Rusya'nın Ukrayna işgali 27. gününde: Zelenskiy'den 'NATO'dan vazgeçme' sinyali

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 27'nci gününe girdi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın geri çekilmesi karşısında NATO üyeliğinden vazgeçilebileceğini belirtti. İşte dakika dakika yaşananlar.

GİRİŞ 22.03.2022 13:08 GÜNCELLEME 22.03.2022 22:49
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 27'nci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

15.43 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesinin ABD'deki kritik altyapılara yönelik siber saldırı düzenlemesi ihtimaline ilişkin, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor" dedi.

13.30 Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana hayatını kaybeden Ukraynalı çocuklarla ilgili bilgileri paylaştı. Buna göre, Rus ordusunca bugüne kadar düzenlenen bombardımanlarda 548 eğitim kurumu hasar görürken bunlardan 72'si ise tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'tan 22 Mart'a kadar ilk belirlemelere göre, 117 çocuk yaşamını yitirirken 155 çocuk da yaralandı.

13.07 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 300 asker öldürüldü, Ruslara ait 99 uçak, 123 helikopter, 509 tank, 1556 zırhlı araç, 252 top, 80 roketatar sistemi ve 45 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1000 araç, 3 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 35 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

12.28 Ukrayna'da Rusya'nın yoğun saldırıları altındaki Mariupol kentine halkın tahliyesi için dışında "çocuklar ve siviller" yazan 24 otobüs gönderildi.

11.10 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son 24 saatte 137 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi: "Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 230 insansız hava aracı, 181 çok namlulu roketatar, 1528 tank ve çeşitli zırhlı araç, 154 uçaksavar füze sistemi, 602 obüs ve havan topu ve 1312 özel askeri araç yok edildi."

10.36 Kyiv belediye Başkanlığı: "Bir gün içinde Kyiv’de 149 sabotajcı yakalandı."

NATO'DAN VAZGEÇME SİNYALİ

10.30 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi karşılığı Kiev'in de NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini söyleyerek, Kırım ve Donbass'ın statüsünü tartışmaya hazır olduğunu belirtti.

08.01 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

YANLIŞLIKLA KAÇ RUS ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADILAR

06.43 Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi, internet sayfasında Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Rus gazetesi 9 bin 861 askerin öldüğünü, 16 bin 153 askerin yaralandığı duyurdu. Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırıldı. Bu paylaşımın yanlışlıkla yapıldığı belirtiliyor. Ukrayna tarafı ise savaşta 6 generalini kaybeden Rus ordusunun asker kaybının 14 binin üzerinde olduğunu iddia ediyor.

ZELENSKİY: CHUHUİV KENTİNDE BİR DÜŞMAN UÇAĞI DAHA DÜŞÜRÜLDÜ

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bugün, Rus birlikleri Jitomir bölgesine saldırı yapıldı. Makul bir cevap aldılar. Harkov bölgesinde Chuhuiv kentinde bir düşman uçağı daha düşürüldü. Rus ordusu özgürlüğün ne olduğunu bile bilmiyor. Dürüst olmak gerekirse, mahkummuş gibi buraya sürüldüler. Zaporijya bölgesinde bir sivil koridora ateş açıldı. Birçok çocuk vardı. Dört çocuk hastaneye kaldırıldı. İkisinin durumu ağır. Gün boyunca 8 bin 57 kişi kurtarıldı" ifadelerini kullandı.

BİDEN: RUSYA KÖŞEYE SIKIŞTI

02.00 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da hipersonik füze kullandığını, bunun nedeninin ise Rusya'nın köşeye sıkışması olduğunu açıkladı. Ukrayna ordusunun Rusların tankları ve helikopterini vurduğunu ve orduyu "mahvettiğini" belirten Biden, şunları kaydetti: "Fark ettiyseniz Rusya Ukrayna'da hipersonik füze kullandı. Bu yapabilecekleri tek şeydi. Bu bir dolaylı silah. Bunun tek farkı ise durdurulmasının neredeyse imkansız olması. Rus ordusunun bunu kullanmasının bir nedeni vardı. Şu anda köşeye sıkıştılar. Putin bu derece güç ve birliği öngöremedi."

PENTAGON: RUS GÜÇLERİNİN SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİNE DAİE AÇIK KANITLAR GÖRÜYORUZ

00.40 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçları işlediğini gördüklerini ve bununla ilgili kanıtları toplama çabalarına yardım ettiklerini söyledi. Bombardımanların büyük yıkımlara ve sivil kayıplarına neden olduğunu belirten Kirby, "Elbette Rus güçlerinin savaş suçu işlediğine dair açık kanıtlar görüyoruz ve bunun kanıtlarının toplanmasına yardım ediyoruz ancak bu, bir soruşturma sürecidir ve devam ediyor" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 96
  • Ertaç Akgün 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ilerde rusyadan olası gelebilecek tehlikeler gereceksiyle natodan çıkabilir buraya yazıyorum
    Cevapla
  • Mgl 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato gelir ülkene çöker başka bir işe yaramazlar
    Cevapla
  • Mgl 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi edersin nato sana hiç bir şey vermez
    Cevapla
  • GEÇMİŞ OLSUN 2 yıl önce Şikayet Et
    sen vazgeçmedin ki nato çoktan senden vazgeçmişti senden.tilki ulaşamadığı üzüme koruk dermiş.
    Cevapla
  • taraftar 2 yıl önce Şikayet Et
    rusya yani basina abd yi sokarmi sende akil olsa savas yapmazdin etin ne putun ne o kadar insanlari kirdirdin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!