Süveyş Kanalı'ndaki gemiye ilişkin felaket uyarısı: İkiye bölünebilir!

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda krize neden olan gemi kazasına ilişkin, adeta felaket uyarısında bulunuldu. Geminin ikiye bölünme tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

GİRİŞ 26.03.2021 15:04 GÜNCELLEME 26.03.2021 15:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış
  • Mısır'da Tayvan bandıralı bir yük gemisinin karaya oturması nedeniyle ulaşıma kapanan dünyanın en yoğun gemi ticaret yolu Süveyş Kanalı'nı açma çalışmaları hummalı bir şekilde sürerken, uzmanlar ‘gemininin yükününü boşaltma’ seçeneğinin, gemiyi ikiye bölebileceği uyarısında bulundu.

Mısır'da Tayvanlı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen 400 metre uzunluğundaki Ever Given yük gemisi,  hafta içinde 200 metre genişliğindeki Süveyş Kanalı’nın güneyinde çapraz olarak karaya oturdu. Gemiyi kurtarıp deniz trafiğinin açılması için uzmanların önerdiği kurtarma senaryolarından geminin yükünü boşaltarak hafifletme seçeneğinin, tehlikeli olduğu ve gemiyi dengesiz hale getirip ikiye bölebileceği belirtildi.

GEMİNİN ALTI KAZILIYOR

Uzmanlar geminin kurtarılmasının haftalar süreceğine işaret ederken, hali hazırda 9 römorkor konuşlandırıldığını ve çalışmalara başlandığı ifade edildi. Kanal yetkilileri, römorkörlerle halat kullanarak geminin düzeltilmeye çalışıldığını ve diğer yandan karaya oturduğu yerdeki kumun ve çamurun  kazıldığını belirtti.

Kanalda sıkışan dev geminin, her iki ucundan da karaya oturduğu gerekçesiyle gemiyi römorkörlerle döndürerek kurtarmanın zor olduğu belirtildi. Uzmanlar gemiyi döndürme, altını kazma, çekme ve hafifletme işlemlerinin kombinasyonundan oluşan bir operasyon gerektiğini vurguladı.

GEMİ İKİYE BÖLÜNEBİLİR

Bununla birlikte, geminin yükünü boşaltarak hafiflenmesini sağlamak gemide dengesizliğe neden olabileceği ve gemiyi ikiye bölebileceği belirtildi. Uzmanlar, bu işlemin için önce geminin dengesinin iyi hesaplanması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Öte yandan, Mısır'da Tayvan bandıralı bir yük gemisinin karaya oturması nedeniyle ulaşıma kapanan Süveyş Kanalı'nı açma çalışmalarının çarşamba sabahından beri sonuç vermemesi dünya çapında nakliyeyi tehlikeye attı.

SÜVEYŞ'TE MEYDANA GELEN GEMİ KAZASI

Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı'ndaki kazada dünya deniz ticareti trafiği felce uğradı. Geminin yan bir biçimde karaya oturması ile kapanan kanal, küresel bir kriz oluşturdu.

Süveyş Kanalı’nda petrol krizi

 

400 metre uzunluğunda ve 59 metre genişliğindeki geminin sert rüzgar nedeniyle kontrolden çıkarak yan döndüğü belirlenmişti. Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dolayısıyla Avrupa ile Asya'ya arasında köprü vazifesi gören Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli kanallarından biri olarak biliniyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • Denizci kanka 2 yıl önce Şikayet Et
    Gemiyi kıçtan kara sağ ve sol taraflarından kuvvetli zincirlerle denize kuvvetli direkler çakılarak paralel orantılı vinçlerle çekilerek kurtarılır.
    Cevapla
  • A.A. 2 yıl önce Şikayet Et
    suyun önünü kesip suyu şişirseler gemiyi kaldırıp kurtarabilirler
    Cevapla
  • keamu 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi fikir bu kimsenin aklına gelmedi mi acaba?
    Cevapla
  • reis 2 yıl önce Şikayet Et
    la gardasım sen neymişsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?