Türkiye'den destek istediler: Doğu Akdeniz'de biz de söz sahibi olabiliriz

Lübnan'ın deniz sınırlarını belirlemesinin ardından Türkiye'nin desteğiyle Doğu Akdeniz'de söz sahibi ülkeler arasında yer alabileceği, bu nedenle Beyrut'un Ankara'ya ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Türkiye'den destek istediler: Doğu Akdeniz'de biz de söz sahibi olabiliriz
Türkiye'den destek istediler: Doğu Akdeniz'de biz de söz sahibi olabiliriz
GİRİŞ 16.02.2021 10:51 GÜNCELLEME 16.02.2021 10:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) ile Lübnan'da faaliyet gösteren İş Birliği ve Barış İnşası Araştırma Merkezi (RCCP), Doğu Akdeniz'de kıyıdaş iki ülke olan Türkiye ve Lübnan arasındaki iş birliği fırsatlarının tartışıldığı çevrim içi bir panel düzenledi.

RCCP Müdür Yardımcısı Said el-Kuzah moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, RCCP Genel Müdürü Danya Kulaylat Hatib, ORSAM Körfez Çalışmaları Uzmanı Dr. Mustafa Yetim, ORSAM Ekonomi Çalışmaları Direktörü Dr. Recep Yorulmaz ve Lübnan merkezli Besme İnsani Yardım Derneği Müdürü Dr. Gülşen Sağlam konuştu.

RCCP Genel Müdürü Hatib, Lübnan'ın deniz sınırlarını belirlemesinin ardından Türkiye'nin desteğiyle Doğu Akdeniz'de söz sahibi ülkeler arasında yer alabileceğini, dolayısıyla Beyrut'un Ankara'ya ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Arap ülkelerine yönelik politikasının, Adalet ve Kalkınma Partisinin tarihine bağlılığı doğrultusunda değiştiğini söyleyen Hatib, "Arap ülkeleri, İslam ve çağdaşlık ile adaleti sağlama konusunda Türkiye'nin oluşturduğu modele hayran kalıyor" dedi.

Türkiye'nin Lübnan'a yardım imkanlarına sahip bir ülke olduğuna dikkati çeken Hatib, Lübnan'ın özellikle gıda maddeleri ve ilaç sanayisini geliştirmede de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ İŞ BİRLİĞİ İMKANI

İç savaşın son bulduğu 1990'dan beri ekonomik ve diğer birçok krizlere boğuşan Lübnan'ın, üreten bir ülke olma yolunda reformları hayata geçirme çabasında olduğunu söyleyen Hatib, Türkiye'nin sanayisiyle üretim yapan örnek bir ülke olduğuna ve Lübnan'la tecrübelerini paylaşabileceğine vurgu yaptı.

Türkiye ile Lübnan arasında Doğu Akdeniz konusundaki iş birliği imkanına da değinen Hatib, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lübnan'ın Akdeniz'e açılan ciddi bir kıyısı var ancak ülkenin deniz sınırları henüz belirlenmemiştir. Lübnan, deniz sınırlarına kavuştuktan sonra Doğu Akdeniz'deki çekişmelerde söz sahibi olacağı gibi sağlam bir duruş da sergileyecektir. Tabii ki Lübnan'ın bu duruşu Türkiye'den destek bulacaktır."

Deniz sınırı konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Lübnan arasında 2003'te oluşturulan taslağın, "GKRY'nin Lübnan onayını almadan hiç kimse ile sınırlarını belirlemeyeceğini" içerdiğini hatırlatan Hatib, "Dolayısıyla Lübnan, deniz sınırlarını belirledikten sonra Doğu Akdeniz'deki kaynakların dağılımında rol alacaktır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN TEK HEDEFİ BÖLGEDE İSTİKRARIN SAĞLANMASIDIR"

ORSAM Uzmanı Dr. Yetim de Türkiye ile Lübnan arasında tarihten gelen bir bağ olduğuna dikkati çekti.

Yetim, Akdeniz kıyısındaki Lübnan'ın 2000 yılı öncesine kadar benimsediği demokrasiyle Orta Doğu'da örnek gösterilen bir ülke olduğu ancak bölgesel ve uluslararası müdahaleler sonucu bugünlerde çeşitli krizlerle boğuştuğuna işaret eti.

Türkiye'nin Lübnan'a sivil toplum kuruluşları üzerinden insani yardımlar ulaştırmaya devam etmesine rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin istenilen düzeye çıkmadığını söyleyen Yetim, Türkiye'nin Lübnan'la özellikle ticari ilişkilerini geliştirmeye istekli olduğunu dile getirdi.

Yetim, "Lübnan halkı, Türk halkını seviyor ve Türkiye'ye de çok güveniyor. Çünkü Lübnanlılar, Türkiye'nin askeri ve tıbbi yardımlarının yanı sıra ekonomisine katkılar sağladığını görebiliyor. Ayrıca Türkiye'nin, Katar gibi krizlerle karşı karşıya kalan bazı ülkelerin yanında yer aldığı da görülebiliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Lübnanlı gruplar arasında tercih yapmadığına da vurgu yapan Yetim, "Türkiye'nin tek hedefi var, o da bölgede istikrarın sağlanmasıdır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • 567 3 yıl önce Şikayet Et
    rusyadakilerle birlikte 30 türk devleti olmasına rrağmen hiçbir işe yaramıyor
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa nın boyunduruğundan kurtulun.. Sizin tek dostunuz Türkiye dir..
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Lüblan biraz gec kaldi ama zararin neresinden dönersin der Atalarimiz tabi TC yle beraber calisirsa cok karli cikarlar.bu kardes ülke.
    Cevapla
  • Ercan 0 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu yunanin sonu cok kötü olacak ...hersey ordada harita ordada kime nakadar yer ayit belli
    Cevapla
  • hadi oradan 3 yıl önce Şikayet Et
    volkan... yunan ve rusun ortodoks olduğunu unutma. onlar yunanın içinden geçemezler. sen öyle san.
    Cevapla
  • Volkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Olacaklardan biraz bahsedelim.. Yunanlilar abd ve ab ile birlikte Türkiyeyi akdenize sikistiracak ve baskıya boyun egmeyen bizler Ruslara akdenize geciş izni verecegiz.. abd kaçicak Ruslarda yunanlilarin içinden geçecek. . En kolay bu sanırım bizim için. .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!