Rusya, Süveyş Kanalı'ndaki krizi fırsata çevirme peşinde

Süveyş Kanalı'nda bir kaç gündür deniz trafiğinin durması, tarihte ilk kez kışın ortasında da kullanılabilir duruma gelen Kuzey Buz Denizi'ni gündeme getirdi.

GİRİŞ 26.03.2021 21:06 GÜNCELLEME 26.03.2021 21:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

400 metre uzunluğundaki Ever Given yük gemisi, hafta içinde 200 metre genişliğindeki Süveyş Kanalı’nın güneyinde çapraz olarak karaya oturdu. 

Geçişlerin durması nedeniyle, petrol taşıyan dev tankerlerin nakliye ücretleri neredeyse iki katına çıkarken, birçok gemi de rotasını değiştirmek zorunda kaldı.

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalının bir yük gemisinin karaya oturmasıyla ticareti sekteye uğratması Rusya Nükleer Enerji Kurumu (ROSATOM) için fırsata dönüştü. 

SÜVEYŞ KANALI'NDAKİ TIKANIKLIĞI Tİ'YE ALDI

Rusya, Kuzey Buz Denizi rotasının Süveyş'e alternatif olduğunu yaşanan tıkanıklığı ti'ye alarak anlattı. 

ROSATOM, Kuzey Buz Denizi'nin Süveyş'e kıyasla büyük ticari gemiler için uygun olduğunu, gemilerin buz içinde kalma durumunda ise çözümünün ivedilikle (Süveyş'teki gibi günlerce saplanıp kalmak şeklinde değil) buz kırıcılarla açılabileceğini görsellerle ifade etti.

Süveyş Kanalı’nda petrol krizi

Kuzey Buz Denizi ticaret yoluÇİN DESTEKLİYOR

Dünya ticaret savaşlarında Rusya'nın koz olarak tuttuğu Kuzey Buz Denizi ticaret yolu, İpek Yolu Projesinin bir devamı niteliğinde de olduğu için Çin'in de desteğine sahip.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • sefa 3 yıl önce Şikayet Et
    buzların kırılması ekolojiyi çökertir. eğer sürekli bu güzergah kullanılırsa felaket olur
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    kuzeybuz denizi rota sı için amerikanın rızası gerekir, o denizi amerika değil ruslar kontrol ediyor, mevcut rotayı amerika kontrol ediyor, çin daha kısa ve güvenli olan karadan geçen İPEKYOLU ile tren lerle ab ye ulaşmak istiyor,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı