MİT operasyonları PKK'nın psikolojisini bozdu: Birbirlerine casus gözüyle bakıyorlar

MİT'in terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerine yönelik nokta operasyonları, örgüt içinde çözülmeye neden oldu. Uzmanlar, korku ve şüphenin hakim olduğu örgüt içerisinde "herkesin birbirine casus gözüyle" baktığını ifade etti.

MİT operasyonları PKK'nın psikolojisini bozdu: Birbirlerine casus gözüyle bakıyorlar
MİT operasyonları PKK'nın psikolojisini bozdu: Birbirlerine casus gözüyle bakıyorlar
GİRİŞ 02.08.2022 18:45 GÜNCELLEME 03.08.2022 10:25
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

   
Haber7 / Abdurrahman Koç

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) son 4 yılda Suriye ve Irak'ta terör örgütü PKK-YPG ve uzantılarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar örgüte tarihinin en büyük hezimetini yaşatıyor.

Son dönemde pek çok sözde üst düzey PKK yöneticisi, MİT ve TSK'nın nokta operasyonlarında etkisiz hale getirildi.

Yediği yemekten kaldığı yere kadar attığı tüm adımlar MİT tarafından deşifre edilen örgüt yöneticileri, kendi içerisinde çözülmeye gidiyor.

PKK'nın sözde yürütme konseyi üyesi Erhan Arman etkisiz hale getirildiPKK'nın sözde yürütme konseyi üyesi Erhan Arman etkisiz hale getirildi

Korku ve şüphe içindeki örgüt mensupları, etrafındakilere casus gözüyle bakıyor. Teröristler aynı yerde iki geceyi üst üste geçirmeye cesaret edemiyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) açtığı derin yaraları sarmayı başaran MİT, Ortadoğu ve Avrupa'da gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonlarda elde ettiği başarılarla adından söz ettiriyor.

MİT'in son yıllarda terörle kaynağında mücadele doğrultusunda geliştirdiği yöntem, teknik ve beşeri kapasite artışıyla PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor.

Elde edilen verilere göre MİT, 1 Ocak 2019 ile 25 Temmuz 2022 tarihleri arasında sözde üst düzey 82'i teröristi etkisiz hale getirdi. Bu isimler arasında Türkiye'deki terör eylemlerinin failleri de yer aldı.

MİT'İN BAŞARISININ ARKASINDAKİ 3 ETKEN

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, MİT'in başarısını üç nedene bağlıyor; "MİT'in kanun anlamında iyice güçlendirilmesi", "FETÖ gibi hain kadroların temizlenmesi" ve "Irak ve Suriye coğrafyasında eski tarihi bağlarımız olan halın Türkiye'ye olan güveninin yenilenmesi"...

Başbuğ'a göre MİT'in kanun ve yönetmelikle önü açılınca eli güçlendi. "Cumhurbaşkanı bu konuda çok ciddi mücadele yürüttü" diyen Başbuğ, şöyle devam etti:

"Süreç içinde biz hep şeyi kolladık; MİT'i nasıl daha güçlü hale getirebiliriz, çok başlılığı nasıl ortadan kaldırabiliriz. Cumhurbaşkanı bu yapıyı kendine bağlayarak, MİT'i iyice güçlendirdi"

KILIÇDAROĞLU VE MUHALEFET MİT KANUNUNA KARŞI ÇIKMIŞTI

MİT'e yönelik bu tedbirler alınırken CHP lideri Kılıçdaroğlu ve muhalefetin de nasıl karşı çıktığını hatırlatan Başbuğ, "Kılıçdaroğlu ve muhalefet inanılmaz karşı çıktı. "Niye bu tedbirleri alıyorsunuz, bize operasyon mu yaptıracaksınız?" diye. Halbuki devletin menfaati için yapılmıştı bu tedbirler" diye konuştu.

FETÖ, ELDE EDİLEN İSTİHBARATI ABD'YE SATIYORDU

Başbuğ, geçmişte devletin içindeki hain FETÖ kadrosunun elde edilen istihbari bilgileri baltaladığını, sabote ettiğini ifade etti. Çünkü bölgede daha önce halk, elde edilen bilgileri MİT'le paylaşıyor, FETÖ'cüler ise bu bilgileri alarak ABD'ye satıyordu. Ve buradaki halk da vermiş olduğu bilgilerin ABD tarafından ceza olarak geri döndüğünü görünce güveni sarsılıyordu.

Başbuğ, "Bu açıdan baktığımızda o coğrafyada da Türkiye'ye karşı büyük bir güven tesis edildi. Ve dediler ki "Türkiye temizlendi, bizim bu yiğitlerin arkasında durmamız lazım".." dedi.

ÖRGÜT DAĞILMA NOKTASINDA, TERÖRİSTLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Sözde üst düzey yöneticilerin etkisiz hale getirilmesi, örgütü dağılma noktasına getirdi. Lider kadrosunda çözülme söz konusu. Coşkun Başbuğ, "Bunun önümüzdeki süreçte daha da hızlandığını ve çözülmenin daha net hissedildiğini göreceğiz" diyor.

"HERKES BİRBİRİNE CASUS GÖZÜYLE BAKMAYA BAŞLADI"

Başbuğ, "Zaten putlaştırılmış isimler etkisiz hale getirildiği için örgüt bunu kendi içerisinde yaşamaya başladı. Herkeste büyük bir şüphe ve korku hakim, herkes birbirine casus gözüyle bakmaya başladı. Hiç kimse aynı yerde iki geceyi üst üste geçiremiyor. 

Öte yandan örgüte dışarıdan katılım da sağlanamıyor. Terör örgütü PKK, bölge halkının çocuklarını alıkoyarak, eğitim vermeye çalışıyor. Başbuğ, "Ama orada da bir noktaya gelemezler çünkü silah ciddi bir iş" diyor.

IŞIK: TSK'NIN 2018'DE BAŞLATTIĞI PENÇE SERİSİ OPERASYONLARI ÇOK ÖNEMLİ ETKEN

Haber7'ye konuşan Savunma ve Güvenlik Koordinatörü ve Emekli Albay Mithat Işık, MİT'in başarısının TSK ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Işık, Pençe serisi operasyonlarının önünün açık olması ve birliklerin bölgede kalmasını önemli bir etken olarak görüyor. 

Işık, şunları söyledi:

"Orada yaklaşık 1 milyon insan var. Halk zaman içerisinde TSK'nın bölgede kendileri için ne kadar faydalı olduğunu gördüler. Çünkü tarlalarına bahçelerine gittiler, okullar açıldı, çocuklarını örgüt mensupları kaçıramadı... Böyle olunca da orada bize yerel istihbarat eleman sayımız da artmış oldu. Zaten bu operasyonlarda MİT de bulunuyordu. TSK'nın bölgede kalması halka güven vermesi ve bölgedeki yerel istihbarat eleman sayısının artması"

"NOKTA OPERASYONLARIN SAYISI ARTTI"

Işık'a göre bu başarıdaki en önemli ikinci etken, MİT'in uzun yıllar Suriye'de operasyon yapmış olması. MİT'in operasyon dairesi kurması, bunlarla birlikte İHA ve SİHA sayılarının da artmasıyla bölgedeki nokta operasyonların sayısı artış gösterdi. TSK ve MİT'in müşterek olarak bölgede bulunması, operasyonların başarısını artırdı.

MİT'ten nokta operasyon: Nüsret Tebiş etkisiz hale getirildi!MİT'ten nokta operasyon: Nüsret Tebiş etkisiz hale getirildi!

MİT NASIL BİR YÖNTEM KULLANIYOR?

Sahada çok hassas bir çalışma yürüten MİT, sözde yöneticilerin her adımını takip ediyor. İHA ve SİHA'lar da bu konuda hayati bir destek sağlıyor. Operasyon yapılacak teröristin kaçta yemek yediğinden, hareket halindeki güzergahlarına kadar takibi yapılıyor. Zaman zaman helikopter ve uçaklarla teröristlerin yer tespiti ve imhası gerçekleştiriliyor.

"ÖRGÜT LİDERLERİ PANİK HALİNDE"

Örgüt içinde panik havası hakim olduğunu belirten Işık , "Birbirleriyle irtibatlarında tesisleri kullanmamaya başladılar. Birbirilerine güvenleri azaldı. Örgüt içerisinde psikolojik çöküntülere sebep oldu. Ülkenin belli yerlerinde operasyon yapılması örgütün lider kadrosu üzerinde bir panik havası yarattı, örgüt içerisinde psikolojik baskı oluşturdu" ifadelerini kullanıyor.

 
KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 65
  • selcuk bey 1 yıl önce Şikayet Et
    seytan azapta gerek. yola devam. yok oyle karıları dızıne alıp resim cekilmek.
    Cevapla
  • emre1907 1 yıl önce Şikayet Et
    Satilmis adamla bir fazlasina yine satilir.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet güçlü ise istihbaratıda güçlüdür. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin inşaallah
    Cevapla
  • ŞİRKET 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş, tsknın yönetim kadrolarında fetö, hain alçak vs ve uzantıları olmadığında terörün başı gayet güzel ezilebiliyormuş!!! Ezmeye devam...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim mazlumun ahını alıyor. Daha çok çekecekler. Vesselam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı