Türkiye hangi şartı yerine getirirse ABD'nin S-400 yaptırımları sona erer?

Washington yönetimi, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle Ankara'ya CAATSA kapsamında yaptırım uygulamaya karar verdi. ABD yönetimi 12 yaptırım seçeneğinden 5'i seçti. Peki Türkiye hangi şartı yerine getirirse bu yaptırımlar biter? İşte cevabı...

Türkiye hangi şartı yerine getirirse ABD'nin S-400 yaptırımları sona erer?
Türkiye hangi şartı yerine getirirse ABD'nin S-400 yaptırımları sona erer?
GİRİŞ 15.12.2020 11:01 GÜNCELLEME 19.01.2021 17:12
Bu Habere 210 Yorum Yapılmış

Haber7.com / Erkan Talu

ABD'de 2021 yılı savunma bütçesi, Temsilciler Meclisi ve Senato'da yüksek çoğunlukla kabul edilmişti. Yasa tasarısı 3'te 2 çoğunlukla geçtiği için, ABD yasalarına göre Başkan'ın veto yetkisini de ortadan kaldırmıştı. Ancak Trump, bu yasa tasarısı "Çin'e yarayacak" diyerek, veto edeceğini belirtmişti. Bu gelişmenin ardından yasa tasarısının tekrar Senato'ya gelmesi ve tekrar 3'te 2 çoğunlukla kabul edilmesi bekleniyordu. Böylelikle, tasarı Başkan'a gitmeden yasalaşmış olacaktı ve Türkiye'ye yaptırımlar için yasal süreç başlatılacaktı. Ancak Trump yönetimi, Ankara'ya yaptırım için tasarıyı beklemedi ve yaptırımları açıkladı.

 

CAATSA kapsamında uygulanabilecek 12 yaptırım maddesi

ABD TÜRKİYE'YE HANGİ YAPTIRIMLARI UYGULADI?

 

ABD, yönetimi, S-400 alımından dolayı CAATSA yasası uyarınca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Başkan İsmail Demir dahil dört yetkilisine yaptırım uygulama kararı aldı.

Toplam 12 yaptırım seçeneğinden seçilen o 5 madde şu şekilde;

1. SSB'ye her türlü ihracat lisansının yasaklanması, 

2. SSB'ye ABD finans kurumları tarafından 10 milyon dolar üstü kredilerin 12 ay süreyle yasaklanması,

3. SSB'ye ABD Export-Import Bank desteklerinin yasaklanması,

4. ABD'nin tarafı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının SSB'ye finans sağlamasının engellenmesi,

5. S-400 alım sürecine dahil olmuş SSB yetkilileri İsmail Demir, Faruk Yiğit, Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz'e yönelik yaptırımlar

ABD'NİN TÜRKİYE'YE UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR HANGİ ŞARTLA KALDIRILABİLİR?

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların sona ermesi, CAATSA gereği tek bir şarta bağlı: "S-400'lerin Türkiye topraklarından tamamen çıkartılması."

CAATSA'da yer alan bilgiye göre; Türkiye S-400'leri topraklarından çıkarmadığı sürece yaptırımlar devam edecek. Eğer Ankara bu şartı kabul ederse, Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar 1 sene sonra sona erecek.

Yaptırımların kaldırılmasının şartı, savunma bütçesinde şu cümlelerle açıklandı: 

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongre'nin gerekli komitelerine, Türkiye'nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400'leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400'leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye'den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA'nın 231'inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 210
  • Vatann sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Coni sen hiç Türk gördün mü?????????????
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesele S-400 değil. Tehlikenin farkında mısın?
    Cevapla
  • Cafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz S-500 ve SU-57 ortak üretimini ruslarla yapmaya başlasak coni yaptırımdan anında vazgeçer.Denemesi bedava.
    Cevapla
  • Omer 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu S500 ler de çıksa da alsak :)
    Cevapla
  • Yozgatlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir bahane bence çünki suriyede amerikanın kuracağı terör devletine izin verilmedi diye amerikanın terör sevici ve türkiye karşıtı olan kongredeki sanetörler türkiyeye karşı nasıl bir durdurma yada kısıtlama yaparız derken s 400 almakta bunlara aradıkları nçbahaneyi sundu s 400 ler olmasada başka bir meseledede bize yaptırım uygulamaya çalışacaklardı.ha bizi zorlarmı hayır niye derseniz artık kendi yerli silahını üreten ,uçağını uydusunu ,füzesini ,tankını uçağının güçlendirmesini en son teknolıjik yazımları uçak,tank ve diğer silahlara uygulayabilen bir türkiye geldi onlar eski türkiye sanıyorlar hala bizi.çokta tın amerika
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti