Lviv'deki üçlü zirve dünya basınında: Erdoğan'ın oyunda çok fazla rolü var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lviv'deki üçlü görüşme tüm dünya basınında manşetlere taşındı. Kritik zirveye dair haberlerde, barışın Erdoğan'a bağlı olduğu ifade edildi.

Lviv'deki üçlü zirve dünya basınında: Erdoğan'ın oyunda çok fazla rolü var
Lviv'deki üçlü zirve dünya basınında: Erdoğan'ın oyunda çok fazla rolü var
GİRİŞ 18.08.2022 17:58 GÜNCELLEME 19.08.2022 10:13
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna’ya gitti.

Erdoğan burada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile üçlü görüşme için bir araya geldi.

Dünyanın izlediği üçlü zirve, barış için adımlar atılması, tahıl koridoru ve Zaporijya Nükleer Tesisi'nde güvenliğin sağlanması konularını işleyecek. Bu bakımdan önem teşkil eden zirve dünya basınının da bir numaralı gündem maddesi haline geldi. ABD, İngiltere, Fransa ve Ukrayna'dan birçok basın kuruluşu, görüşmeyi ana sayfalarına taşıdı.

Erdoğan-Zelenski görüşmesi başladı! İşte ilk fotoğraflarErdoğan-Zelenski görüşmesi başladı! İşte ilk fotoğraflar

ATLANTIC COUNCIL: ERDOĞAN'IN OYUNDA ÇOK FAZLA ROLÜ VAR

Washington merkezli analiz kuruluşu Atlantic Council'in Kiev'de görev yapan kıdemli üyesi Michael Bociurkiw, "Erdoğan'ın oyunda çok fazla rolü var" yorumunda bulundu. 

"ERDOĞAN, GUTERRES'İN BİLE OYNAYAMAYACAĞI BİR ROL OYNUYOR"

"Ukrayna, Moskova ile iletişim kanallarını açık bırakmanın önemli olduğunu düşünüyor" diyen Bociurkiw, "Erdoğan, BM Genel Sekreterinin bile oynayamayaacğını düşündüğüm bir rol oynuyor" ifadelerini kullandı.

THE INDEPENDENT: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ DE GÜNDEMLER ARASINDA

İngiliz The Independent, zirvede Odessa Limanı'ndan İstanbul'a giden tahıl gemileri ve Rusya'nın çarpraz ateşi altında kalan Zaporijya Nükleer Santralinin güvenliğinin sağlanması konularının öne çıktığını yazdı.

Gazetenin muhabirlerinden Borzou Daragahi, Erdoğan'ın 5 Ağustos'ta Soçi'de Putin'le yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, barışın sağlanması anlamında önemli bir zirve olacağı yorumunda bulundu.

Gazete, Türkiye'nin Doğu Avrupa tahılının dünyaya sev edildiği çok taraflı koordinasyon merkezine ev sahipliği yaptığı ve en az 21 sevkiyatın Karadeniz limanlarından çıkarak küresel kıtlık endişelerini hafiflettiğini aktardı.

WASHINGTON POST: SAVAŞI SONA ERDİRMENİN YOLLARI ARANACAK

ABD'li Washington Post gazetesi, üçlü zirveyi "Ukrayna, Türkiye ve BM liderleri Perşembe günü Lviv'de bir araya gelecek" başlığıyla duyurdu.

Haberde üç lider için, "Küresel tahıl krizini hafifletmeye yardımcı olmak için Ukrayna tahılının dünya pazarlarına gönderilmesine izin veren anlaşmayı gözden geçirmek ve altı aylık savaşı sona erdirmenin yollarını görüşecek." ifadelerine yer verildi.

AL JAZEERA: ÜÇLÜN ZİRVE BARIŞ İÇİN FIRSAT SUNUYOR

Al Jazeera'den Teresa Bo, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna ve Türk cumhurbaşkanlarıyla yapacağı görüşmeden önce batı Ukrayna şehri Lviv'e geldiğini aktardı. Lviv'den konuşan Bo, "Şehri geziyor, üniversitelere gidiyor ve burada Ukraynalı milletvekillerinin Birleşmiş Milletler tüzüğünde uluslararası insancıl hukuk taslağının hazırlanmasında oynadıkları rol hakkında konuşuyor" dedi.

POLITICO: KİEV'İN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETMEK İÇİN SEBEPLERİ VAR

Politico, Ukrayna liderinin Erdoğan'a teşekkür etmek için sebepleri olduğunu ve Türkiye'nin ablukaya alınan limanlardan tahıl ihracatının yeniden başlamasına izin vermek için Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yaparak Karadeniz'de tarafsız bir güç olduğunu yazdı.

RUS MEDYASININ DA GÜNDEMİNDE LVİV VARDI

Komsomolskaya Pravda, "Erdoğan bu savaş süresince Avrupa güvenliğinin ana ara bulucusu haline geldi" yorumunu yaptı.

ARA BULUCU ROLÜ OYNAYABİLECEK TEK LİDER"

Moskovskiy Komsomolets gazetesi de Cumhurbaşkanı`nın Ukrayna ve Rusya arasında ara bulucu rolü oynayabilecek tek lider olduğunun altını çizdi.

Fransız France 24, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Zaporijya ile ilgili "Yeni Çernobil olmasın" uyarısını başlık olarak kullandı ve savaşın bitmesi için gösterdiği çabaya geniş yer verdi.

"GÜÇLÜ BİR ÜLKENİN VERDİĞİ GÜÇLÜ BİR DESTEK"

İtalyan haber ajansı ANSA, haberinde Zelenskiy`nin "Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın ziyareti güçlü bir ülkenin verdiği güçlü bir destek mesajı" sözlerini manşet olarak kullandı.

Azerbaycan haber ajansı APA, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile esir değişimini müzakere edeceğine işaret etti.

Le Monde "Erdoğan Türkiye'nin Ukrayna'ya güçlü desteğini gösterdi" sözleri ile görüşmeyi değerlendirdi.

Newsweek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO ve Avrupa Birliği'ni Rusya'ya karşı sert bir şekilde karşı karşıya getiren savaşta, en muhtemel barışçı olarak Ukrayna'ya gitti" ifadelerini kullandı. Haberde, Erdoğan'ın bu ayın başında Soçi'yi ziyaret ettiği ve Putin'le de görüştüğü hatırlatıldı. Newsweek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabulu rolünün altını çizdiği haberde şu ifadelere yer verdi:

"Hem Ukrayna hem de Rusya'nın ihtiyaç duyduğu Erdoğan, şu an için savaşın sona ermesi pek mümkün görünmese de, olası bir ateşkeste kilit bir rol oynayabilir."

Belarus merkezli Nexta televizyonu ise, "Erdoğan Ukrayna'nın yanında" diyerek görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısından alıntılar yaptı.

İngiliz Express gazetesi, Türkiye ile Ukrayna'nın imza attığı anlaşmalara dikkati çekti. Independent ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna'ya barış için görüşmelere başlamaları yönünde yaptığı çağrıyı manşetine taşıdı.

KAYNAK: HABER7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 42
  • türk aslandır 1 yıl önce Şikayet Et
    böyle bir lider bir daha zor gelir belli ki bir çok insanın gönlünü duasını almış bu adam Allah onunla iken onu kimse deviremiyecek..
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    20 sene önce 6 sıfırımız vardı. Erdoğan geldi sildi attı. Başımızdaki reziller yüzünden Türk'üm demeye utanırdı neredeyse avrupadaki Türkler. Şimdi de 6+1 sıfır var memlekette. Allah''ın izniyle seçimde onların tamamını yine silecek Erdoğan.
    Cevapla
  • Heykeltrrraaaşş 1 yıl önce Şikayet Et
    Giderken yanına bir heykel alıp hediye etseydi, belki bu dünya için daha faydalı olurdu ama şimdi gidip oralarda şavaşın seyrini değiştirecek adımlar atmak hiç anlamlı değil hıhh
    Cevapla
  • Suat Ak 1 yıl önce Şikayet Et
    Cekemeyenler catlasin Dünya lideri
    Cevapla
  • Afyonlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allaha şükür dünyada başımızı yereedirmedi Avrupa'da başımız dik geziyoruz sayesinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var