Savaşın seyrini değiştiren hamle: Ukrayna, yeni Suriye olabilir!

Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı Batı'dan 'yabancı savaşçılar' hamlesi geldi. Uluslararası Lejyon adı altında birleşen yabancı savaşçılar, Haber7'ye konuşan uzmanlara göre bölgedeki kaosu daha da artıracak ve yeni bir Suriye ortaya çıkacak.

GİRİŞ 09.03.2022 16:04 GÜNCELLEME 10.03.2022 08:13
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

  
Haber7 / Abdurrahman Koç

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 14'üncü güne girildi. 

Rus güçlerinin ülkedeki işgali devam ederken, 52 farklı ülkeden Ukrayna'ya destek için 20 bin savaşçı bu topraklara geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçının geleceğini, ilk kafilenin ülkeye ulaşmak üzere olduğunu bildirmişti.

Zelenskiy, "Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor" demişti.

Haber7'ye konuşan uzmanlar, Batı'nın bu hamlesinin beklenilenin aksine tam bir kaos ortamı oluşturacağı görüşündü.

CNN'den Rusya iddiası: 1.000 paralı asker yolda, Ukrayna şehirleri yok edilecekCNN'den Rusya iddiası: 1.000 paralı asker yolda, Ukrayna şehirleri yok edilecek

Ukrayna'da 'yabancı savaşçı' tehlikesiUkrayna'da 'yabancı savaşçı' tehlikesi

"UKRAYNA YENİ SURİYE OLABİLİR"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof Dr. Mesut Hakkı Çaşın, Ukrayna'ya yabancı savaşçı girmesinin, mezkur mahal çatışmaları daha da derinleştireceğini ifade etti.

Caşın, "Tıpkı Suriye savaşında olduğu gibi, Ukrayna'da yeni Suriye olabilir tehlikesi gündeme gelmektedir" diye konuştu.

"Mevcut savaş içerisinde Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin etkinliğini önemli ölçüde kaybetmesi, otomatik olarak bir yakın muharabe savaşını başlatmıştır. Bu yıpratma savaşında Ukrayna milliyetçiliği de iki ortodoks kilisenin rekabeti derinleşirken, siyasal ve etnik ve dinsel çatışmanın sosyolojik olarak da yıllarca devam etmesi gündeme gelmektedir"

"AYNI HATA AFGANİSTAN'DA YAPILDI"
 

Batı'nın 1979 Afganistan savaşında olduğu gibi Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavarın yanında savaşçı aktarmasının Rusya'nın kayıplar vermesine sebebiyet vereceğini söyleyen Caşın, krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulundu.

"Halihazırda Rus kayıpları 2 ila 4 bin arasında" diyen Caşın, şöyle devam etti:

"Karadeniz deniz ablukasını kattığımızda, bir şekilde ekonomik yaptırımlarla köşeye sıkıştırılan Rusya'nın, ABD'nin petrol ambargosuyla nereye gideceği ve NATO Genel Sekreteri'nin "daha kötü saldırılar göreceğiz", Sayın Macron'un "En kötü gün henüz gelmedi" açıklamaları, Kiev'de mahal çatışmaların kuşatma şeklinde devam edeceğini göstermekte"

Ukrayna - son durum

"SAVAŞ UKRAYNA DIŞINA SIÇRAYABİLİR"

Caşın, "İkinci hadise; İkinci Dünya Savaşı'nda görülmedik bir yıkım Ukrayna şehirlerine getirebilir. Bu da Ukrayna dışına taşarak, çatışmanın Balkanlara sıçramasına sebebiyet verebilir. Bu bakımdan bakıldığında bu gidişatın çözümü ateşkestir" düşüncesini dile getirdi.

PİRİNÇÇİ: BAZILARININ NE İÇİN GELDİĞİ BELLİ DEĞİL

"Yabancı savaşçıların ilk başta talep edileceğinin söylenmesi, Ukrayna'ya yönelik desteğin gösterilmesi açısından olumlu gibi göründü" diyen Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, "Ancak şu husus var; bu yabancı savaşçıların kontrolü. Çok farklı ülkelerden var. Bazıları yüksek savaş derecesine sahip bazıları değil. Bazıları aşırı sağ görüşe sahip. Bunların ne gibi saiklerle buraya geldiği belli olmayabilir. Dolayısıyla emir-komuta zincirinin sağlanması açısından, her ne kadar ilk aşamada olumlu gibi gözüküyorsa da bazı riskler içeriyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Ferhat PirinççiYabancı savaşçıların Ukrayna'da olmasının Rusya ile bu ülkeler arasında savaş sebebi sayılamayacağını belirten Pirinççi, "Çünkü Wagner Afrika'nın birçok yerinde kendisini gösteriyor. Ama Rusya ile ilişkimiz yok diyor" hatırlatmasını yaptı.

"İNSANLIK SUÇUNDA SORUMLULUK RUSYA'YA AİT OLUR"

Rusya'nın Suriye'den bölgeye savaşçı getireceği iddialarını da değerlendiren Pirinççi, şöyle devam etti:

"Şimdi de Suriye'den asker getirecek söylentileri var. Şu bir gerçek, vekil askerler, çağımızın gerçeği. Ama Rusya doğrudan doğruya sahada. Kendi askeriyle. Rusya'nın getireceği paralı askerler basına açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.  Uluslararası alanda sorumluluk getiren faaliyetlerde de bulunabilirler. İnsanlık suçunda sorumluluk Rusya'ya ait olacaktır. Rusya sahada olmasaydı Libya'daki gibi... Karmaşık bir durum"

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, 20 bin yabancı savaşçının Ukrayna'ya girişini "çok tehlikeli bir gelişme" olarak yorumladı. 

Başbuğ'a göre bu tür kontrol edilemeyen gruplar, sonradan kontrolden çıkabilir ve bölgeyi kana bulayabilir. 

Silent Professionals adlı sitedeki savaşçı ilanı: Bin dolar - 2 Bin dolar arası maaş

Bunlara 'paralı asker' değil 'paralı katil' denmesinin daha doğru olacağını söyleyen Başbuğ, "Burada Ukrayna'ya yardım edemeyen ABD'nin çaresiz çıkışını görüyoruz. Bunun karşılığı olmaz. Dengeleri değiştirmez, ancak bölgedeki kaosu artırır. Daha da kana bular" görüşünü dile getirdi.

"İPSİZ, SAPSIZ, PSİKOLOJİSİ BOZUK TİPLER"

Bu taktiğin daha önce Afganistan ve Irak'ta da denendiğini hatırlatan Başbuğ, şöyle devam etti:

Coşkun Başbuğ"Irak'ta denendi ki Irak'ta ortalığı kan gölüne çeviren bunlar oldu Blackwater dediğimiz yapı. Genelde bunlar Avrupa'nın ipsiz sapsız, katil, psikolojik sıkıntılı tipler. İlk başta Ukrayna'ya tatlı gelebilir ama uzun vadede bir frankeştayn yaratmış olunur. Çünkü bunlar kural tanımaz tipler. Konvoyların ateş altına alınmasının da bunlar sayesinde olduğu söylenmişti"

Batı'nın bundan sonraki süreçte nasıl bir adım atması gerektiğine yönelik değerlendirmede bulunan Başbuğ, "Batı'nın yapacağı hiçbir şey yok. Batı ancak uzaktan seyreder. Batı'nın yapacağı şeyler var ama yapmaz" dedi.

"Orada ABD'yi Batı baskılayacak. Şu an artık süreci körüklemekten vazgeç ve sen de bir kenara çekil karışma müdahil olma diyecek. Türkiye'nin yanındayız, arabuluculuk esastır, yaptırımları gevşetebiliriz denecek. O süreçte Rusya'nın yanında olumlu adım attığı takdirde kalacağını gösterecek. Ama Avrupa'da bunu yapacak akıl, güç var mı yok" diye konuşan Başbuğ, "Türkiye bu konuda ondan yalnız. O yalnızlığı da aşmanın yolu bir yerde işe başlatmak. Antalya bu iş için tam bir biçilmiş kaftan. Rusya, belanın giderek büyüdüğünü görüyor. Ukrayna da satılmışlığın farkında, yanına güvenebileceği samimi bir dost arıyor. Dolayısıyla çözüm olursa Antalya'da olur yoksa bu iş böyle büyür" dedi.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 87
  • Hasan Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir lider bir ülkeyi Nasıl yok eder adeta film gibi izliyoruz Ukrayna'nın başına getirilen palyaço Amerikan uşağı ülkesini Maalesef yok etti
    Cevapla
  • Musta63 2 yıl önce Şikayet Et
    Batı zaten kimseyi umursamaz ama bunu Siyonistlerin planlı yaptığı da ortada, zelensky gelir gelmez NATO olayini kaşımaya başladı neden başladı? kimse yanı başında kendisini tehdit eden bir güç istemez, Kırım konusunda da Rusya ile başka ortak yol bulunabilirdi, sonuçta ayni irk ayni din aynı insanlar slavlar
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna Suriye gibi olmaz çünkü sadece 2 taraf var, Suriye'de 5 farklı taraf var.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne lejyoneri bunlar ABD nin Ortadoğu'da kulandigi ülkeyi işgal etmek için kulandigi terörist dediği kendi adamlari kim gider ukranya için savaşır yoksa ABD tezgahı dokumaya başladı gine
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna suriye olmaz. Dünya savaşı çıkma ihtimali daha yüksek. Sarı öküz ukrayna. Sonrasında, polonya, romanya ve almanyanın doğusu gelir. Gerekçesi de yanı başımda silah istemiyorum. Kimse istemiyor. Ama nükleer silahları da olan rusya. Avrupanın yanıbaşında onlar da silah istemeyebilir. Ortadoğu kafası ile avrupa kafası aynı değil bu nedenle ukrayna suriye olmaz. Suriyedeki, dış destekli iç savaş, ama ukrayna nispeten birlik içinde davranıyor. Batı kötüdür klişesi rusları şirin gösteremez. Türk cumhuriyetlerine yaptıkları zulmü unutmayalım. Kazaklar, afganlar, çeçenler, azeriler pek çoğuna acı çektirdiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!