Uzmanlar temkinli: Türkiye Ukrayna'da garantör olabilir mi?

Ukrayna-Rusya krizinin çözümünde garantör olması istenen Ankara ince eleyip sık dokuyor. Uzmanlar, "Garantörlüğün sorumlulukları ağır, temkinli yaklaşmalıyız. Askeri garantörlük uygun olmaz" görüşünde.

GİRİŞ 19.03.2022 09:35 GÜNCELLEME 19.03.2022 11:38
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle sürerken, bir taraftan da Moskova ve Kiev arasında ateşkes sağlanması için müzakereler devam ediyor. İki ülke arasındaki krizin çözümünde Türkiye'nin garantör olması isteniyor. Talebe temkinli yaklaşan Ankara'nın konuyu bütün riskleri ve fırsatlarıyla değerlendirdiği belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, garantör devletler anlayışının uygulanabilmesi için öncelikle kalıcı ateşkesi içeren bir anlaşmanın şart olduğu görüşünde. Garantörlük için önce taraflar arasında bir uzlaşma gerektiğine vurgu yapan kaynaklar, böylece Türkiye'nin Ukrayna'da da garantör olması gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin Ukrayna'da muhtemel garantör ülkelerden biri olmasının getireceği artıları ve eksileri, garantörlük şartlarını ve sürecin nasıl işleyeceğini, Türk askerinin Ukrayna'da görev alıp almayacağını uzman isimler cevapladı.

İsmail Hakkı Pekin

PEKİN: AŞIRI TEMKİNLİ YAKLAŞMALIYIZ

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, garantörlük konusunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Garantörlük konusu çok tehlikeli bir konu. Diyelim ki garantör olduk; Rusya sonradan anlaşmayı bozdu ve Ukrayna'ya taarruz etti. Bu durumda Türkiye olarak ne yapacağız? Siyasi garantörlükten bahsediliyor ancak bu da aynı şey. Ben, Türkiye'nin garantörlük konusunda girmemesi gerektiğini değerlendiriyorum. Kulağa hoş gelen, güzel bir şeymiş gibi görünüyor ama sonuçta bir garantörlük taahhüdüne giriyorsun. Garantörlüğe bakmak lazım. Neleri kapsıyor? İçinde neler var? Bunları iyice değerlendirmek gerekiyor. Garantörlük konusuna aşırı temkinli yaklaşmamız gerektiği kanısındayım. Yüklediği sorumluluklar daha sonra Türkiye'yi, Rusya ya da karşı taraflar (Ukrayna) ile karşı karşıya getirebilir."

Yaşar Hacısalihoğlu

HACISALİHOĞLU: İKİ TARAFIN DA MUTABIK KALMASI GEREK

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da Türkiye'nin arabuluculuk rolünün, ilk günden beri verdiği güvenin bir sonucu olduğunu söyledi:

"Türkiye, bu konuya hesap kitap yaparak değil, herhangi bir gizli ajansı olmadan girdi. Garantörlüğü hak eden ve bunu hakkıyla yapabilecek yegane güçtür diye düşünüyorum. Kıbrıs'taki garantörlük, üç garantör ülke (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) 1959-1960'ta yapılan tarafların anlaşması sonucunda oluştu. Burada (Ukrayna) başka bir durumla karşı karşıyayız. Bir tarafta savaşı başlatan, diğer tarafta buna karşı savunma noktasında olan iki güç var. Burada sadece Türkiye'nin çabası da kuşkusuz yetmeyecek. Bu noktada Ukrayna'nın da Rusya'nın da mutabık kalması gerekir. Garantörlüğün kapsamı her bir vaka için ayrı bir düzenlemeyi gerektirir. Ukrayna'da farkı şartlar ve durumlar var. Garantörlüğün sınırları, içeriği, hangi konularda söz sahibi olacağının belirlenmesi gerekir."

Yusuf Alabarda

ALABARDA: UYGUN OLMAYACAKTIR

Savunma Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda ise, konuya temkinli yaklaşan isimlerden:

"Garantörlükte neyi garanti edeceğinize bağlı. Huzurun garantisi olma anlamında bir askerî müdahale garantörlüğünün Türkiye açısından uygun olmayacağını düşünüyorum. Bu konuda Türkiye'nin müteyakkız olacağını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bir diğer husus, burada ateşkesin şartlarının uygulanıp uygulanmadığının tespit edilmesi, raporlanması ve bu konularda hangi tarafın barış görüşmelerini sıkıntıya soktuğu garanti altına alınabilir. Türkiye bu konuda tarafsız biz devlet olduğunu ortaya koydu. Dolayısıyla garantörlük şartlarının ortaya çıkması, 'barışın zorlanması' diye bir kavram var. Barışın zorlanmasını Türkiye'nin garanti altına alma imkanı yoktur. Orada ateşkes ihlali olduktan sonra Rusya'nın askera aktivizm içerisine girdiğinde Kıbrıs'ta olduğu gibi Türkiye'nin askeri bir garantörlüğe evet demeyeceğini düşünüyorum. Garantörlüğün iyi anlaşılması lazım."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / SELÇUK BÖKE
YORUMLAR 61
  • ÖZCAN 58 2 yıl önce Şikayet Et
    etimiz ne budumuz ne, tek uyanık bizmiyiz.aman dikkat.
    Cevapla
  • salih 2 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle uzak durulmalı. ukrayna başkanından bile şüpheleniyorum. put in zaten yahudi uşağı. boğazları ele geçirmek ve Türkiyeyi bitirmek için senaryo. amerika nato sınırlarına askerini yığdı. yunanistan a. Vatanı dört koldan işgal planı yaptıkları çok belli. bir hatamızda üzerimize hücum edecekler.
    Cevapla
  • Zgc 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizene kardeşim Kıbrıs türkü mü azeri türkü mü ya da din kardeşlerimiz mi ? Biz niye garantör olalım. Almanya olsun, polonya olsun., İngiltere olsun din soy sop bakımından sorumluluk alacaksa onlar alsın.
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna'ya amerikan ve ingiliz efendilerinin garantörlüğü yeter, bizi bulaştırmayın. Bu "Ne şiş yansın, ne kebap" anlamında değildir. Türkiye'ye nereden tehdit geliyorsa biz türk milleti olarak ona karşıyız. Kim bize silah doğrultuyorsa bizde ona silah doğrulturuz.
    Cevapla
  • tekin 2 yıl önce Şikayet Et
    bunlar sarışın mavi gözlü.garantörleride sarışın mavi gözlü olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası