Çarpıcı açıklama! Suudi Arabistan ile anlaşan Katar, Türkiye'yi satar mı?

Haber7 yazarı Taha Dağlı "Katar-Suudi Arabistan anlaşmasının şifreleri" adlı köşe yazısında, dün imzalanan mutabakatın detaylarını yazdı.

Çarpıcı açıklama! Suudi Arabistan ile anlaşan Katar, Türkiye'yi satar mı?
Çarpıcı açıklama! Suudi Arabistan ile anlaşan Katar, Türkiye'yi satar mı?
GİRİŞ 06.01.2021 16:04 GÜNCELLEME 06.01.2021 16:04
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Dağlı yazısında, Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasındaki krizinin en başından bugüne kadarki süreci anlattı ve Türkiye'nin Doha'ya verdiği desteğe değindi.

 

Dünkü anlaşma ile bazı kesimlerin "Türkiye'nin çok sevdiği Katar, Türkiye'yi satar mı?" beklentisine girdiğini, ancak bunun başarılı olmayacağını belirten Dağlı, "Aksine kazanımlar daha da artabilir. Zira Katar'la barışan Suudi Arabistan, Biden dönemiyle Türkiye'yle daha yakın ilişki içerisine girme ihtiyacı hissedecektir" ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere Suudi Arabistan, Türkiye ile olan ilişkilerini düzeltmek amacıyla harekete geçmiş ve Kral Selman'ın Ankara'ya çeşitli mesajlar göndermişti. Karşılıklı açıklamaların ardından iki ülkenin dışişleri bakanı bir görüşme gerçekleştirmişti.

 

Trump'ın damadı da orada! Tarihi zirveden flaş karar: Katar ve Suudi Arabistan anlaştı

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

"Katar’a yönelik ambargo kaldırıldı. Peki bu durum özellikle Türkiye açısından ne anlama geliyor?

Kriz 2017 Haziran ayında patlak vermişti.
Suudi Arabistan ile BAE öncülüğünde, Katar’a yönelik ambargo başlatılmıştı.

Katar’a dayatılan bir çok şart vardı.
En başında da İran konusu geliyordu.
Evet, Katar’ın bir körfez ülkesi olarak İran’la ticari ilişkileri mevcuttu.
Ve Suudi Arabistan bundan rahatsızdı.
Ne var ki Katar’ı İran’la ticaret yaptığı için cezalandıran BAE, Körfez ülkeleri arasında İran’la en büyük ekonomik hacme sahip olan ülkeydi, bu durum hiçbir zaman sorgulanmadı.

ABD Başkanı Trump’ın Mayıs 2017’deki Suudi Arabistan ziyareti ve meşhur küre önünde verdiği poz sonrası ortaya çıkan Katar krizi, BAE için önemli bir kazanımdı.
BAE, bu süreçte Suudi Arabistan’ı kendi kontrolüne alıp, ABD-İsrail’e yaklaştırdı.
Çünkü Katar krizi sonrası Suudi Arabistan’da büyük değişikler yaşandı.

Muhammed bin Selman, o sürece kadar Kral’ın oğlu ve savunma bakanıydı. Veliahtlık sırasında ise kendinden önce gelenler bulunuyordu.
Katar krizi sonrası ABD’nin desteği, BAE’nin hamleleriyle Suudi Arabistan’da Muhammed bin Selman, rakiplerine yönelik agresif politikalar uyguladı, neticesinde birinci veliaht oldu. Ülkenin iç ve dış politikasında Kral Selman’dan ziyade en etkin isim haline geldi.

Katar, ABD’nin oluşturduğu kendisine yönelik bu ittifakın dayatmalarına boyun eğmedi.
Ambargo başlatılmıştı.
Katar geri adım atmadı.
Devreye ise Türkiye girdi.
Türkiye’den ithalat arttırıldı.
Katar’a yönelik ambargonun yanı sıra BAE-Suudi Arabistan öncülüğünde Doha’ya karşı askeri bir müdahale de gündemdeydi.
Katar’ı işgal planına karşı en önemli adım Türkiye’den geldi.
Türkiye’nin askeri hamlesiyle, Katar olası işgale direnç kazandı.
Katar’daki Türk askeri, işgal planını yürüten güçlere yönelik de caydırıcı bir unsur olarak kayıtlara geçti.

3,5 yıllık süreçte Katar, Türkiye ile ilişkilerini güçlendirdi.
Hatta son bir yıldır İsrail ile de bir takım görüşmeler gerçekleştirdi.
Katar ile diğer körfez ülkelerini kafa kafaya tokuşturan Trump yönetimi de Katar’la ticareti genişletti, Trump hem Suudi Arabistan’a hem de Katar’a silah sattı.

Trump seçime giderken, BAE ile İsrail’i normalleştirdi. Bu zincire Bahreyn, Sudan ve Fas’ı da dahil etti.
Seçim sonrası ise Katar ile Suudi Arabistan’ı barıştırdı.

Trump’ın Ortadoğu’da çizdiği haritaya bakıldığında, BAE-Suudi Arabistan-Bahreyn’den İsrail’e uzanan bir koridor ortaya çıkıyor. Basra Körfezinde İran’ı by-pass eden, İsrail limanlarını güçlendiren, Kızıldeniz-Akdeniz arasında bir koridordan bahsediyoruz. Belli ki Trump giderayak, bölgedeki önemli bir güç olan Katar’ın denklem dışı bırakılıp, İran’ın kucağına itilmesine razı olmamış.
İran-Çin karşıtı ticari güzergah planını pekiştirmek adına Katar’a verdiği 3,5 yıllık cezayı ortadan kaldırarak, Doha’yı kendi kurmaya çalıştığı düzene dahil etmiş.

Tabi Suudi Arabistan ile Katar arasındaki anlaşmanın tüm detayları bilinmiyor. Maddeler tek tek açıklandığında, Katar’ın Trump’ın kurduğu düzende, nasıl bir ticari role sahip olacağı daha net ortaya çıkacaktır.

İki ülke arasındaki ambargo kalktı. Ancak başka başka krizler devam ediyor. Filistin, Müslüman Kardeşler, Suriye, Libya gibi meselelerin yanı sıra bizzat Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman’ı direkt alakadar eden Kaşıkçı cinayeti, Katar’ın Suudi Arabistan’la ayrı düştüğü konular olarak göze çarpıyor.

Gelelim Türkiye’ye.
Katar ile Suudi Arabistan barışınca, Katar alerjisi olan kitle, doğal olarak, "Türkiye’nin çok sevdiği Katar, Türkiye’yi satar mı" beklentisi içerisine girdi.

Öncelikle şunu vurgulamak lazım.
Katar, 2017’den beri Suudi Arabistan’la kriz halinde.
Kriz öncesinde ise Türkiye ile ilişkileri yine iyiydi.
Krizden sonra daha da arttı.
Yani 2017 öncesine dönüş, Katar’ın Türkiye ile ilişkilerde bir zafiyet göstereceği anlamının çıkarılmasına kesinlikle müsaade etmiyor.

Aksine kazanımlar daha da artabilir.
Zira Katar’la barışan Suudi Arabistan, Biden dönemiyle Türkiye’yle daha yakın ilişki içerisine girme ihtiyacı hissedecektir.

Kaldı ki, Trump’ın yaptırdığı Katar-Suudi Arabistan anlaşmasının detayları tam olarak bilinmiyor.
Biden gelince belki de o detayların bir çoğu işleme bile sokulmayabilir.

Bu anlaşmada eğer illa bir kaybeden aranacaksa, bu asla Türkiye değildir. Ama BAE olabilir.
Çünkü krizin baş aktörü onlardı ve krizin ABD eliyle sonlandırılmasıyla Katar’a yönelik BAE tezlerinin hiç birisinin kabul görmediği de ortaya çıkmış oldu."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 82
  • Pelin 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika önce kendi ülkesini kurtarsın Sonra bizi kurtarsın..kendi ülkelerini kurtararamıyorlar bizi nasıl kurtaracaklar..saçma sapan şeylere kalkıyorlar bir bakıyorsun prens salman bir bakıyorsun Netanyahu bir bakıyorsun sisi öne sürüyorlar
    Cevapla
  • erdalos 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye Katar ve Suudi Arabistan hiç bir zaman düşman olmadılar bu bir oyundu. Amerika İsrail ve diğer hainlerin maskesi düşürüldü. Bu gerekli bir siyasi hamleydi. Şartlar olgunlaşınca tekrar yola devam denildi. Şimdi Amerika İsrail ve diğer kara düzenciler düşünsün. Durmak yok yola devam.
    Cevapla
  • Hayırlı olsun. 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin dostları bir bir zaferlerini açıklıyor.Önce Azerbaycan şimdi de Katar.Türkiye nin dostluğu değerlidir.
    Cevapla
  • Hayırlı olsun. 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin dostları bir bir zaferlerini açıklıyor.Önce Azerbaycan şimdi de Katar.Türkiye nin dostluğu değerlidir.
    Cevapla
  • dostt birr 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiye kuşatıldı. reis kuşatmayı katar sudan libya Suriye ve karabaga asker göndererek yardı. bu bir sitratejidir. bunu dünya gördü. bizim chp görmüyor. .
    Cevapla
  • Ali T. 3 yıl önce Şikayet Et
    her platformda CHP ile uğraşmayın Zira dış politikalar devamlılık arzeder ve ilmek ilmek örülür.Iç siyaset ayrıdır Bu iktidar yanlılarına oy kazandırmaz....
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Orhanlı, libyaya yardım etmesek deniz yetki anlaşması olmaz ve bizi antalya körfezine hapsederlerdi. Suriye re olmasak okk devleti olurdu. Karabağda olmasak azeriler perişan olurdu. Katarda somalide olmamız bak kimleri rahatsız ediyor hiç düşündün mü? Sadece araba değil kendi milletine bile güvenme yaşadıklarımız bunu öğretmedimi? Güçlü bir devlet olmak mı zayıf bir devlet olmak mı? İşte asıl mesele bu. Türkiye için dışarda bunu hesap ediyorlar. Çünkü her millet aslına döner.
    Cevapla
  • orhanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    katar heriç asker gönderdiğin yerler ezik yerler zaten kim bi paket pirinc gönderirse onun bayragını cekiyorlar katar ise arab araba guvenılmez osmanlıyı sırtından vurdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'yı sallayan Türkiye açıklaması: Kendimizi bir Türk milleti olarak görüyoruz
Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden detayları anlattı