Irak ikna oldu: Zaho saldırısını Türkiye değil, İran ve PKK yaptı

Üst düzey isimlerin olduğu MİT heyeti, Zaho saldırısını görüşmek için Irak’a gitti. Provokasyonun arkasında PKK ve İran'ın olduğuna yönelik deliller sunuldu.

GİRİŞ 17.09.2022 06:45 GÜNCELLEME 17.09.2022 11:07
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Irak'ta Dohuk vilayetinin Zaho bölgesinde, sivillerin bulunduğu alana temmuz ayında düzenlenen saldırıyla ilgili Türkiye, Irak merkezi yönetimi ve Kuzey Irak yönetimi arasında kritik bir görüşme gerçekleşti.

Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde, MİT'ten üst düzey bir heyet Zaho saldırısını görüşmek üzere Irak'a gitti. Heyetin, bu görüşmelerde saldırının Türkiye tarafından yapılmadığına ilişkin kanıtlar sunduğu ve izahatta bulunduğu öğrenildi. Güvenlik kaynakları, görüşmelerde Türkiye'ye yönelik suçlamaların mesnetsiz olduğuna dikkat çekilerek, kullanılan silahlar ile saldırının yapıldığı bölgenin menzilinin, saldırının Türkiye tarafından yapılmadığının en büyük ispatı olduğunun dile getirildiğini aktardı. Saldırının perde arkasında, Irak'ta yaşanan siyasi krizi İran'ın kendi lehine çevirmek istemesi ve PKK üzerinden Türkiye'yi tuzağa çekme operasyonu olduğu anlatıldı ve gerekçeler tek tek sıralandı. Bu görüşmelerden sonra hem Irak merkezi yönetiminin hem de Kuzey Irak yönetiminin saldırının Türkiye tarafından yapılmadığına ikna oldukları ifade edildi.

Güvenlik kaynaklarının yaptığı değerlendirmelerde; saldırıda kullanılan silahların Haşdi Şabi, PKK ve Kuzey Irak ordusunda bulunduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki üslerinden veya Türkiye sınırından havan topu atmasının mümkün olmadığına belirten güvenlik kaynakları, "Saldırıda kullanılan silahların 6 kilometrelik menzili var. Zaten Türkiye sınırından veya Türk üslerinden atılacak bir topun saldırının olduğu bölgeye menzili yetmez. Tespitler saldırının PKK-Haşdi Şabi iş birliği ile yapıldığı yönünde" görüşünü dile getirdi.

Saldırıda 9 sivil yaşamını yitirmişti.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YÜCEL KAYAOĞLU
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 13
  • Fazıl 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim ki PKK'ya dolaylı ve firek destek veriyor Allah onları kahretsin.
    Cevapla
  • sait dbakır 1 yıl önce Şikayet Et
    iran denen iblis ayni ingiliz abd ab israil gibidir o gavur şialar kadar zalim malukat yok kahr olasi sialar
    Cevapla
  • Mustafa Gürbüz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda akıl olsaydı saddamın arkasında dururdu bunlarda akıl olsa abd, nin oyununa gelmezdi ülkeyi bunlara teslim etmezdi.
    Cevapla
  • Toroslu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür saldırıları korkak ve kalleşler. Yaparlar. Sonrada inkar ederler biz Türkler geliriz gereğini yaparız ve dünyaya ilan ederiz
    Cevapla
  • ameleçavuşu 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki bunu Irak'ta yayın yapan medyaya bir devlet görevlisi çıkıp söyleyecek mi?Söylemezse halk hala bize kin duyacak...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi