Son dakika... Irak’ta Şii lider Sadr’ın destekçileri parlamentoyu bastı

Irak’ta Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçileri, Yeşil Bölge’deki parlamento binasını bastı.

GİRİŞ 27.07.2022 19:37 GÜNCELLEME 27.07.2022 20:56
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

Irak’ta Şii lider Mukteda Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, öğlen saatlerinden başkent Bağdat’taki ünlü Tahrir Meydanı’nda toplandı.

Hükümet konakları ve yabancı misyonların yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü’nü geçen protestocular, bazı beton blokları yıkarak Yeşil Bölge’ye girerek parlamento binasını bastı. Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanırken, havaya ateş açtı.

Yeşil Bölge’deki gerginliğin devam ettiği bildirildi.

IRAK BAŞBAKANI EL-KAZIMI: DERHAL PARLAMENTOYU TERK EDİN

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, başkent Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge’de bulunan parlamento binasını basan Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçilerinin derhal parlamento binasından çekilmelerini istedi. Protestolar sırasında 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

Irak’ta Şii lider Mukteda Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’nin başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, başkent Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge’de bulunan parlamento binasını basmıştı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi yaptığı açıklamada, Sadr Grubu destekçilerinin derhal parlamento binasından çekilmelerini istedi. Parlamento binasının halkın malı olduğunu ve protestoculardan derhal binayı terk etmeye çağıran el-Kazımi, kamu ve özel mallara muhafaza edilmesini istedi. Protestoculardan barışçıl şekilde protesto yapmalarını isteyen el-Kazımi, güvenlik güçleri mensuplarını da sükunete davet etti.

Sadr Hareketi lideri Mukteda el-Sadr'a yakınlığıyla bilinen Salih Muhammed el-Iraki ise, protestoculara teşekkürlerini iletti. El-İraki sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Can güvenliğiniz her şeyden daha önemlidir, reform mesajınız için teşekkür ederiz. Eğer çekilmek istiyorsanız kararınıza saygı göstereceğim” ifadelerini kullandı.

4 PROTESTOCU YARALANDI

Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullandı ve havaya ateş açtı. Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateş sonucu 4 protestocunun yaralandığı bildirildi.

KAYNAK: İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 145
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke birbirlerini yeseler. Halâ akillanmayacaklar.
    Cevapla
  • muro 1 yıl önce Şikayet Et
    saddamın posterlerini yırtip ,abd bayraklariyla dolaşıyordunuz çok ararsınız saddamı
    Cevapla
  • Kelt Bünyamin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bölünmekten başka yolu yok. Ne kadar gecikirse, o kadar çok parçalı olacak gibi.
    Cevapla
  • Kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne Irak'ı nede Suriye'nin bir daha tek bir ülke olmasına izin vermeyecekler içerde kaynama ve birbirine düşmanlık artarak devam edecek dünya güçleri arada bir tanesine gazı verecek saldıracak bu böyle devam edecek yaptıranda kaynakları somurecek. Bizim içinde aynı seneryoyu ABD nin kurduğu oyun içindeki muhalefet yapmaya çalışıyor. Kazandığında bölünme işlemine geçilecek kurtarmaya tabiki ABD başta diğer çakallar gelecek bizi Irak gibi kurtaracaklar. Tabi Erdoğan ı yikarlarsa.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    O topraklar ila nihaye huzur ve sükûnet bulamayacaktır. Kerbelada yaşanan vahşetin çocukları o topraklarda yaşıyor. Kafa aynı kafa, zihniyet aynı zihniyet. Tam da fetöcülere göre. Ihanet, ekmek yediği kaba pislenme, kan ve vahşet, ne ararsan var.
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberi okuduğumda ilk aklıma gelen bunlardı. Varolasın kardeşim aklınızdakini buraya yazdı. Peygamber torunun kanı bunların elinde. O zamandan beri huzur bulmadılar ve kıyamete kadarda bulmuyacaklar.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardeşim ağzına sağlık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!