Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, İran Lideri Hamaney'le görüştü

İran'a resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve beraberindeki heyet, İran Lideri Ali Hamaney ile görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, İran Lideri Hamaney'le görüştü
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, İran Lideri Hamaney'le görüştü
GİRİŞ 19.06.2022 23:38 GÜNCELLEME 19.06.2022 23:38

İran resmi ajansı İRNA’nın açıklamasına göre, başkent Tahran'da gerçekleşen görüşmede Hamaney ve Tokayev, iki ülke ilişkilerini ve bölgesel meseleleri ele aldı. Görüşmeye Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de katıldı.

İran ve Kazakistan arasındaki tarihi ve kültürel bağlara dikkat çeken Hamaney, iki ülke arasındaki iş birliğinin özellikle bölgesel iş birliği çerçevesinde çeşitli alanlarda daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Hamaney, siyasi ve ekonomik konularda ilişkileri ilerletmek için koordinasyon çağrısında bulunarak, ortak bir komisyonun harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna meselesine de değinen Hamaney, Ukrayna meselesindeki temel sorunun Batılıların NATO'yu genişletmeye ve mümkün olan her yerde nüfuzlarını artırmaya çalışmasından kaynaklandığını söyledi.

Hamaney, gelişmelere dikkatli bakılması gerektiğini ifade ederek, "Amerikalılar ve Batılılar her zaman Doğu ve Batı Asya dahil olmak üzere farklı bölgelerde etki alanlarını genişletmeye ve ülkelerin bağımsızlığını ve egemenliğini baltalamaya çalışıyorlar." dedi.

FARABİ ÜZERİNE BİR BİLİM KOMİTESİ KURULMASI ÖNERİSİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ise Reisi ile çok iyi müzakereler yürüttüğünü ve iki tarafça imzalanan belgelerin İran ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine zemin hazırlayabileceğini söyledi.

İran ile Kazakistan arasındaki tarihi ve kültürel benzerliklere değinen Tokayev, Hamaney'in İslam filozofu Farabi üzerine bir bilim komitesi kurma önerisini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Tokayev, bölgesel konulara da değinerek ocak ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra ülkesinin durumu hakkında bilgi verdi.

TOKAYEV'İN TAHRAN ZİYARETİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, üst düzey heyet ve iş adamları ile bugün İran'ın başkenti Tahran'a gelmiş, İran Tarım Bakanı Cevad Sadatinejad tarafından havaalanında karşılanmıştı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Tokayev, Tahran’daki Sadabad Sarayı’nda görüşmüş, ardından ortak basın açıklaması yapmıştı.

Cumhurbaşkanlarının görüşmesinden sonra iki ülkenin bakanları, transit taşımacılığın geliştirilmesi, enerji, tarım, ticaret, ekonomi ve diğer alanları kapsayan 9 mutabakat zaptı imzalamıştı.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...
Alanya'da CHP ve MHP'nin afiş atışmaları