Taliban'dan Türkiye'ye 8 maddelik tepki

Taliban, Türkiye'ye Afganistan'da asker bulundurmama çağrısı yaptı. Açıklamada, "Türkiye'nin ülkede kalmaya devam etmesi ikili ilişkilere zarar verecek. Hangi ülke olursa olsun, Afganistan'da kalan tüm taraflara karşılık vereceğiz" denildi.

Taliban'dan Türkiye'ye 8 maddelik tepki
Taliban'dan Türkiye'ye 8 maddelik tepki
GİRİŞ 13.07.2021 13:23 GÜNCELLEME 14.07.2021 08:05
Bu Habere 349 Yorum Yapılmış

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ülkede kalan tüm yabancı unsurların çekilmesi gerektiğini açıklayan Taliban, bugün yaptığı açıklamada ise, Türkiye'nin Afganistan'da asker bulundurmaması gerektiğini söyledi.

"Afganistan İslam Emirliği" imzasıyla yayımlanan ve Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid'in paylaştığı açıklamada, Türkiye'ye ülkede kalma ve Kabil Havalimanını koruma kararını gözden geçirme çağrısı yapıldı.

Yapılan açıklamada, doğacak tüm sonuçların sorumluluğu olarak Afganistan'ın içişlerine karışanlar gösterildi.

Türkiye'nin aldığı kararın ikili ilişkilere zarar vereceği ve Taliban'ın Türkiye'ye siyasi olarak karşılık vereceği belirtilerek, hangi sebep ile olursa olsun yabancı bir gücün işgalci sayılacağı ve geçmişte yapıldığı gibi cevap verileceği ifade edildi.

Yapılan 8 maddelik açıklamanın tamamı şu şekilde:

"1-) Afganistan İslam Emirliği ve Afgan halkı, Türkiye'nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarını sürdürmektedir. İşgalin genişlemesi, ülkemizde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık duyguları uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir.

2-) Türk liderliğinin kararı yerinde değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında sorunlara yol açacağı için bu kınanması gereken kararı en güçlü şekilde kınıyor. Ve Türk yetkilileri, her iki ülke için de zararlı olması nedeniyle kararlarını geri almaya çağırıyoruz.

3-) Yabancı kuvvetlerin hangi bahane ile olursa olsun memleketimizde kalmasını işgal sayarız ve işgalcilere Hicri 1422 (2001) senesinde 5500 seçkin âlimin verdiği fetvaya göre mukabele edilir.

4-) Müslüman Türk halkını ve onun zeki politikacılarını bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz, çünkü bu karar ne Türkiye'ye ne de Afganistan'a fayda sağlıyor, aksine sadece iki Müslüman ülke arasında sorun ve sorunlar yaratıyor.

5-) Politikamız, tüm ülkelerle karşılıklı davranışa dayalı iyi ve olumlu ilişkiler kurmaya devam etmektir. Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz.

6-) Türk yetkililere, bu tür yanlış kararlar vermek yerine, kabul edilmiş ilkeler ışığında olumlu ve iyi ilişkiler sürdürmenin, birbirimize işbirliği eli uzatmanın ve ortak zorluklar ve çıkarlar için ortak anlayış ve tutumlar benimsemenin daha iyi olduğunu hatırlatırız.

Taliban'dan Türkiye'yi de ilgilendiren açıklama: Eğer anlaşırsak saldırıları durduracağızTaliban'dan Türkiye'yi de ilgilendiren açıklama: Eğer anlaşırsak saldırıları durduracağız

7-) Bir süredir Türk yetkiliyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir.

8-) Türk yetkililerin kararlarını gözden geçirmeyip ülkemizin işgaline devam etmeleri halinde İslam Emirliği ve Afgan milleti (dini, vicdani ve vatani görevi gereği) iki devlete karşı olduğu gibi onlara da tavır alacaktır. Bu durumda tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür akılalmaz kararlar verenlerin omuzlarına düşer."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 349
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ne yaparsa yapsın Abd Türkiye düşmanlığından vazgeçmez. Dedeağaçta olanlar kimin için belli değil mi ?
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz,güya borç para karşılığı Çin'e bütün liman ve hava alanlarını 20-30 yıllığına açan,yöneticileri sözde müslüman olan,tarih boyunca Türk ve Sünni-Şii,her türlü müslüman'ın düşmanı olan İran'ın,Çin'in önünü Afganistan işgali için açmak üzere Taliban içine yerleştirdiği ajanlar olduğunuzu da biliyoruz. 1-2 yıl içerisinde ,yönetim kadrosundaki yılanların düzinelercesini bir şekilde öldüreceğiz.Ananızdan doğduğunuza pişman olacaksınız.,
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu maddeleri hazırlayanların İran kırığı kripto-gizli zerdüşt sözde mollalar olduğunu bilmiyor muyuz sanıyorsunuz.Türkiye ile masaya oturmanız sizin için lütuf.Yoksa ekabir takımından hepinizi bir daha geri dönemeyeceğiniz bir yere yollama hazırlığımız başladı.Tüh!... sürprizi bozdum!.
    Cevapla
  • Islam Nur 2 yıl önce Şikayet Et
    Slm..kardeslik farsdir karleslikte haramdir..Reis bence biliyo isini sadece bi hatirlamak bir fikrimi yazacam Allahin iznile..Turkiye Iran ve Pakistan birlikte Avganistana yardimci olabilir ve barisi kabile aralarinda getirir.yabanci ve kafir fitne fesat ne abd nede baska bir guc izin verilmemeli..Allaha emanet olunuz ve selam
    Cevapla
  • Sihaha 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk toplumuna yeterince izah edilmediği için şüpheliyim ve karşıyım,,gerçi bana soran yok,,ama Amerika beni neden ? Optü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı