İsrail ateşkes teklifini reddedip tehdit etti! Şehit sayısı yükseldi, Rusya'dan açıklama

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda şehit olanların sayısı yükselirken, Tel Aviv ile Filistin'in ateşkes görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.

GİRİŞ 12.05.2021 17:10 GÜNCELLEME 15.05.2021 20:51
Bu Habere 268 Yorum Yapılmış

Günlerdir Şeyh Cerrah'ta Filistinlilerin evlerine hukuksuz şekilde el koyan ve gerginliği tırmandıran İsrail yönetimi, geçtiğimiz günlerde Mescid-i Aksa'ya saldırmıştı. İsrail polisi, Aksa'da iftar eden ve ibadet yapan Müslümanları hedef almış, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmıştı. Filistinliler ise Harem-üs Şerif'ten ayrılmayarak, nöbet tutmaya başlamıştı. İsrail polisi ise ertesi sabah, işgal altındaki Mescid-i Aksa'da baskınları önlemek için nöbet tutan Filistinlilere müdahale etmişti. Bu müdahale sonrası yüzlerce Müslüman yaralanmıştı. İşgalci Tel Aviv yönetimi ise daha sonra Gazze'ye saldırılar başlattı.

İsrail jetlerinin saldırıları sonrası oluşan bir görüntü

İki ülke arasındaki gerilim devam ederken, bölgede yaşanan gelişmeleri gün içinde sizlere bu haberimizde aktaracağız.

- Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayı, çok sayıda üst düzey komutanlarının İsrail bombardımanında öldürüldüğünü doğruladı. Netanyahu da Hamas’a güçlü karşılık vermeye devam edeceklerini söyledi.

- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmanın taraflarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına dayanarak bir çözüm bulmaya çalışması gerektiğini ifade etti. Peskov, "Her iki tarafı da itidale çağırıyoruz. Sivil kayıpların artması ve ayrım gözetmeksizin sivillerin bombalanmasından endişe ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ATEŞKESİ REDDEDİP TEHDİT ETTİ

- İsrail Ordusu, Gazze Şeridine topçu bataryaları, tanklar olmak üzere ağır askeri teçhizatlar gönderdi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da ateşkes planlamadıklarını ve Gazze'ye yönelik saldırıları sürdüreceklerini söyledi: "İsrail ateşkese hazırlanmıyor. Şu anda bu operasyonun ne zaman sona ereceği belli değil. İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırılara devam edecek ve uzun vadede tam bir sükunet sağlayacak."

- İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesine konuşan Mısırlı ve Filistinli kaynaklar, gerilimin düşürülmesi ve ateşkes sağlanması amacıyla Salı öğleden sonraya kadar yürütülen görüşmelerin, İsrail ve İslami Cihad'ın itirazları nedeniyle sonuçsuz kaldığını söyledi. Kaynaklar, Mısır istihbaratının, yarın başlayacak olan Ramazan Bayramı'nın ateşkes ilan edilmesi için önemli bir fırsat olarak gördüğünü aktardı. Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniyye de dün yaptığı konuşmada, son dönemdeki saldırıları başlatanın İsrail olduğunu söylemişti. Heniyye, "Kudüs'e yönelik saldırganlıklarına son vermeleri şartıyla mevcut gerilimi artırmaya da, düşürmeye de hazırız" demişti. (BBC Türkçe)

- İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarını sürdürmesi sonrası Hamas güçleri, öğleden sonra Gazze'den Aşdod ve Aşkelon şehirlerine 50 roket fırlattı. Füzelerin ateşlenmesinin ardından Demir Kubbe Hava Savunma Bataryaları aktif hale geldi. Şehirlerden siren sesleri yükseldi. Roketler Demir Kubbe tarafından engellendi.

- Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile konuştuğunu belirtti. Michel, "Az önce İsrail Cumhurbaşkanı ile konuştum. Son zamanlarda yaşanan şiddetin tırmanmasından ve ayrım gözetmeyen hedef almadan dolayı çok endişeliyim. Öncelik her iki tarafta da gerginliğin azaltılması ve masum sivillerin hayatını kaybetmesinin önlenmesi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

- Afrika Birliği (AfB), İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa ve abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları sert bir dille kınadı. AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa'da namaz kılanlara ve Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları kınayarak Birlik olarak Filistinlilerin yanında olduklarını vurguladı. Muhammed, Filistinliler için Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bağımsız ve egemen bir devleti desteklediklerini kaydetti.

Gazze'den dumanlar yükseliyor.

ŞEHİT SAYISI YÜKSELDİ

- Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye yaptığı saldırılar sonucunda şu ana kadar 14'ü çocuk, 5’i kadın toplam 56 kişi şehit düştü. Yaralı sayısı ise 335'e yükseldi.

- İngiltere Başbakanı Boris Johnson: "İsrail ve Filistinlileri uçurumun eşiğinden geri çekilmeye ve her iki tarafa da itidal göstermeye çağırıyorum. Birleşik Krallık, artan şiddet ve sivil kayıplardan derinden endişe duyuyor ve gerginliklerin acil bir şekilde azaldığını görmek istiyoruz."

Abluka altındaki Gazze'de sokaklar savaş alanına dönmüş durumda

1050 ROKET ATILDI, 5 İSRAİLLİ ÖLDÜ, 200'DEN FAZLA  YARALI

- İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Jonathan Conricus da Pazartesi akşamından bu yana Gazze Şeridi'nden 1000'den fazla roket atışı yapıldığını, bunların neticesinde 5 İsraillinin öldüğünü ve 200'den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

- İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas şehrinde, İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu 16 yaşında Filistinli bir çocuk şehit oldu.

HAREM-İ ŞERİF'İN ÖNEMİ

Harem-i Şerif, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta adı geçen iki mabedin de geçmişte bulunduğu yer.

Mescid-i Aksa ise İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri olarak kabul ediliyor.

Bu bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967'deki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunuyor.

İSRAİL BÖLGENİN DEMOGRAFİSİNİ DEĞİŞTİRDİ

İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden bu yana kentteki Yahudi nüfus da önemli bir artış kaydetti.

1967 yılından bu yana İsrail burada en az 10 yerleşim birimi kurdu. Buraya yaklaşık 200 bin civarı Yahudi yerleştirildi.

Uluslararası hukuk tarafından Kudüs'teki Yahudi yerleşimleri yasa dışı kabul ediliyor. Ancak İsrail, buna itiraz ediyor.

Kudüs'te yaklaşık 850 bin kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 37'sini Araplar, yüzde 61'ini de Yahudiler oluşturuyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 268
  • Türk Vatandaşı. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu aşşağılık faşist siyonist köpekler bi rahat durmadılar.Bunlar yüzünden dünyada tekrar bir ırkçılık savaşı çıkacak.Ondan sonra tekrar bir Hitler çıkıp analarını dütleyecek sonunda.İnsanlığa bir rahat vermediler kahrolasılar.
    Cevapla
  • Hyr 2 yıl önce Şikayet Et
    israilde masum sivil yok. hepsi müslümanların evini gasp eden eşkıya.
    Cevapla
  • Barış 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın izniyle zamanı gelince eminim girilecek oraya
    Cevapla
  • sariyerli 2 yıl önce Şikayet Et
    kaybettiler.Biden basta kalmak icin yapıyorlar
    Cevapla
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Israilin istediği de filistinin karşılık vermesi tankları uçakları sahaya sürmesi icin filistinin silah kullanması şart tahrik ediyor bilerek dolar siyonizmin elinde paraya satılmış demokrasi adalet hurriyet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor