DEAŞ'ın işgal ettiği Rakka'da 1600 yıllık Büyük Hun yazıtı bulundu

DEAŞ'ın 7 yıl önce işgal ettiği Rakka'da bin 600 yıllık Büyük Hun yazıtı bulundu. Yasadışı kazılarda ortaya çıkan yazıtın Ortadoğu'da bulunan en eski Büyük Hun eseri olduğu anlaşıldı.

DEAŞ'ın işgal ettiği Rakka'da 1600 yıllık Büyük Hun yazıtı bulundu
DEAŞ'ın işgal ettiği Rakka'da 1600 yıllık Büyük Hun yazıtı bulundu
GİRİŞ 18.09.2021 12:44 GÜNCELLEME 18.09.2021 12:44

Suriye'nin Rakka kenti yakınlarında bulunan Sura Antik Kenti'nde, 2013-2015 yılları arasında terör örgütü DEAŞ'ın yaptığı yasadışı kazılarda ortaya çıkan yazıtlarda Batı Hun İmparatorluğu'nun Ortadoğu'da bilinen en eski yazılı izi olarak değerlendirildi. Bu yazıta ilişkin araştırmalar yapan Dr. Cengiz Saltaoğlu, Akşam Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.Salatoğlu bölgenin Türk kültürel mirasını taşıdığına vurgulayarak, "Yazıt, Türklerin 'Hun' adı altında 4. yüzyılda Ortadoğu'da bulunmuş olduğuna ilişkin doğrudan bir yazılı kanıt anlamına geliyor. Bilim insanlarımızın bu bölgede çalışması en büyük dileğimizdir" dedi.

BİZ SAHİP ÇIKMALIYIZ

Saltaoğlu ayrıca "Yazıtın bulunduğu bölge 1. yüzyıl ila 8. yüzyıla tarihlenen bir Hristiyan sitesi. Bölgede başka yazıtlar da olabilir. Bizim Türk dünyası olarak bu araştırmalara girmemiz çok önemli. Biz sahip çıkmayacağız da kim çıkacak. Yazıtta Türk bağlantısının çıkmasının ardından DEAŞ ile PKK'nın nasıl bir tavır sergileyeceğini bilemiyoruz. Yazıt yok edilse bile belgelendiği için bilimsel kayıtlara girdi". Saltaoğlu, yazıtın Batı Hun İmparatorluğu'nun komutanlarından Apa Kurçik'in ölümüyle ilgili olduğunu belirterek "Bölgeye 395-396 yıllarındaki Hun akınının önderlerinden biri" dedi.

Bulunan el izleri çeşitli yöntemlerle daha belirgin hale getirildi.

ÇİNLİLER 'EN ESKİ' SANAT ESERİNİ BULDU

Çin'in Guangzhou Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski sanat eserini bulduklarını açıkladı. İlk kez 2018 yılında Tibet Platosu'nda yer alan Quesang kayalıklarında keşfedilen el izleriyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Resimlerin 226 bin yıllık olduğu ve Denisova insanlarının çocukları tarafından yapıldığı belirlendi. Yeni keşfin insanlığın bilinmeyen tarihine ışık tuttuğu belirtildi.

'Ah genç Apa Kurçik, bırak kendini, huzurlu uykuya'

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular