Yunanistan, Selanik limanını Ruslara sattı

Daha önce Pire limanını Çin’e, Dedeağaç ve Kavala limanını ABD’ye veren Atina, şimdi de stratejik Selanik limanını Rusya lideri Putin’e yakınlığıyla bilinen bir oligarka sattı. ABD ordusunun Dedeağaç bölgesine bir askeri üs kurduğu da biliniyor.

Yunanistan, Selanik limanını Ruslara sattı
Yunanistan, Selanik limanını Ruslara sattı
GİRİŞ 14.02.2021 07:25 GÜNCELLEME 14.02.2021 07:30
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Ağır ekonomik bunalım yaşayan Yunanistan, stratejik limanlarını birer birer küresel güçlere satmaya devam ediyor. Daha önce Pire limanını Çin’e satan, Dedeağaç ve Kavala limanını ABD’ye veren Atina, şimdi de stratejik Selanik limanı Rusya lideri Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen bir oligarka sattı. Yunanistan’ın Selanik şehrindeki limana ait hisselerin yüzde 67’sini alan Belterra Investments şirketi, ticari olarak limanı kontrol altına aldı.

Belterra Investments şirketinin sahibi Putin’e yakınlığıyla tanınan Yunan asıllı oligark İvan Savvidis, Rus istihbarat servislerinin yürüttüğü propaganda ve kampanyalarda aktif rol aldı. Zamanında Rusya milletvekilliği ve AB Parlamento üyeliğini yaptı. Yunanistan’da önemli yatırımları olan Savvidis Yunan PAOK Futbol Kulübü’nün de sahibi. Vladimir Putin’in en yakın çevresinde bulunan Savvidis Rus özel servislerinin desteğinden de karşılıklı olarak yararlanıyor. Uzmanlar Selanik limanının Rus oligarkın hakimiyetine geçmesiyle, Rus istihbaratı tarafından etkin şekilde kullanılabileceğini ve ülke üzerindeki Rus nüfuzunun da artacağına dikkat çekiyorlar.

PİRE VE DEDEAĞAÇ
Yunanistan’ın en büyük ve en değerli limanı Pire, 2016 yılında Çin tarafından satın alınmıştı. Çin’in Cosco Group Limited şirketi aracılığıyla 280 milyon dolar karşılığında yüzde 66’sı satın alınan limanın Pekin’in Akdeniz ve Balkanlar stratejisinde önemli bir konumu olduğu belirtiliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Kasım 2019’daki Yunanistan ziyareti sırasında, Pire limanında incelemelerde bulunmuştu. Öte yandan ABD de, Yunanistan’ın kuzeyindeki stratejik Dedeağaç ve Kavala limanlarına geçen yıl yatırım kararı aldı. Yunan Ekathimerini gazetesinin haberine göre, ABD’li ONEX ve Black Summit Financial Group, Dedeağaç Limanı’nın yüzde 67’sini ve Kavala’daki Filippos B limanını almak için teklifte bulundu. AABD ordusunun Dedeağaç bölgesine bir askeri üs kurduğu da biliniyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 54
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizin bir planınız olabilir ama ALLAH cc bir planı olduğunu unutmayın HASBUNALLAHİ VENİĞMEL VEKİL
    Cevapla
  • Turk 3 yıl önce Şikayet Et
    Atinayi turklere satsinlar turkler yunana kemik gondersinler en azinda acliklari giderirler sonra patates sogan da yollaris yeterki atina turklerin olsun zuhaaaa
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan diye bir devlet kaldımı acaba.
    Cevapla
  • gral 3 yıl önce Şikayet Et
    satılıklar
    Cevapla
  • Turkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav bize birsey kalmadi tühhh tühhh
    Cevapla
  • Sınan 3 yıl önce Şikayet Et
    Batı trakya kaldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan 30 Mart'ta açıklayacaktı: Anlaşma son anda iptal edilmiş
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi