ABD'li yetkiliden Türkiye'ye yaptırım açıklaması

ABD, CAATSA kapsamında Türkiye'ye sınırlı bir şekilde yaptırım uygulama kararı aldı. Yaptırımın detayları ile ilgili olarak Financial Times'a açıklamalarda bulunan ABD'li bir yetkili, "Yaptırımlar ABD ve Türkiye ordusunun ilişkisine zarar vermemek için incelikle tasarlandı" dedi.

ABD'li yetkiliden Türkiye'ye yaptırım açıklaması
ABD'li yetkiliden Türkiye'ye yaptırım açıklaması
GİRİŞ 15.12.2020 13:32 GÜNCELLEME 16.12.2020 08:06
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump'ın görev süresinin dolmasına çok kısa bir süre kala Ankara-Washington hattında tansiyonu yükseltecek bir gelişme yaşandı.

 

ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulamasının detayları ortaya çıktı. Dün gece ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırımları açıkladı. SSB Başkanı İsmail Demir ile birlikte üç yetkiliye varlıklarını dondurma ve vize yasağı getirilmesi; uluslararası kamuoyunda "hafif bir yaptırım" yorumlarının yapılmasına neden oldu.

"YAPTIRIM KARARI TÜRK SAVUNMA ENDÜSTRİSİNE ZARAR VEREBİLİR"

 

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times'a konuşan ve konuyla ilgili bağlantısı ve bilgisi olan bir yetkili yaptırımın detaylarını anlattı. İsmini açıklamak istemeyen yetkili, "Yaptırımlar ABD ve Türkiye ordularının bağlarına zarar vermekten kaçınmak için incelikle tasarlandı" dedi.

Financial Times, yaptırımın hafif gözükmesine rağmen NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülkesi olan Türkiye'ye zarar verebileceğini dile getirirken, "SSB'nin Türkiye savunma sistemleri geliştirme ve üretim sürecindeki kritik rolü nedeniyle bu yaptırım kararı Türk savuma endüstrisine zarar verebilir" yorumunu yaptı.

Yaptırım kararı sonrasında Pentagon bir açıklama yayınladı. Pentagon, "Türkiye önemli ve değerli bir NATO müttefikimiz fakat bu sorun ikili ilişkilerin gelişmesi için çok büyük bir bariyer oluyor" açıklamasını yaptı. Financial Times, "Yaptırımlar göreceli olarak hafif olsa da ABD'nin NATO müttefikine uyguladığı yaptırım kararı Türkiye ile geleneksel batı partnerleri arasındaki gerilimi gözler önüne seriyor" ifadesini kullandı.

YAPTIRIMLAR NEYİ İÇERİYOR?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırımlar çerçevesinde İsmail Demir ile diğer üç ismin ABD'deki olası malvarlıklarının dondurulacağını, bu isimlere vize kısıtlaması getirileceğini belirtmişti. Yaptırımlar kapsamında Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na ABD'den ihracat lisansı ve izni verilmeyeceği açıklanmıştı.

YORUMLAR 40
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    James Cafre BİZİ İYİ BİLİR.. KİBİRİNİZDEN burnunuzdan kıl aldırmıyorsunuz.. AMA Dünya SİZİN KÖLENİZ DEĞİL...HERŞEYİN BİR SONU VAR.. SİZİN YOOOK MUUU..
    Cevapla
  • neyse o 3 yıl önce Şikayet Et
    Laflara bak laflara adi abd kafirinde hem suçlu hem güçlü ikiyüzlü adiler
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Özelikle Niye Yasaklar İslam Coğrafyasında Uyan islam Cografyasi uyan kukla idareciler devrilmedikce bu zulum bitmez Sabredelim uyanik olalim ALLAHIN da Bir Hesabi Var
    Cevapla
  • net 3 yıl önce Şikayet Et
    savunma sanayi geliştirmeyin bize bağımlı kalın canımız isterse satarı istemezse satmayız projeye alsak da bir bahane bulur canımız isterse çıkarırız diyorlar. 2015de de çok hızlı büyümeyin diyorlardı %5 büyürken biz. çin %11 büyürken sesleri çıkmıyordu. Dertleri sadece Türkiye ile. Kendi s400ümüzü geliştirelim o zaman ne mazeret bulacaklar acaba?
    Cevapla
  • Uğurcan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs çıkarmasında başlanan yaptırımlarla başladık, aselsanı kurduk. Her yaptırımla yeni şeyler yaptık. Dostmusun düşmanmısın anlamadık be ABD ; )))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adliyede büyük yüzleşme! Polat ve Banu Parlak karşı karşıya
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi