Fransa'dan Yunanistan'a ücretsiz savaş gemisi teklifi

Türkiye'ye karşı başlattığı silahlanma programıyla öne çıkan Atina yönetimine deyim yerindeyse talih kuşu kondu. Fransa, Yunanistan'ın kendi fırkateyn programı teklifini kabul etmesi halinde Fransız Donanması'nda bulunan 2 adet fırkateyni, ücretsiz olarak Yunan Donanması'na devretmeyi teklif etti.

Fransa'dan Yunanistan'a ücretsiz savaş gemisi teklifi
Fransa'dan Yunanistan'a ücretsiz savaş gemisi teklifi
GİRİŞ 24.03.2021 12:18 GÜNCELLEME 24.03.2021 17:14

Fransa tarafından Yunanistan'a yapılan teklifte, yeni gemiler 7-8 yıl içerisinde inşa edilinceye kadar ara çözüm olarak Cassard Sınıfı Hava Savunma Fırkateyni "Jean Bart" ve Georges Leygues Sınıfı Denizaltı Savunma Harbi Fırkateyni olan "Latouche-Tréville"i Yunan Donanması'na ücretsiz olarak verme teklifinde bulundu.

Her iki gemi de oldukça yaşlı ve Fransız Donanması'nın envanterinden çıkarılmaya hazırlanıyor. Jean Bart'ın bu sene içerisinde envanterden çıkması bekleniyordu ve sistemleri oldukça eski. Latouche-Tréville ise geçtiğimiz yıl maruz kaldığı fırtınada yüksek öneme sahip (SATCOM, ECM vs.) sistemlerini kaybetmişti.

Teklifi iletmek üzere Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Perşembe günü Atina'yı ziyaret edecek.

Fransa'nın, Yunan Donanması'nın modernizasyonu için yaptığı teklifte 3 Fransız şirket yer alıyor. Bu şirketler; Naval Group, Thales ve MBDA.

Fransa'nın modernizasyon teklifindeki paket ise şu şekilde:

  • Alman üretimi MEKO Sınıfı Fırkateynlerin Modernizasyonu
  • Ara Çözüm (Bugüne kadar bilinmiyordu ancak "Jean Bart" ve "Latouche-Tréville"nin ücretsiz olarak Yunan Donanması’na verileceği iddia ediliyor)
  • 4 adet "Frégate de Défense et d'Intervention" (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Fırkateyn

Yunanistan Donanması’nın fırkateyn modernizasyonu için teklif veren diğer firmalar ise şu şekilde:

  • Lockheed Martin (MMSC)
  • Naval Group (FDI)
  • TKMS (MEKO A200NG veya MEKO A300)
  • Babco (Type 31)
  • Navantia (F-110 ile iddiaya göre)
  • Fincantieri (FREMM)
  • DAMEN (SIGMA 11515)

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE KARŞITI SİLAHLANMA PROGRAMI

2020 Eylül'ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa'dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027'ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD'ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST