Biden, Afganistan için "Müttefikler Sığınağı"na hazırlanıyor

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Afganistan’da ABD ordusuna yardım eden Afganların tahliyesini sağlayacak olan “Müttefikler Sığınağı” operasyonunu duyurması bekleniyor.

Biden, Afganistan için "Müttefikler Sığınağı"na hazırlanıyor
Biden, Afganistan için "Müttefikler Sığınağı"na hazırlanıyor
GİRİŞ 14.07.2021 20:20 GÜNCELLEME 14.07.2021 20:20
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

BD’nin Afganistan’dan geri çekilme süreci devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Afganistan’da ABD ordusuna yardım eden Afganların tahliyesini sağlayacak olan “Müttefikler Sığınağı” operasyonunu duyurması bekleniyor. Birden fazla isimsiz kaynağa dayandırılan haberde, tahliyenin "Müttefik Sığınağı" adı verilen bir operasyon ile gerçekleştirileceği ve yalnızca Özel Göçmen Vizesi (SIV) başvuru sahiplerini yararlanacağı ifade edildi. Haberde ayrıca, ABD’nin söz konusu Afganların tahliyesi için sivil uçak kiralayacağı belirtildi.

ABD yönetimi, Afganistan’da ABD ve NATO birliklerine en az 2 yıldır yardım eden Afganlara Özel Göçmen Vizesi (SIV) programı kapsamında vize veriyor. Müttefik birliklerin ülkede bulunduğu yaklaşık 20 yıl boyunca rehberlere, tercümanlara ve diğer birçok kişi ile ailelerine 26 bin 500'den fazla SIV verildi. Bazı medya kuruluşları ise, ABD veya NATO birliklerine yardım eden Afganların aileleri ile birlikte geri çekilmenin ardından Taliban tarafından ölümle tehdit edildiklerini bildirdi.

TALİBAN SINIR KAPILARINI TEK TEK ELE GEÇİRİYOR
ABD ve NATO güçlerinin geri çekilme kararının ardından Afganistan'da etkinliğini daha da arttıran Taliban, bir sınır bölgesini daha ele geçirdi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin Afganistan'ın Kandahar kenti ile Pakistan'ın Çaman kentlerini birbirine bağlayan Kandahar'ın Sipin Buldak ilçesindeki Wesh sınır kasabasını ele geçirdiğini belirterek, "Taliban Kandahar'da Wesh adlı önemli bir sınır kasabasını ele geçirdi. Bununla birlikte Sipin Buldak ile Çaman arasındaki önemli yol ve Kandahar gümrüğü Taliban'ın kontrolüne girdi" ifadelerini kullandı.

Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası Başkanı Shafiqullah Attai yaptığı açıklamada ise, Taliban'ın son haftalarda Herat kentinde yer alan İslam Qala ve Torghundi, Kunduz kentindeki Shirkhan Bandar'ın ve Farah kentindeki Abu Naser Farahi sınır kapılarının kontrolünü ele geçirdiğini kaydetti.

Afganistan hükümeti tarafından yayınlanan verilere göre, her gün yaklaşık 900 kamyonun Wesh sınırını geçerek, Pakistan'ı Afganistan, İran ve Orta Asya ülkeleriyle bağladığı ifade ediliyor.

BİDEN ÇEKİLMEYİ 14 NİSAN'DA DUYURMUŞTU
ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da ABD'nin 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan geri çekilmeye başlayacağını ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler ve ABD Savunma Bakanlığının genel merkez binasına yönelik terör saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • İsmail* 2 yıl önce Şikayet Et
    Gaybın anahtarları yalnızca O’nun katındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı da bilir. Hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. Yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Allah’ın bilgisi dâhilinde, Levh-i Mahfuz’da) olmasın.. En'am Suresi, 59. ayet
    Cevapla
  • İsmail* 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizin bir planınız varsa Allah cc bir planı var sizin için En iyisini Allah cc bilir.Mühlet verilenlerdensiniz!!!
    Cevapla
  • Muslim Brothers 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Afganlar Türkiyeye gelsin. Tüm müslümanlara Kapılarımız sonuna kadar açık.
    Cevapla
  • Gerçek 2 yıl önce Şikayet Et
    çok akıllisiniz(!)
    Cevapla
  • reis 2 yıl önce Şikayet Et
    abd afganistanı talibana teslim ederek çinin tekrar başlatmak istediği ipek yolu projesinin önünü kesmek istiyor
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam tersi.Mevcut durumda zaten Afganistan şiddetin merkezi durumunda.Talibanın arkadasındaki güçlerin başında küreselcilerin Çini geliyor. Taliban'a silah ve mühimmat ı Çin'den geliyor. Taliban geçen hafta serbest ticaret güvencesi verdi.Çin, Taliban üzerinden Afganistanı göçe zorladı ve boşalttı, önümüzdeki dönemde Afganistan'da şiddet bir şekilde duracak ipek yolu projesinin geçiş güzergahı olan Afganistan güvenli hale getirilecek.Türkiye oyunu gördü ve Kabil havalimanına talip oldu,aksi halde bu riski alamazdı.Daha önemlisi nüfusu boşaltılmış Afganistana Çinli'ler yerleşmeye başlayacak.Çin-Hindistan çatışmasını birlikte okuyun.
    Cevapla
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD talibanın elinden(yenilmez ordu deniliyordu) Afganistanı çok kısa bir sürede teslim aldı bu korkaklar İstanbul surlarında ölen bizanslılar kadar olamayıp kaçtılar,Pakistan'a sığındılar. Abd bunları kendi çizgisine getirdi şimdide kendi eliyle Afganistanı teslim ediyor ne acaib bir oyun... Ey kafirlerin oyunlarını bozan Rabbim bu hain oyunuda boz, oradaki mazlum halkı zalimlerden koru... Amin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı