PKK'nın son oyunu Duhok: Amaç Suriye harekatının önünü kesmek

Irak'ın Duhok kentinde sivilleri hedef alan terör örgütü PKK, ucuz bir algıyla suçu Türkiye'ye yıkmaya çalıştı. Haber7'ye konuşan uzmanlar, İran'daki üçlü zirve ve Suriye'ye olası operasyon öncesi zamanlamaya dikkat çekti.

PKK'nın son oyunu Duhok: Amaç Suriye harekatının önünü kesmek
PKK'nın son oyunu Duhok: Amaç Suriye harekatının önünü kesmek
GİRİŞ 21.07.2022 12:56 GÜNCELLEME 21.07.2022 13:00
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Haber7 / Abdurrahman Koç  

Türkiye'nin bölgedeki etkin rolünü baltalamaya çalışan bazı odakları, terör örgütü PKK aracılığıyla yeni bir provokasyona soyundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'daki üçlü zirveye katılımı ve Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatın konuşulduğu bu günlerde, TSK'ya yönelik kirli bir kampanya başlatıldı.

Irak'ın kuzeyindeki Duhok kentinde bulunan turistik bir bölgeye PKK terör örgütü tarafından saldırı gerçekleştirildi. Birçok sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı PKK ile birlikte ona bağlı medya organları ve Türkiye'deki uzantıları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üzerine yıkmaya çalıştı. "Türkiye sivilleri katlediyor" algısı oluşturmaya çalışan PKK'ya Türkiye cesur bir yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı, "Gerçeğin açığa çıkması için her türlü adımı atmaya hazırız" diyerek, PKK ile bir olup Türkiye'yi suçlayan Irak hükümetini işbirliğine davet etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'taki saldırıya kınamaDışişleri Bakanlığı'ndan Irak'taki saldırıya kınama

Haber7 olarak Türkiye'ye yönelik devreye sokulan bu kirli planı bölgeyi iyi tanıyan güvenlik uzmanlarına sorduk. Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Milat Gazetesi Yazarı Ahmet Ay, Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş ve Yeni Birlik Gazetesi Yazarı Faruk Aktaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BAŞBUĞ: PKK VE BATI, SALDIRIYI TÜRKİYE'NİN ÜZERİNE YIĞMAYA ÇALIŞIYOR

Duhok'taki saldırının arkasında PKK'nın olduğunu söyleyen Coşkun Başbuğ, "Suçu Türkiye'nin üzerine yıkarak yürüttüğümüz temiz süreci kirletmeye çalışıyorlar" diye konuştu. "Bu saldırı bizim terörle mücadelede geldiğimiz noktaya bir darbe vurma adına yapıldı" diyen Başbuğ, benzer girişimlerin 2019'da teröristlerin sivil kıyafet giyerek gerçekleştirildiğini hatırlattı. ABD tarafından algı operasyonu yürütüldüğünün altını çizen Başbuğ, "Saldırıyı PKK yaptı ama ABD ve Avrupa medyası Türkiye yapmış gibi bir suçlamanın peşine düştü. Evvelce oynanmış oyunların tekrarı var. Esas buradaki amaç yapılacak olan Suriye büyük harekatının önünü kesmek" değerlendirmesini yaptı.

AHMET AY: BU PROVOKASYON, TÜRKİYE'NİN TERÖRÜ BİTİRME ÇABALARINI BALTALAMA GİRİŞİMİDİR

Sosyal medyadan yararlanan PKK ve FETÖ gibi odakların olayı Türkiye'nin üzerine yığmaya çalıştığını belirten Milat yazarı Ahmet Ay, bu tür olaylarda önemli iki hususa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti:

"Birincisi zamanlaması, ikincisi kimlerin bunun gerçek failinin ortaya çıkmamasına yönelik çaba harcadığına bakmak lazım. İran'daki üçlü zirvenin hemen sonrası ve Türkiye'nin olası Suriye operasyonunun hemen öncesinde gelmesi dikkat çekici. Bu provokasyon, Türkiye'nin Irak'ta terörü bitirmeye yönelik çabalarını baltalama girişimidir" 

Saldırıda ölenlere rahmet dileyen Ay, bölgedeki pek çok insanın TSK'nın böyle bir saldırı gerçekleştirmediğini aktardığını söyledi. Ay, "Böyle hassas bir dönemde TSK'nın böyle bir saldırı gerçekleştireceğine ihtimal vermediklerini söylediler. Biz ölenlere rahmet diliyoruz, onlar da bizim kardeşimiz. Onların acısı bizim acımızdır" ifadelerini kullandı.

Ay, PKK'nın halihazırda bölgede etkin ve Barzani yönetimiyle mücadele içinde olduğunun altını çizerek, terör örgütünün bölgede daha önce defalarca eylem gerçekleştirdiğini belirtti. Ay, "Yaptığı her eylemin yanına kaldığını gören PKK, şimdi hadiseyi bu kerteye getirdi" diye konuştu.

FARUK AKTAŞ: TSK'NIN BÖYLE BİR YERE GİRİŞİMDE BULUNMA İHTİMALİ YOK

Yeni Birlik Yazarı Faruk Aktaş, "Yerel kaynaklarla görüşüp bilgi edinmeye çalışıyorum. Benim gördüğüm kadarıyla Erbil hükümetinden yapılan açıklamaların hiçbirinde saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğine dair hiçbir ifade yok. Ancak Irak hükümetinde İran güdümlü bazı yetkililerden Türkiye'yi suçlayan açıklamalar geliyor. PKK da zaten böyle bir algı yaratma amacıyla böyle bir saldırı gerçekleştirmiş olma ihtimali yüksek görünüyor. Çünkü olayın gerçekleştiği alan tamamen açık bir alan. Sivillerin, turistlerin yaşadığı bir yer. TSK'nın böyle bir yere girişimde bulunma ihtimali yok" dedi. Aktaş, PKK'nın Duhok'ta çok önceden ciddi bir yerleşimi olduğunu, örgütün birçok kez sivillerin kalkan etmesine rağmen TSK'nın operasyon yapmadığını belirtti.

"ARAP VATANDAŞLARI HEDEF ALINARAK, MERKEZİ HÜKÜMET ALEVLENDİRİLMEK İSTENMİŞ"

Bölgenin açık ve turistik alan olduğunu belirten Aktaş, şöyle devam etti:

"Bu olayın gerçekleştiği yer ise turistlerin bulunduğu bir alan. Açık bir alan, dağlık bölge değil. Buraların sivil yerleşim yeri olduğu İHA'larla SİHA'larla bilinebilen bir alan. Bölgede özellikle Kürt vatandaşlar değil Arap vatandaşlar hedef alınmış ki merkezi hükümetin tepkisini alevlendirmeye yönelik planlı bir saldırı gibi görünüyor"

"ERBİL'DEKİ BAZI MEDYA UNSURLARI, PKK'NIN YAYIN ORGANI GİBİ YAYIN YAPIYOR"

Erbil'deki bazı yayın organlarını PKK'nın dezenformasyonuna destek çıkmakla suçlayan Aktaş, "Erbil hükümetinin bu konuda Türkiye ile ortak hareket etmesine rağmen Erbil merkezli yayın organları bu konuda PKK'nın yayın organı gibi bir yaklaşım içerisinde. Türkiye'nin, bu olayın aslının ortaya çıkmasının ardından Erbil'deki bu medya unsurları konusunda gerekli önlemleri alacağını bekliyorum" dedi.

PKK Duhok'ta katliam yaptı! HDP'den Türkiye'yi suçlayan skandal açıklama!PKK Duhok'ta katliam yaptı! HDP'den Türkiye'yi suçlayan skandal açıklama!

İBRAHİM KELEŞ: IRAKLI YETKİLİLERİN TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMASI KABUL EDİLEMEZ

Suriye'ye operasyon hazırlığı öncesi bu saldırının manidar olduğuna işaret eden İbrahim Keleş, Irak hükümetinin Türkiye'ye yönelik suçlamalarına ise tepki gösterdi:

"Erdoğan uçakta "Türkiye terör konusunda gerekli adımları gerekli gördüğü yerde atacaktır" demişti. Türkiye'nin bu hassasiyetine gerek Rusya gerekse İran da destek vermişti. En azından itiraz etmemişlerdir buna. Bu sürecin hemen arkasından Irak'ın Duhok kentinde böyle bir terör saldırısı ve hemen ardından da bu saldırının Irak Ulusal Konseyi tarafından ve resmi-gayri resmi yetkililer tarafından Türkiye'nin suçlanması kabul edilebilir bir şey değil" 

"IRAK MAALESEF DEVLET OLAMAMIŞTIR"

"Terör örgütü her şeyi yapabilir" diyen Keleş, "Barış Pınarı, Fırat Kalkanı harekatlarında terör örgütünün sivilleri kalkan olarak kullandığını biliyoruz. Türkiye'nin terörle mücadelesi dünya tarafından da bilinen bir şey. Güvenli güçlerimizin bu mücadelede en hassas oldukları konu sivillerin zarar görmemesi. Terör örgütü nokta vuruşlarıyla bertaraf ediliyor. Bu gerçek ortadayken böyle bir saldırıyı kalleşçe Türkiye'ye yıkmaya çalışmak tam bir terör örgütü mantığıdır. Buna destek verenler de bu terör örgütü tarafından teslim alınmış zihniyetlerdir. Irak maalesef devlet olamamıştır. Türkiye daha ilk açıklamasında bir devlet aklıyla hareket ederek, "Terörle mücadele edemiyorsanız, Türkiye bu mücadelesini sürdürüyor. Bu saldırının faillerini bulmak konusunda Türkiye her türlü desteğe hazırdır" diyor. Irak hükümetinin Türkiye ile işbirliği yaparak olayın gerçekliğinin ortaya çıkmasını sağlaması gerekir" diye konuştu.

 

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 85
  • Afk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalanı yayanlar da Türkiye'nin yapmayacağını biliyorlar ama görevlerini yapıyorlar
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye acilen Suriye nin kuzeyini tamamen temizlenmeli yoksa her şeyi yaparlar biz bıktık artık ne zaman operasyon yapacaksınız
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sivil katliamını dünyada yapmayacak tek ordu kimin deseler tereddütsüz türkiye derim tarihte örneği yok fakat abd ve avrupanın tarıhi de kapkara hiroshima nagazaki 2 dünya savaşı da örnek yakın tarihimizden
    Cevapla
  • Ali Hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar ordumuzun yaptığı, yapacaklarının teminatıdır.Tarihinde böyle bir leke yok ki, şimdi böyle yapsın.Hem böyle bir yanlış kendi ayağına kurşun sıkmak olur.Sonunun geldiğini gören terör örgütü ve Türkiye düşmanları tabi ki böyle şeyler yapacaklar.Bundan sonra da bekliyoruz benzer iftiraları.Ama bunların hiç biri hedefte değişikliğe sebep olmayacaktır.Kervan yoluna devam edecektir.Kimsenin şüphesi olmasın.
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Tapınak şövalyeleri Hristiyan hacıları korumak için kuruldu. 10. 11. asırlarda. Onlar dağıtılsa da, Ortadoğuda o günlerden beri terör bitmedi. Ne yazıkk ki bu coğrafyanın beyni yıkanmış çeteleri onların emellerine çanak tutuuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı