Erdoğan İran'da! Reisi ve Hamaney'le görüştü: 'Bunlar Türkiye ve İran için baş belasıdır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3'lü zirve için gittiği Tahran'da; İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran dini lideri Hamaney'le görüştü. Katar merkezli Al Jazeera televizyonu; Hamaney-Erdoğan görüşmesine dair dikkat çeken detaylar paylaştı.

GİRİŞ 19.07.2022 15:22 GÜNCELLEME 19.07.2022 16:08
Bu Habere 428 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyarette bulunduğu İran'da, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Sadabad Sarayı'ndaki tören alanına gelişinde Reisi karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Reisi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı.

Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Reisi, daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

ERDOĞAN VE REİSİ 1.5 SAAT GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, daha sonra baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.

İki liderin basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesi sona erdi.

ERDOĞAN HAMANEY'LE GÖRÜŞTÜ

İran'ın başkenti Tahran'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'yle görüşmesinin ardından, İran dini lideri Ayetullah Hamaney ile bir araya geldi.

Görüşmeye dair ilk görüntüler, Hamaney'in ofisinden paylaşıldı.

HAMANEY: OPERASYON BÖLGENİN ZARARINA OLUR

Al Jazeera'de yer alan habere göre; görüşmede Hameney Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Türkiye'nin ve sınırlarının güvenliğini, kendi güvenliğimiz olarak görüyor, terörle mücadelede Türkiye ile işbirliği yapıyoruz.

Suriye'nin kuzeyine yapılacak bir askeri operasyon kesinlikle Türkiye'nin, Suriye'nin ve bölgenin zararına olacak.

Suriye'nin birliğini korumak önemli. Herhangi bir askeri eylem terörist grupların yararına olur" dedi.

İran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız, desteklemeyeceğizİran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız, desteklemeyeceğiz

İran söylemini yumuşattı: Türkiye özel bir operasyon yapabilirİran söylemini yumuşattı: Türkiye özel bir operasyon yapabilir

İran ikinci kez söylem değiştirdi: Türkiye'nin operasyonuna karşıyızİran ikinci kez söylem değiştirdi: Türkiye'nin operasyonuna karşıyız

Tahran yönetimi daha önce de benzer açıklamalar yaparak; Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verdiklerini belirtmiş ancak olası Suriye harekatına karşı olduklarını söylemişti.

YÜKSEK İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI SONA ERDİ

Hamaney'le görüşme sonrası; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısı yapıldı. Sadabad Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen toplantıya, Türkiye ve İran'dan heyetler katıldı. Toplantının ardından Erdoğan ve Reisi, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların imza törenine katıldı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısının düzenlendiği Sadabad Sarayı'nın içinden detay kare

ERDOĞAN VE REİSİ ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Reisi'nin açıklamalarından satırbaşları:

"Dost ve kardeş ülke Türkiye'nin cumhurbaşkanı Erdoğan ve değerli ekibine hoş geldiniz demek istiyorum. Bu ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesiyle ilgili ciddi bir irade ortaya koyduk. Potansiyelimize göre ikili ticaret ilişkimiz çok aşağıda. Türkiye ve İran olarak, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi belirledik. Bu mevcut ortak ticaret hacminin üç katına çıkarılması demek. İki ülke ortak sanayii siteler kurması konusunda anlaştı. İki ülke arasında bilgi ve teknoloji parklarının kurulması da müzakere konularımız arasındaydı. 25 yıllık doğal gaz anlaşması süresinin uzatılması konusunda anlaştık. Türkiye'de ve İran'da bulunan şirketlerinin ortak bir şekilde çalışmaları, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerinin artmasına yardımcı olacaktır. Güvenlik alanındaki işbirliği bizim için çok önemli. Güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının birbiriyle çalışması önemli. Sınır güvenliğiyle alakalı da konuştuk. Terör örgütleriyle mücadele edilmeli ve onların güvenliğimizi tehlikeye atmaları önlenmelidir. Bölgesel konularla ilgili de görüştük. Özellikle her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasının altını çizdi. İran ve Türkiye, bölgenin iki güçlü ülkesidir. Birlikte çalışmamız bölgesel güvenliği artıracaktır. Bu konuda güçlü bir işbirliği konusunda mutabık kaldık. Bir kez daha Sayın Erdoğan ve saydığer heyetine hoş geldiniz diyorum. Bu ziyaret inşallah bereketli olmuştur."

Anlaşmalar imzalandıktan sonra Erdoğan ve Reisi ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Önce dar kapsamlı ve sonra heyetler arasındaki görüşmemizi tamamladık. İstişarelerimizin ilişkimize yeni bir ivme kazandıracağını inanıyorum. Sayın Reisi'nin ortaya koyduğu, İran'ın komşularıyla ilişkilerini geliştirme adımını değerli buluyorum. Bizim 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Kovid dolayısıyla bu hedeften geride kaldık. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki kararlı yürüyüşümüzle 30 milyar dolara ulaşacağız. Savunma sanayii, petrol ve doğal gaz alanında atacağımız adımlarla buna ulaşacağız. Türkiye olarak savunma sanayii alanında son yıllarda önemli adımlar attık. Bu konudaki dayanışmamızı çok önemsiyorum. Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PKK, PJAK, FETÖ, PYD iki ülke için de tehlike örgütlerdir. Biz bunları NATO sözleşmesinin içine de soktuk. Bunlar hangi ülkede olursa olsun, o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Dolayısıyla bunlarla mücadelede dayanışma göstermeliyiz. Tabii bugün burada yüksek düzeyli işbirliği toplantısı dışında, Astana 3'lüsü olarak da bir araya geleceğiz. Bu Astana sürecini bir değerlendirme, Astana sürecini yeniden ayağa kaldırma durumu olacaktır. Bu vesileyle tüm bakanlara teşekkür ediyorum. Aralarındaki mutabakatı, dayanışmayı devam ettirmelerini özellikle istirham ediyorum"

Erdoğan ve Reisi, ortak basın toplantısının ardından kameralara poz verdi.

TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 7. toplantısı çerçevesinde iki ülke arasında 8 anlaşma imzaladı.

İki ülke arasında, "Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması", "Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma", "Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı", "Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015'te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde Eylem Planı", "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı", "İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı" imzalandı.

ERDOĞAN'IN İRAN TEMASLARINA KİMLER EŞLİK EDİYOR?

Erdoğan'ın İran ziyaretine; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 428
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    asıl iran baş belasıdır
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İran sinsi İran yalanci İran munafik İran murted İran İslam düşmanı cumhuriyeti
    Cevapla
  • Mukim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu terör örgütü liderlerinin İran'dan destek aldıkları söyleniyor, bazı örgüt liderleri İran hükumeti olduğu gibi Râfizîymiş.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İran boş yapmasın pkk yı israil bile onlardan az destekledi nasıl bir komşu ki kendi ülkesinde pkk kampları azılı teröristleri barındırıyor ve utaafan kardeşlikten bahsediyor irana tarihte defalarca olduğu gibi ayar verme zamani geldi geçiyor bile
    Cevapla
  • Fatih m öztürk 1 yıl önce Şikayet Et
    3 ünüz bu toplumların ortak değerlerisiniz eğer karar alırsanız değer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz