ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ne mektup gönderdi: F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecek.

GİRİŞ 06.04.2022 20:56 GÜNCELLEME 07.04.2022 10:05
Bu Habere 201 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongreye gönderdiği mektupta, Türkiye'ye F-16 satışına olumlu yaklaştığını belirterek, ABD açısından "ikili ilişkilerde savunma alanındaki ticari bağların desteklediği önemli çıkarlar olduğuna" vurgu yaptı.

ABD yönetiminin 17 Mart'ta Kongreye gönderdiği ve Türkiye'ye F-16 satılmasıyla ilgili kamuoyuna yansıyan mektubu, 4 Şubat'ta Kongre üyelerince Bakanlığa gönderilen mektuba cevaben kaleme alındı.

"TÜRKİYE CAYDIRICI KUVVET"

Türkiye'nin, NATO'nun ikinci en büyük ordusuna sahip ülke olarak farklı coğrafyalarda NATO müttefikleriyle birlikte hareket ettiği belirtilen mektupta, "Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve işbirlikçi savunma ilişkilerine olan desteği, bölgedeki zararlı unsurlar karşısında önemli bir caydırıcıdır." ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE'YE S-400 YAPTIRIMLARI

Dışişleri Bakanlığı Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu imzasıyla Kongreye gönderilen mektupta, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ikili ilişkileri zedelediği ve bu sebeple Ankara'ya yaptırımlar uygulandığı hatırlatılarak, yaptırımlarla Türkiye'nin "kayda değer bir bedel ödediği" savunuldu.

Türkiye'ye F-16 satılmasıyla ilgili doğrudan ifadelerden kaçınılan mektupta, "Bununla beraber yönetim, NATO ittifakının uzun vadeli bütünlüğü ve kapasitesine, aynı zamanda ABD ile Türkiye arasında savunma alanındaki ticari ilişkilerle desteklenen ABD ulusal güvenlik, ekonomik ve ticari bağlarına yönelik ikna edici çıkarlar olduğuna inanıyor." ifadeleriyle söz konusu satışa ABD yönetiminin olumlu baktığı kaydedildi.

Mektupta söz konusu satışa ABD Dışişleri onay verirse ardından bu satışın Kongrenin onayına tabi olduğu da belirtildi.

TÜRKİYE'NİN TALEBİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 10 Mart'ta yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16'ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini ifade ederek, savunma sanayii alanında Türkiye'ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirmişti.

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık

- YABANCI ÜLKELERE SİLAH SATIŞI NASIL İŞLİYOR?

ABD'nin yabancı ülkelere silah satışlarına onay veren Dışişleri Bakanlığı, resmi satış onayından önce Kongrenin satışa ilişkin talebi ya da sorusu olursa bunlara mektup ile yanıt vererek yönetimin yaklaşımını ortaya koyuyor.

Bakanlık, ilgili silah satışına onay verdiğinde bunu resmi bir bildirimle Kongreye iletiyor. Dışişleri Bakanlığının silah satış onayları ABD yönetimi açısından satışın bir mahzuru olmadığı anlamına geliyor.

ABD Kongresinin 30 iş günü içinde Bakanlığın kararına itiraz etmemesi durumunda, yönetim satışın yapılmasına onay verilen ülke ile satış paketinin içeriği için görüşmelere başlıyor.

Bu görüşmelerin sonunda ABD, o ülkeye bir teklif mektubu sunuyor; teklife olumlu yanıt aldığı takdirde de tedarik işlemi gerçekleşiyor.

YORUMLAR 201
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    1 trilyon değerinde silah üretiyorsa fabrikalar o silahları trüketmek için dünyada.bir yerlerde savaş çıkmalı elbet. netice de bu silahların parasını ya kendi vatandaşları yada yabancı ülkenin halkı boğazından kısarak ödüyor. biraz vijdan biraz ahlak meselesi. bu ikisi yoksa işiniz kolay caydırıcı olmak için silah üretiyorum dersin sonra zamanı dolan silahları başka bir ülkeye gazlarsın bir de savaş fitille. yaşasın silah fabrikatörü yahudiler şenlenmiş. zelinsky nin zevkine değme gitsin. şimdi silah yağıyor ukraynaya. bu savaşı da bitirmezler tabiki. cayır cayır yakıyorlar silahları. parası halktan çıkıyor silahları göğüslemekte yine onlara kalmış
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    baydnla görüştüm f35 leride verecek mişşşş
    Cevapla
  • esat 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye asla güvenmemeliyiz,aynı ittifakta olsak ta bir numaralı düşmanımız ABD dir.NOKTA
    Cevapla
  • Erdo 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun karşılığında Türkiye den ödün verilmesi beklenecek.
    Cevapla
  • Kubilay 2 yıl önce Şikayet Et
    Milli ve yerli üretimin her türü desteklenmeli. Savunma sanayii, gıda sanayii ayrım yapmadan hepsi yatırım için cesaretlendirilmeli, teşvik edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı