Rusya'nın Ukrayna işgali 24. gününde: Ukrayna Azak Denizi'yle bağını kaybetti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 24'üncü gününe girdi. Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısı tamamen koparken, Rusya Kinzhal (Kinjal-Hançer) adını verdiği hipersonik füzeyi Ukrayna'da kullandığını itiraf etti. İşte dakika dakika yaşananlar.

GİRİŞ 19.03.2022 15:57 GÜNCELLEME 20.03.2022 01:08
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 24'üncü gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

22:20 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, son 24 saatte Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerden 6 bin 623 Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirtti.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, Rus ordusuyla savaşın sürdüğü Ukrayna'nın farklı bölgelerinde son 24 saatte 10 insani koridorun 8’inin çalıştığını söyledi.

UKRAYNA: SON 24 SAATTE 100’DEN FAZLA RUS ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

22:20 Ukrayna Savunma Bakanlığı, bugünkü çatışmalarda Rus ordusunun aralarında tank, zırhlı araç ve kamyonların da bulunduğu 40'a yakın askeri araç ile 100’den fazla askerini kaybettiğini bildirdi.

BM: UKRAYNA’DA 847 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

22:20 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) bugün itibariyle Ukrayna’daki Rus saldırısında toplam can kaybının 847’ye yükseldiğini açıkladı. 

RUSYA: İMZALANDIĞINDA SAVAŞ SONA ERECEK!

19:50 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna konusunda müzakerelere işaret ederek, “Taleplerimiz konusunda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla operasyonlar sona erecek” dedi. Lavrov'dan ayrıca dikkat çeken Türkiye açıklaması geldi.

19:35 ABD merkezli fast-food lokantalar zinciri Burger King, Rusya’daki faaliyetlerini durdurmak istediğini ancak Rus ortaklarının reddetmesi nedeniyle restoranlarını kapatamadığını bildirdi.

ASKERİ ÜS VURULDU: EN AZ 50 ÖLÜ

15:28 Rus birliklerinin Ukrayna'daki bir askeri kışlayı vurmasından sonra düzinelerce asker öldü. Mykolaiv kentinde, görgü tanıkları "Kışlada en az 200 asker uyuyordu, 50 cansız beden bulundu, net ölü sayısını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

14.35 Polonya Başbakan Mateus Morawiecki, AB'nin Rusya ile ticaretini tamamen yasaklanması gerektiğini savundu.

14.06 İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı son istihbarat güncellemesinde, Rusya'nın Ukrayna direnişinin boyutu ve kuvveti karşısında şaşırdığını belirterek, bu durumun Rusya'nın "operasyonel yaklaşımını değiştirmeye zorladığını" ifade etti.

12.16 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 24 günlük savaşta 14 bin 400'den fazla askerini kaybettiğini duyurdu.

HİPERSONİK FÜZE KULLANDILAR

09.59 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna işgalinde ilk kez hipersonik Kinzhal (Kinjal-Hançer) füzelerinin kullanıldığını bildirdi: "Ukrayna'daki özel operasyonda ilk kez Kinzhal hipersonik füzesi kullanıldı. Ukrayna'nın İvano-Frankivsk bölgesinde füze ve uçak mühimmatı için büyük bir yeraltı deposunu Kinzhal hipersonik füze kullanarak imha ettik. Ukrayna ordusuna ait 12 İHA da imha edildi."

08.53 Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusların Ukrayna'daki ilerleyişinin çok yavaşladığını açıkladı.

AZAK DENİZİ'YLE BAĞLANTI KOPTU

06.41 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin kıyılarında tam kontrolünü sağladığı Azak Denizi ile bağlantılarını tamamen kaybettiklerini açıkladı. Rusya'nın Odessa üzerine de yürüyerek, Ukrayna'nın Karadeniz bağını da koparmayı planladığı belirtiliyor.

04:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rusya için Ukrayna ile barış görüşmeleri, kendi hatalarından kaynaklanan zararı azaltması noktasında tek şanstır. Buluşma ve konuşma zamanı . Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi" dedi. Tahliyelere ilişkin bilgi veren Zelenskiy, "Savaşın başlangıcından bu yana 180 binden fazla Ukraynalı insani koridorlar aracılığıyla tahliye edildi. İnsani felaket yaratmak Rusya'nın kasıtlı bir taktiği. Yaptıkları savaş suçudur. Hesabını verecekler. Mariupol'de kaç kişinin öldürüldüğüne dair şu an bir bilgi yok" açıklamasını yaptı. 

03:20 BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad adına yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki savaştan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Sumi şehrine insani yardımların gönderildiği belirtildi.

02:45 Ukrayna’da son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 9 bin 144 kişinin tahliye edildiği bildirildi.

02:32 Ukrayna'nın Mariupol şehrinde bombalanan tiyatro binası enkazından 1000'e yakın kişiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

02:00 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarını uluslararası platformlarda savunmak için fırsat aradığını söyleyerek, "Rusya, ABD'nin Ukrayna topraklarındaki askeri biyolojik aktivitesiyle ilgili sözde yeni ortaya çıkan gerçekleri sunmaya çalışıyor" dedi. Podolyak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rusya için savaşın uluslararası mahkemelerde "yıkıcı davalar" anlamına geldiğini ve bunun farkına varan Rus siyasetçilerin ise Ukrayna'ya yaptıkları kanlı saldırılarını uluslararası platformlarda savunmak için fırsat aradıklarını bildirdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 89
  • ramazan 2 yıl önce Şikayet Et
    PUTİN in çevresini de kriptocular sarmış belli. yanlış istihbarat olayı buralara kadar getirdi. kıtlık pandemisinin temellerini bu şekilde attılar. dünyanın bugday ambarını bitirdiler. 10 senede düzelirmi zor. rus ekonomisi bu şekilde ambargo uygulanacagını aklına getiremedi. 300 milyar dolar ları batıda çakıldı vs. vs. para varsa öder öder bitene kadar devam eder.
    Cevapla
  • Savaş karşıtı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukraynayı 3 günde teslim alır putin diyorlardı.dorduncu haftaya girdi savaş Bence rusya daha organizeli daha eğitimli birazda silah bakımından güçlü ülkeler karşısında daha çok bocalayacak bir görüntü veriyor. Ruslar in tek güvencesi nükleer silahları. Gözümüzde büyüyen durdurulamaz bir orduya sahip ülkeydi dıştan göründüğü gibi değilmiş
    Cevapla
  • Erdem 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi rusya gücünü göster
    Cevapla
  • Hakperest 2 yıl önce Şikayet Et
    İlginç
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    savaşın tadi kaçtı rusya oyuncak oynuyor. bence birileri bizi bariştirsin diyor. ama kimse bulaşmak istemiyor. eee oyun içinde oyunlar olan savaşı herkes seyreder.abd bile seyrediyor hemde başka kime bulaştirsamda tadı çıksa diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle