Rusya'dan Karadeniz'de askeri müdahale sinyali, ABD ve Türkiye'den açıklama

Rusya, Ukrayna'daki gerginliğin savaşa dönüşebileceğini ve buna müdahale edebileceğini söylerken, Türkiye, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'e geleceğini duyurdu.

Rusya'dan Karadeniz'de askeri müdahale sinyali, ABD ve Türkiye'den açıklama
Rusya'dan Karadeniz'de askeri müdahale sinyali, ABD ve Türkiye'den açıklama
GİRİŞ 09.04.2021 14:30 GÜNCELLEME 09.04.2021 16:06
Bu Habere 163 Yorum Yapılmış
  • Son günlerde yeniden tırmanışa geçen Rusya-Ukrayna geriliminde tansiyonu artıran gelişmeler yaşanıyor.
  • ABD, Karadeniz'e savaş gemisi gönderebileceklerini açıklarken, üst düzey Rus yetkili de müdahale uyarısı yaptı.
  • Kremlin'den yapılan açıklamada ise, mevcut gelişmelerin tam ölçekli muharebe seviyesine doğru ilerleme riski taşıdığı bilgisinin altı çizildi.
  • ABD Karadeniz'e göndereceği 2 savaş gemisi için Türkiye'ye bildirimde bulundu. Gemiler 4 Mayıs'a kadar bölgede kalacak.
  • Rus Dışlerinden yapılan açıklamada ise, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin durumu geri dönüşü olmayan bir yola sokabileceği belirtilerek, "ABD'nin bölgeye savaş gemilerini göndermesi endişe verici" denildi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yetkilisi, Ukrayna'ya destek için önümüzdeki haftalarda Karadeniz'e savaş gemileri göndereceklerini söyledi. Washington, gemilerin boğazlardan geçişi için Türkiye'ye bildirim yaptı. Türk Dışişlerinden yapılan açıklamada ise, 2 savaş gemisinin Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimin 15 gün önce yapıldığı belirtilerek, gemilerin 4 Mayıs'a kadar bölgede kalacağı aktarıldı.

Karadeniz'e USS Roosevet ve USS Donald Cook savaş gemilerinin geleceği kaydedildi. Gemiler boğazdan 14-15 Nisan'da geçecek.

NATO'dan gelebilecek o emir, Türkiye'yi Ukrayna-Rusya krizine dahil edebilir

"TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR"

Açıklamaların peş peşe geldiği savaş ortamında, Rusya Karadeniz'de savaş uyarısı yaptı. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Rusya kendi sınırları içerisinde ordusunu dilediğince hareket ettirme hakkına sahiptir. Ukrayna'nın doğusundaki mevcut gelişmeler, büyük çaplı askeri müdahale olasılığını artırıyor. Gerginlik tam teşekküllü bir savaşa dönüşebilir" denildi.

Zelenskiy başkomutan sıfatıyla cepheye indi! Merkel, Putin'i aradı

MÜDAHALE SİNYALİ: SAVAŞ, UKRAYNA İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLUR

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ise, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceklerini söyledi. Kozak, "Her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir. Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbass'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu. Bu sözler, Rusya'nın son yıllarda Ukrayna kriziyle ilgili yaptığı en sert açıklama olarak gösterildi.

Ukrayna'dan çağrı: Bizi üye yapın! Rusya cevap verdi!

"UKRAYNA'NIN OLASI NATO ÜYELİĞİ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇLARA YOL AÇAR"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Zelenskiy'nin "Ukrayna NATO'ya üye olursa bölgedeki çatışmalar sonlanır" yönünde açıklamasını hatırlatarak "Ukrayna'nın NATO'ya üye olması olasılığı, ülkeye barışın getirilmesi yerine, tam tersine Ukrayna'nın güney doğusundaki durumu kötüleştirecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar yol açacaktır" dedi.

ABD'nin Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararını da değerlendiren Rus Dışişleri, "Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin artan askeri hareketliliği endişe verici" açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise, ABD gemilerinin, Karadeniz'deki kalış sürelerini sınırlayan Montrö Sözleşmesi'ne bağlı olmaları gerektiğini söyledi

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 163
  • Can 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd körüklüyor olayı. O gemilerin ne isi var orda? O gitsin Suriye'deki kolekkeriyle oynasın. PKK kıskanır yoksa.
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    turkiyenin engel olma hakki yok cikip ukrani ben aldim gemileri der ise yada egitim yapacak derse bize ne onlarin sorunu rusya icin zaten sorun yok iki uc gemi ile mi rusyayi yok edecekler rusya sadece bize baski amacli aciklama yapiyor eger rusyanin bu uc gemiyi o dk yok edecek fuzesi yok ise zaten bitmis usa gemisi gelir ise rusya oraya nukler silahli gemi vuran sistem koyar vurur usa o riski zaten gøze alamaz acik hedef olup
    Cevapla
  • cemil 3 yıl önce Şikayet Et
    abd haydutu göz göre göre ukrayna yı intihara sürüklüyor!
    Cevapla
  • öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    abd kalleşinin ne işi var orada
    Cevapla
  • Gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Kievde olan Türklere tavsiyem....kacin ordan.
    Cevapla
  • Pantürk 3 yıl önce Şikayet Et
    çok zekisiniz hocam maşallah :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı