WSJ'den Türkiye-Ukrayna analizi: Ver S-400'leri al F-35'leri

Amerika'nın önde gelen medya kuruluşlarından Wall Street Journal'da (WSJ) çıkan haberde, ilginç bir senaryoya yer verilerek, Türkiye'nin S-400'leri Ukrayna'ya sevk etmesi halinde F-35'leri alıp programa da geri dönebileceği ifade edildi.

GİRİŞ 18.03.2022 14:35 GÜNCELLEME 18.03.2022 14:36
Bu Habere 780 Yorum Yapılmış

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, daha önce yaptığı açıklamalarda Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini söylemişti. NATO ve ABD ise, böyle bir kararın "Rusya ile direkt olarak savaşa girme" anlamı taşıdığını söyleyerek reddetmişti.

ABD, NATO üyesi Polonya'yı elindeki Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya vermeye zorlamış, Polonya ise "Bu uçakları size bedelsiz olarak verelim, siz de Ukrayna'ya verin" teklifini yapmış ancak ABD yönetimi bu teklifi reddetmişti. Her iki ülkenin de Rusya'yı karşısına almamak için topu birbirlerine attığı ifade edilmişti.

'NATO'daki S-300'leri Ukrayna'ya gönderin' çağrısı'NATO'daki S-300'leri Ukrayna'ya gönderin' çağrısı

Zelenskiy ABD Kongresi'nde konuştu: S-300'lere ve savaş uçaklarına ihtiyacımız varZelenskiy ABD Kongresi'nde konuştu: S-300'lere ve savaş uçaklarına ihtiyacımız var

Zelenskiy'nin ABD Kongresi'nde benzer konuları tekrar gündeme getirmesi ve açık açık S-300 ve savaş uçakları istemesi sonrası harekete geçen ABD, özellikle de eski Varşova Paktı ülkelerinin elinde olan S-300'lerin ve Rus savaş uçaklarının Ukrayna'ya sevk edilmesi için diplomasiye başlamıştı.

VER S-400'LERİ AL F-35'LERİ

Bu silahların nasıl sevk edileceğine dair ABD medyasında çok fazla görüş ve analiz yayımlanırken, Wall Street Journal'da (WSJ) dikkat çekici bir analiz çıktı.

Paul Kolbe tarafından ele alınan ve "Türkiye'nin Rus Füzeleri Ukrayna'yı Savunabilir" başlıklı yazıda, Türkiye'nin Rus yapımı S-400'lerini Ukrayna'ya konuşlandırması karşılığında, Ankara'nın F-35 projesine geri dönmesi ele alınıyor.

Analizde bu konu "Ukrayna'nın hava savunma silahlarına ihtiyacı var. Türkiye'nin de elinde bunlardan bir tane var: ABD'den büyük bir tepki alan ve Ankara'nın F-35 programından çıkartılmasını sağlayan Rus yapımı S-400 sistemi" şeklinde ele alındı.

Paul Kolbe analizinin devamında ise, "Üçlü bir oyuna ne dersiniz? ABD, Türkiye'nin S-400'ünü Ukrayna'ya göndermesine yardım eder, Türkiye'ye F-35'ler sevk edilir, böylelikle bu da Rusya karşısında ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin onarılmasına yardımcı olur" dedi.

Halihazırda Belfer Merkezi'nde İstihbarat Projesi Direktörü olarak görev yapan Paul Kolbe, uzun süre CIA'de çalıştı. Kolbe'nin yurt dışı görevleri arasında Sovyetler Birliği, Balkanlar, Güneydoğu Asya, Güney Afrika ve Orta Avrupa bulunuyordu.

Son dakika: Putin, Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi! Erdoğan'a talebini ilettiPutin Erdoğan'a, Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi

TÜRKİYE'NİN TAVRI NET

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna işgalini tanımıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan her iki ülkeyi de kaybetmek istemediklerini defalarca söyleyerek, savaşın diplomatik bir yolla sonlandırılmasını talep ediyor. Erdoğan hem Zelenskiy'le hem de Putin'le defalarca görüşen tek lider. İki ismi de Türkiye'de bir araya getirerek sorunun daha kısa sürede çözülmesini amaçlıyor. Hatta Türkiye, iki ülkenin dışişleri bakanlarını Antalya'da görüştürerek büyük bir diplomasi başarısına imza atmıştı. Bu süreçte Çavuşoğlu da önce Moskova'ya ardından Lviv'e giderek barış çabalarını devam ettirdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 780
  • toto 2 yıl önce Şikayet Et
    s400 lere yeni alışmışıtk. bir yere göndermeyiz. avuçlarını yalasınlar
    Cevapla
  • Mete han 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan niye gönder miyor s400leri abd ye satalım patriotlara karşılık ... s400 ün karşiligi f35 degil. F16 ya ihtiyaç da yok, Yaptiklari yanlışı da duzeltip f35 leri geri versinler.
    Cevapla
  • Rüzgar 2 yıl önce Şikayet Et
    İktidarda kılıçdaroğlu olsaydı, amerikanın bu gazına gelirdi, şüphem yok.
    Cevapla
  • Serzh. 2 yıl önce Şikayet Et
    The export version of the S-400 has a 'friend or foe' system built in; Ukrainians will not be able to shoot at Russian aircraft with them. But the transfer of these air defense systems-S400 to Ukraine will spoil relations with Russia. Question: 'Who needs it?'. In addition, Biden understands that the S-400 (even in the export version) against the F-35 is like a 'shell against a fly' - it's a pity to even waste a rocket. Otherwise, Biden would not have fussed so much ...
    Cevapla
  • Seyit Onbaşı Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ver Parasını ödediğimiz Silahlarımızı F-35 lerimizi !.. Alın Size Hava gazı! Zannediyor lar ki ! Karşı sındaki Devlet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor