Burkina Faso'daki darbede "Fransa" iddiası

​​​​​​​Fransa'nın Eylül 2021'den bu yana Burkina Faso'da ordunun yönetime el koyması senaryoları üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.

Burkina Faso'daki darbede "Fransa" iddiası
Burkina Faso'daki darbede "Fransa" iddiası
GİRİŞ 26.01.2022 13:00 GÜNCELLEME 26.01.2022 13:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Paris'te yayın yapan Afrika Intelligence internet sitesinin haberinde, Fransız diplomatların Eylül 2021'den bu yana ordunun yönetime el koyması senaryoları üzerinde çalıştığı ve Paris yönetiminin 23 Ocak'ta eski Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'ye ülkeden acil şekilde ayrılmasını sağlamayı teklif ettiği söylendi.

Haberde, Kabore'yi komşu ülkelerde güvenli bir yere getirme konusunda çalışmaların yapıldığı ancak onun bunu reddettiği aktarıldı.

Paris'in Kabore ile 23 Ocak'ta tüm gün irtibat halinde olduğu ancak dün bu irtibatın kesildiği bildirildi.

Elysee Sarayı'nın bu iddiaları yalanladığı söylendi.

Avrupa Birliği'nden Burkina Faso açıklamasıAvrupa Birliği'nden Burkina Faso açıklaması

Macron'un niyetlendiği askeri darbeyi Rusya yaptı iddiasıMacron'un niyetlendiği askeri darbeyi Rusya yaptı iddiası

Burkina Faso'da darbe! Ordu yönetime el koydu! Türkiye ve BM'den açıklama!Burkina Faso'da darbe! Ordu yönetime el koydu! Türkiye ve BM'den açıklama!

Burkina Faso'da alıkonulan Cumhurbaşkanı'nın partisinden seferberlik çağrısıBurkina Faso'da alıkonulan Cumhurbaşkanı'nın partisinden seferberlik çağrısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Burkina Faso açıklamasıDışişleri Bakanlığı'ndan Burkina Faso açıklaması

KABORE FRANSA'YA KARŞI MESAFELİYDİ

France 24'ün haberinde değerlendirmelerine yer verilen Fransız gazeteci ve yazar Antoine Glaser, Kabore'nin Fransa'ya karşı mesafeli olduğunu kaydetti.

Kabore'nin Fransa'yı orduyu yeniden düzenlemesine karşı çıkmakla suçladığını ifade eden Glaser, Burkina Faso'da Kabore'nin Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'ya yakın askerleri yaklaşık 15 gün önce tutuklaması nedeniyle darbenin yaşanmasının beklendiği yorumunda bulundu.

Glaser, Fransa'nın Kabore'yi terk ettiğini düşünmediğini belirterek, "(Burkina Faso'nun) eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore'yi Fildişi Sahili'ne götüren Fransız özel kuvvetleriydi." dedi.

"FRANSA'NIN DARBECİ GENERALE DESTEK VERDİĞİ DOĞRUDUR"

Antoine Glaser, "Fransa'nın (Burkina Faso'da 2015'teki darbe girişiminden sorumlu General) Gilbert Diendere'ye destek verdiği doğrudur. (Fransız Dış İstihbarat Birimi) DGSE'nün Ouagadougou'daki platformunu bölgedeki gizli operasyonlar için kullandığı doğrudur ancak bunun Fransa'nın Roch Kabore'yi desteklemediği anlamına gelmez" ifadesini kullandı.

YORUMLAR 2
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan kana doymadı..Yüzlerce yıl sömürdüğü yetmedi..Birde bunlar İnsan Hakları demiyor mu...Deli ediyorlar insanı...
    Cevapla
  • Abdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Goruldu gibi somurgecilik devam ediyor...afrika olmasa fransa bir hic, butun zenginligini ve ovundugu sigorta sistemini afrikadan caldigi ve somuru duzeninin sayesindedir..!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...