Aşı pasaportunda dikkat çeken karar

Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinde geçerli olacak aşı pasaportunda sadece Avrupa İlaç Ajansının (EMA) onayladığı aşıların kabul edileceği bildirildi.

Aşı pasaportunda dikkat çeken karar
Aşı pasaportunda dikkat çeken karar
GİRİŞ 02.04.2021 10:35 GÜNCELLEME 02.04.2021 10:35
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) tarafından geliştirilen ve yaz tatilleri yaklaşırken seyahatleri kolaylaştırmayı ve turizm sektörünü yeniden canlandırmayı hedefleyen “Sağlık pasaportu” veya “Aşı pasaportu”, kişinin Covid-19 bulaşma riski taşımadığını kanıtlamayı amaçlıyor.
 

Aşı turizmi: Türkiye'den Rusya'ya 'Spuntnik V' turu


QR kodlu dijital veya kağıt şeklinde olacak aşı pasaportunda kişilerin Covid-19’a karşı aşı olduğunu, PCR veya hızlı antijen test sonucunu veya hastalığı tedavi ettiğine dair bilgiler yer alacak.

EMA ONAYI GEREKİYOR

AB’nin 27 ülkesinde geçerli olacak aşı pasaportunda sadece Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayladığı aşıların kabul edileceği bildirildi. Şimdiye kadar 4 aşıya yeşil ışık veren EMA’nın onayladığı aşılar Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson aşıları oldu.
 

İlk koronavirüs aşı pasaportu uygulaması başladı

 

Sinovac ve Sputnik aşılarının pasaporta dahil olabilmesi için EMA tarafından onaylanması bekleniyor. Sputnik aşısı 4 Mart’ta EMA tarafından değerlendirme sürecinde girdi ancak Sinovac’ın Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşması olmadığı ve herhangi bir izin talebinin kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi.

PASAPORT ZORUNLULUĞU BELİRTİLMEDİ

15 Haziran’da kullanılmaya başlaması öngörülen aşı pasaportunun zorunluluğu hakkında kesin bir açıklama yapılmadı. Yazdan önce yürürlüğe girmesi için, belgenin Konsey ve Avrupa Parlamentosu Üyeleri tarafından üzerinde çalışılması ve onaylanması gerekiyor. Her AB ülkesinin, mümkünse aşı, yoksa da negatif PCR testi sonucu ile AB dışından gelenleri kabul etmeye devam edeceği bildirildi.
 

Son dakika: AB aşı sertifikası için harekete geçti


Yeşil pasaportun (aşı pasaportu) getirilmesi AB içinde bazı eleştirilere yol açtı. Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere birçok ülke, pasaportun aşılanmış ve aşılanmamış Avrupa vatandaşları arasında eşitsizlik ve ayrımcılığa neden olma riskinin altını çizdi.

YORUMLAR 9
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Sinovac ve Sputnik aşılarının pasaporta dahil olabilmesi için EMA tarafından onaylanması bekleniyor. Sputnik aşısı 4 Mart’ta EMA tarafından değerlendirme sürecinde girdi ancak Sinovac’ın Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşması olmadığı ve herhangi bir izin talebinin kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi." TÜRK devletinin Sputnic aşısında olduğu gibi SİNOVAC ile üretim anlaşması yapıp, EMA tescil sürecini üzerine almasını bekliyoruz.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    az önce e devletten aile doktoruna aşı için randevumu aldım,nasıl olsa olacaz,bir an önce olalım bari dedim. ve herkes bir an önce olmalıki ülke normale dönsün,ekonomi normalleşsin diyorum.
    Cevapla
  • Almanya 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes aşılanip ilerde aynı bağımlılar gibi aşı olmayanlar bitkin kalacak ve mecburi aşıya başvuracak. İnsanlar çoğaldıkça bir kısmının ömrünü daha kısaltarak uzun yaşamayı engellemek.
    Cevapla
  • Neoturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu önceden biz defelarca anlattik, doyomadilar insanoglunu takip etmeye komunizimdeki gibi,simdi unun ile paraya para demicekler, komunistlik yahudilikten 1000defa daha beter
    Cevapla
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Komplo teorisi diye alaya alınanlar şimdi haklı çıkıyor. Ama boşverin siz maske mesafe ve musluk tan vazgeçmeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi