PKK/YPG Rusya'dan yardım istedi: Türkiye'yi durdurun

Terör örgütü PKK/PYD, Türkiye'nin hazırlıklarını yaptığı 5. harekata karşı Rusya ve Esed rejimiyle son 10 günde 4 kez bir araya geldi. Gizli toplantıların gündemi, "Türkiye'yi durdurmak" ve "Terör örgütünün nasıl korunacağı" oldu.

PKK/YPG Rusya'dan yardım istedi: Türkiye'yi durdurun
PKK/YPG Rusya'dan yardım istedi: Türkiye'yi durdurun
GİRİŞ 10.06.2022 07:09 GÜNCELLEME 10.06.2022 07:09
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Suriye'nin kuzeyine yönelik beşinci harekat için geri sayım sürüyor. TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO) operasyon için emir beklerken, terör örgütü PKK/YPG ise ABD, Rusya ve Esed rejimiyle gizli pazarlıklar yürütüyor. Yeni Şafak gazetesinin iddiasına göre; Türkiye'yi durdurabilmek için sahadaki tüm aktörlerle gizli görüşmeler yapan PKK, Ruslar ve rejimle son 10 günde en az 4 kez görüştü.

Rus askeri konvoyu, daha önce YPG'li teröristlerle devriye atmıştı.

TEL RIFAT'TA GİZLİ TOPLANTI

İlk görüşme Tel Rıfat'ta oldu. Rusya, rejim ve PKK'lıların bulunduğu üçlü görüşmeye İran milisleri alınmadı. PKK adına örgütün sözde Halep sorumlusu Remzi Şeyhmous, rejim adına Siyasi Büro Şefi Ghassan İbrahim’in katıldığı gizli toplantıda rejim subayları, PKK kontrolündeki petrolü rejime taşıyan Katırcı grubunun milis güçleri ve Rus askerler de yer aldı. Görüşmenin ana konusu, "Türkiye'nin Münbiç ve Tel Rıfat'ı da kapsayacak olan harekatını önlemek" ve "PKK'yı garanti altına almak" oldu. Harekattan çekinen PKK, Rusya ve rejimden operasyonun durdurulması ve güvenlik garantisi istedi. PKK'nın Rusya'dan Tel Rıfat'a asker sevk etmesini istediği de bölge kaynaklarından edinilen bilgiler arasında.

Suriye'ye operasyonun hedefleri belli oldu: Süleyman Şah Türbesi için de flaş kararSuriye'ye operasyonun hedefleri belli oldu: Süleyman Şah Türbesi için de flaş karar

REJİM MÜNBİÇ'İ İSTEDİ

Rusya, PKK ve rejim arasındaki diğer görüşme Lazkiye'nin güneydoğusunda bulunan Rus kontrolündeki Hmeymim Üssü'nde gerçekleşti. Bu görüşmede Tel Rıfat ve Münbiç'in devrine karşılık PKK'ya güvence teklifi masaya geldi. Ancak PKK adına toplantıya katılan heyet, "böyle bir anlaşmaya yetkimiz yok" diyerek Kandil'deki elebaşlarını işaret etti.

Rus komutanlar, YPG'li teröristlerle daha önce de görüşmüştü.

GÖRÜŞME SONRASI SEVKİYAT

Üçüncü görüşme Münbiç'te yapıldı. Görüşmeye bir grup askerle giden rejim heyeti toplantıyı şehirde gerçekleştirmek istedi. Ancak PKK/YPG'liler kabul etmediği için görüşme Münbiç yakınlarındaki bir köyde gerçekleşti. Son görüşme ise Kamışlı'da oldu. Buradaki görüşmeye diğerlerinden farklı olarak üst düzey Rus subaylarının da katıldığı öğrenildi. Toplantılarda ne karar alındığı merak edilirken, görüşmelerin ardından sahada askeri hareketlilik yaşandı. Rejim, Tel Rıfat ve Ayn İsa yakınlarına ciddi askeri sevkiyat yaptı. PKK/YPG'liler için ABD'liler de saha çalışmasına hız verdi. PKK/YPG'lilerle toplantı üstüne toplantı yapan ABD, Arap aşiretlere de örgüte destek karşılığında vaatlerde bulundu. Bazı aşiret reislerine milyonlarca dolarlık para teklif edildiği öğrenildi.

SMO, Türkiye'nin vereceği operasyon emrini bekliyorSMO, Türkiye'nin vereceği operasyon emrini bekliyor

200 ARAÇLA KONVOY

Tel Rıfat ve Münbiç'e harekat sinyalinden sonra Suriye'de hareketlilik sürüyor. Olası harekatta Türk askerinin yanında cephede yer alacak olan Suriye Milli Ordusu (SMO) da harekata hazır. SMO dün yüzlerce araç ve binlerce askerle konvoy düzenledi. Ağır silahların monte edildiği 200'den fazla araçla Azez’de toplanan SMO askerleri, harekata hazır oldukları mesajı verdi. Daha sonra araçlarla Azez, Soran ve Succo bölgesinde konvoy halinde tur atıldı. Konvoyun geçişi esnasında Suriyeli siviller de alkışlarla SMO'ya destek verdi. Türkiye'den talimat bekleyen muhalifler, harekatın bir an önce başlamasını istiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ / ŞAHİN ŞEN
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 39
  • tsk 1 yıl önce Şikayet Et
    Nehrimizden Münbiç ve Rakka’da PYD’nin hakim olduğu 3 baraja SU veriliyor. PKK ile mücadele yapacaksak bunları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu suyu keselim, PYD ve PKK’ye yarıyor.
    Cevapla
  • Dursun 1 yıl önce Şikayet Et
    Şuan Rusya ukraynaya bakmalı pkk yı kurtarmak için çaba göstetmemeli
    Cevapla
  • Tufan 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya harekatta bize karşı bir numara çevirirse verin litvanyaya 50 tane tb2 o da ukraynaya hediye etsin. O zaman ypg gelsin rusyaya yardım etsin ukraynada da görelim.
    Cevapla
  • Kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar düşmanı nereye gömeceğiz benim tek düşüncem bu .
    Cevapla
  • Doğrusu 1 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ün Yunanı denize döktüğü gibi kaçtıkları yere kadar kovalayacaksın, cezasını biz çekiyoruz. Kaymağı başkasına yedirecekseniz hiç yapmayın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş