Dakika haberi; Terör devleti İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayarak Filistin davasına ihanet eden ülkeler arasına Fas'ın da katılacağı açıklandı. ABD Başkanı Donald Trump, Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını duyurdu. Fas, 3 ay içinde BAE, Bahreyn ve Sudan'ın ardından, İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan dördüncü Arap ülkesi oldu.

Trump duyurdu! BAE, Bahreyn ve Sudan′ın ardından Fas da İsrail′i tanıdı
Trump duyurdu! BAE, Bahreyn ve Sudan′ın ardından Fas da İsrail′i tanıdı
GİRİŞ 10.12.2020 19:21 GÜNCELLEME 11.12.2020 20:15
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump, Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurdu.

- TRUMP, FAS KRALI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere'in yaptığı yazılı açıklamaya göre, Trump bugün Fas Kralı 6. Muhammed ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Trump, Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıdığını bildirdi.Fas Kralı 6. Muhammed

Kral 6. Muhammed de İsrail ve Fas arasında diplomatik ilişkilerin sürdürülmesi ve bölgesel istikrarın geliştirilmesi için ekonomik ve kültürel iş birliğinin genişletilmesi konusunda mutabık kaldı.

Trump, görüşmede, ABD ve Fas arasında uzun süredir var olan güçlü bağları ve Kral 6. Muhammed'in liderliğini övdü.

Netanyahu Fas'a övgüler yağdırdı

İki lider, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını da görüşürken, pandeminin ekonomik etkileri ile kritik bölgesel konulardaki ortak çıkarlar üzerindeki etkilerini ele alındı.

- TRUMP, İSRAİL VE ARAP ÜLKELERİ ARASINDA ARA BULUCULUK YAPIYOR 

İsrail, Trump'ın ara buluculuğuyla 15 Eylül’de Beyaz Saray’da yapılan törenle BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşmaları imzalamıştı.

Trump, 23 Ekim’de yaptığı açıklamada ise Sudan’ın da İsrail’le ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını belirtmişti.

Fas ve Batı Sahra Sorunu

"ANLAŞMA KARŞILIĞINDA BATI SAHRA ÜZERİNDE FAS'IN HAKİMİYETİNİ TANIDIK"

Fas'ın 1777'de ABD'yi tanıdığını anımsatan Trump, bu nedenle de kendilerinin Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarını kaydetti. 

BAE, Batı Sahra'da konsolosluk açan ilk Arap ülkesi oldu

"TARİHİ BİR ADIM"

Trump, bugün başka bir "tarihi adım" attıklarını da belirterek, "İki muhteşem dostumuz İsrail ve Fas Krallığı, tam diplomatik ilişki kurulması için anlaşmaya vardı. Bu Orta Doğu'da barış için büyük bir atılım." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, 15 Eylül’de Beyaz Saray'da yapılan törenle BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşmaları imzalamıştı.

FAS VE İSRAİL, RABAT VE TEL AVİV'DE İRTİBAT OFİSİ KURACAK

ABD Başkanı Donald Trump'ın Başdanışmanı Jared Kushner, "Fas ve İsrail, büyükelçilik açma niyetiyle bir an önce Rabat ve Tel Aviv'de irtibat ofisi kuracak." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Başdanışmanı Jared Kushner

Kushner, Trump'ın Twitter'dan yaptığı "İsrail ve Fas Krallığı, tam diplomatik ilişki kurulması için anlaşmaya vardı." açıklamasının ardından telekonferans yaparak gazetecileri bilgilendirdi. Fas ve İsrail'in iş ilişkilerini derinleştirmeyi planladığının altını çizen Kushner, "Fas ve İsrail, büyükelçilik açma niyetiyle bir an önce Rabat ve Tel Aviv'de irtibat ofisi kuracak." bilgisini paylaştı. 

Kushner, İsrail hava yollarının Fas hava sahasını kullanabileceğini ve iki ülkenin en yakın zamanda direkt uçuşları açacağını aktardı.

- "YAHUDİLERİ, MÜSLÜMANLARI VE HRISTİYANLARI BİR ARAYA GETİRMEK"

İsrail ile anlaşmaya varmak isteyen başka Arap ülkeleri bulunduğuna da işaret eden Kushner, "Bir noktada kaçınılmaz olarak İsrail ve Suudi Arabistan'ın bir araya geleceğini ve tam normalleşme dönemine gireceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kushner, Trump yönetiminin Orta Doğu barışı için çalıştığını vurgulayarak "Yahudileri, Müslümanları ve Hristiyanları bir araya getirmek bizim ana odak noktamızdır." ifadesini kullandı.

Trump'ın, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıması konusuna değinen Kushner, "Biz bu adımla en nihayetinde atılması gereken adımı attık." görüşünü paylaştı.

Batı Sahra Sorunu

BATI SAHRA SORUNU

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu.

Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 87
  • DİRİLİŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu Rezilliğin planlarını bozacak.Yeterki bir olalım.
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    a ahmak trump fas nire ortadoğu nire? aptal netanyahu. ayrıca turp gidince her şey eskiye dönecek.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Her kes safını belli etsin şöyle..! Münafıklar aradan çekilsin ki kalplerde TEREDDÜT KALMADAN mücadele edilsin! Oryantaller gibi bir oraya bir buraya olanlar ayırt edilsin!
    Cevapla
  • Karakartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransız sömürgesi olmaları yetmemiş anlaşılan bir de siyonist somurgesi olsunlar Allah bilir işini dağına göre verir kışını.
    Cevapla
  • Özüne dön 3 yıl önce Şikayet Et
    Boyun eğenler halklar değil o halkların batılılar tarafından yetiştirilip ülkelerinin başlarına konmuş satılık hainleri... Ancak Arap halkları öylesine sindirilmiş ki başlarındaki hainler istedikleri gibi at oynatıyorlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı