Türkiye ile ABD arasında yaptırım anlaşması! Ankara'dan Joe Biden'a flaş mesaj

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington yönetiminin teklifi sonrası, ABD ile Türkiye arasında yaptırımlar için ortak çalışma grubu oluşturulduğunu ve teknik görüşmelerin de başladığını açıkladı. Doğu Akdeniz'deki gerginliği ve AB ile ilişkileri de değerlendiren Çavuşoğlu, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'a mesaj göndererek, "ABD'de yeni yönetimle olumlu bir ilişki sürdürmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 30.12.2020 14:47 GÜNCELLEME 31.12.2020 08:09
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yıl Sonu Basını Bilgilendirme Toplantısı'nda, 2020 yılında dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

 

"- 2020'de de önceliğimiz diplomasi oldu, ama tıkandığı yerde sahaya indik, tekrar diyaloğun ve diplomasinin önünü açtık.

"ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞEBİLİR"

2020'nin bizim en için olaylarından bir tanesi Karabağ meselesidir. Tarihi bir meseledir, Azerbaycan sahaya indi ve hakkını geri aldık. Biz de Türkiye olarak destek verdik. Sadece dost olduğumuz için değil, haklı oldukları için destek verdik. Azerbaycan'a desteğimiz devam edecektir. Dün Lavrov'la bu konuyu da ele aldık. Ermenistan ateşkese riayet ederse, saygı duyarsa ilişkiler normalleşebilir. Bu normalleşmeden en çok Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır.

Çavuşoğlu'nun basın toplantısından bir kare

LİBYA VE SURİYE MESELESİ

Libya'da da hep siyasi süreçten yana olduk. Libya'yla imzaladığımız anlaşmaları daha da pekiştirdik.

Suriye'de büyük bir insani felaketi önledik ve ülkemize gelebilecek mültecilerin evlerine dönmesini sağladık. 300 bin Suriyeli evlerine döndü. Bölgedeki ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştık. Terörden arındırdığımız bölgelere 411 bin göçmen evlerine dönebildi.

AB'YE "İLİŞKİLERİ DÜZELTME" MESAJI

- AB ile 2020'deki ilişkilerimiz inişli çıkışlı oldu. Ama 2020 özellikle Yunanistan ve Rum Kesimi'nin ve daha sonra Fransa'nın katılımıyla gergin geçen bir yıl oldu. Ama son zirveyle birlikte sağduyunun hakim olduğunu görüyoruz. Elbette sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız hususlar var. Seneye AB ile ilişkilerimizin daha pozitif ortamda yürütülmesi için biz hazırız. AB'nin de hazır olmasını bekliyoruz. AB üyesi olmasak bile biz Avrupa'nın bir parçasıyız.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ve Çavuşoğlu

"BİZSİZ BİR ŞEY YAPAMAYACAKLARINI HERKESE GÖSTERDİK"

Meşru çıkarlar için adım attığımız zaman herkesi memnun etmediğimizi gördük. Ama bizim önceliğimiz milletimizin çıkarlarını korumaktır. Doğu Akdeniz de bunlardan biridir. Bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece Doğu Akdeniz'deki ülkelere, sadece AB'ye değil herkese gösterdik. Ne yapabileceğimizi dost da düşman da gördük. Ama bizim arzumuz Doğu Akdeniz'in barış ve istikrar bölgesi olması. O nedenle de Cumhurbaşkanımızın, AB'ye teklif ettiği çok taraflı konferans için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

S-400 VE BIDEN AÇIKLAMASI

- ABD ile FETÖ sorunu devam ediyor. Suriye'deki YPG'ye destek sorunu devam ediyor. S-400'ler nedeniyle CAATSA uygulandı. Yaptırımların görüşülmesi için ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu, teknik görüşmeler başladı. ABD yaptırım kararından sonra bize "ortak çalışalım" teklifi ile geldi. Biz o teklife "evet" dedik ve görüşmeler de başladı. Ağır ya da hafif olması önemli değil, yaptırım kararı yanlış. ABD'de yeni yönetimle olumlu bir ilişki sürdürmeyi amaçlıyoruz.

TÜRK İHA'LARINA BÜYÜK TALEP VAR

- Tüm dünyadan taleplere yetişemiyoruz. Savunma Sanayi ürünlerimizin yurt dışına ihracatı konusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünyanın her yerinden talep geliyor.

- Rusya ile ilişkilerimiz olumlu bir şekilde yürüyor.

İNGİLTERE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasını daha da genişleteceğiz. İngiltere ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme isteğimiz var.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 116
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelin bize yaptirin diyosun yani!
    Cevapla
  • idam -gelmeli 3 yıl önce Şikayet Et
    abd TÜRK VE ISLAM düsmanidir pkk yi ypg yi besleyende abd dir bunlarla isbirligi yapan vatan hainidir
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Yine dönüş
    Cevapla
  • Alp 3 yıl önce Şikayet Et
    Kurt Sürüsü Alfa kurtları kadar güçlüdür. Reis, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu, Hulisi Akar, Mustafa Varank, Fahrettin Koca, Fatih Sönmez bakın hepsi 100 yıllık tarih yazdılar. bu kadroya sahip çıkalım
    Cevapla
  • GÖCMENISTAN 3 yıl önce Şikayet Et
    300 bin suriyeli siginti geri dönmüs..! Peki , ya geri kalann6-7 milyon suriyeli ne olacak , ? Veya irakli afganli ve zenci sigintilar ne olacak onlarda birkac milyon eder..??? Vevap ? YOK !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor