Bloomberg: Türkiye, Rusya'ya yardım etmeyeceğine dair söz verdi

ABD'yle yapılan son telefon görüşmesinde Türkiye'nin, Rusya'ya; Batı'nın uyguladığı yaptırımlardan kaçması için yardım etmelerinin söz konusu olmadığını ifade ettiği kaydedildi.

GİRİŞ 22.08.2022 10:53 GÜNCELLEME 22.08.2022 11:41
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin girişimiyle başlayan diplomatik süreç sonunda, Ukrayna tahılının dünyaya ulaştırılması için kurulan koridor, sorunsuz şekilde işlemeye devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da yola çıkan her gemi için bilgilendirme notu paylaşarak, kamuoyunu haberdar ediyor.

Türkiye'nin çabalarıyla kurulan masa, uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor.

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması, İstanbul'da imzalandı.

GEMİLER YOLA ÇIKTI

Rus haber ajansı TASS'ta yer alan haberde; "İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'nın limanlarından toplam 33,3 bin ton gıda ürünlerini taşıyan dört geminin çıkmasına izin verdi. 14 bin ton şeker pancarı taşıyan Da Liang adlı kuru yük gemisi Çernomorsk Limanı'ndan çıkıp Güney Kore'ye hareket edecek. Filyoz adlı kuru yük gemisi de Çernomorsk lLmanı'ndan Türkiye'deki Aliağa Limanı'na beş bin ton sıvı yağ taşıyacak. Bununla birlikte on bin ton buğday taşıyan Kubrosli adlı geminin Odessa Limanı'ndan, 4,3 ton sıvı yağ taşıyan Foyle adlı geminin de Yujnıy Limanı'ndan pazar günü Türkiye'ye doğru hareket edeceği bildirildi. 1 ila 20 Ağustos tarihleri arasında Ukrayna'dan toplam 689 bin 649 ton gıda ürünü ihraç edildi" denildi.

Amerikan medya organı Bloomberg'de yer alan bir haberde ise; "Türkiye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dördü Çernomorsk, ikisi Odessa ve biri de Yuzni'den olmak üzere tahıl ve gıda maddesi taşıyan yedi geminin daha son bir günde Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından yola çıktığı kaydedildi. Türkiye ile Birleşmiş Milletlerin aracılık ettiği güvenli geçiş anlaşması uyarınca Ukrayna'ya gidecek olan beş gemi pazar günü Türk yetkililer tarafından kontrol edilecek" ifadeleri kullanıldı.

"TÜRKİYE, RUSYA'YA YAPTIRIMLARDAN KAÇMASI İÇİN YARDIM ETMEYECEĞİNE DAİR SÖZ VERDİ"

Bloomberg'de yer alan başka bir haberde ise; Türkiye'nin Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardım edip etmeyeceğine dair endişeye yer verildi. Aynı endişe İngiliz haber ajansı Reuters'la, diğer Amerikan gazeteleri ve televizyonları tarafından da dile getirildi.

Bloomberg'de yer alan ve ABD ile Türkiye arasında gerçekleşen telefon görüşmesine dair yapılan açıklamada; "ABD Hazine Bakanlığı ile cuma günü yapılan görüşmeye dair yapılan bir açıklamaya göre, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, herhangi bir kişi veya kurumun Rus kuruluşlara uygulanan yaptırımlardan kaçmasına izin vermeyeceğine dair söz verdi. Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, ABD'li mevkidaşı Wally Adeyemo'ya, Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki pozisyonunun değişmediğini söyledi. Türkiye, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı çıkıp Kiev'in savaştaki çabalarına yardımcı olmak için İHA gönderirken Batı'nın -önemli bir doğal gaz ve ham petrol tedarikçisi olan- Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmaktan kaçınıyor. Adeyemo, cuma günkü görüşmede ABD ve 30 başka ülkenin 'uyguladığı yaptırımlardan kaçmak için Rus kuruluşların ve şahısların Türkiye'yi kullanmaya çalıştığına dair kaygıları' iletmişti" denildi.

NYT: ERDOĞAN VE GUTERRES RUSYA'YA ÇAĞRIDA BULUNDU

The New York Times (NYT) gazetesi ise görüş yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lviv'de yaptığı Zaporijya Nükleer Santrali çağrısına yer verdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lviv’de kritik mesaj: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruzCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lviv’de kritik mesaj: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres'den Rusya'ya uyarı: Bu hamle intihar olurBM Genel Sekreteri Guterres'den Rusya'ya uyarı: Bu hamle intihar olur

Zelenski'den Zaporijya talebi! Erdoğan: Putin'e ileteceğim, Rusya adım atmalıZelenski'den Zaporijya talebi! Erdoğan: Putin'e ileteceğim, Rusya adım atmalı

"Rusya'nın ablukası sırasında Ukrayna'nın limanlarından tahıl sevkiyatı yapılabilmesine yönelik anlaşma konusunda olduğu gibi bu konuda da Rusya ile Ukrayna arasında aracılık etmeye çalışan Türkiye ve BM de baskı uyguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen hafta tahıl sevkiyatları hakkında görüşmek üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ukrayna'yı ziyaret ettiğinde, Zaporijya nükleer santralinin güvenliği için bir an önce harekete geçilmesi çağrısında da bulundu."

ÇİN BASINI: BM TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye'nin tahıl koridoru konusundaki başarısı Çin basınında da yer aldı. Çin basınında yer alan haberde; "Ukrayna'dan Cibuti'ye 20 bin tondan fazla buğday sevk edilirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, oynadığı kilit rol nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti" denildi.

AFP: GUTERRES, RUS TARIM VE GÜBRE ÜRÜNLERİNE YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Fransız haber ajansı AFP de Guterres'in teşekkürünü, "BM Genel Sekreteri Guterres cumartesi günü İstanbul'da yaptığı açıklamada, Rus gübre ve tarım ürünlerinin gelecek yıldan itibaren bir dünya gıda krizi riski karşısında dünya pazarlarına 'engelsiz' erişebilmelerinin gerektiğini söyledi. BM ve Türkiye himayesinde, Kiev ile Moskova tarafından temmuz ayında imzalanan Ukrayna tahıllarının ihracatıyla ilgili anlaşmanın uygulanmasını denetleyen Ortak Koordinasyon Merkezinde konuşan Guterres, 'Hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürmek için iş birliği yapması önemlidir' dedi. Bu anlaşma aynı zamanda Rusya'nın Batı yaptırımlarına rağmen tarım ürünlerini ve gübrelerini ihraç edebilmesini de garanti ediyor. 'Burada İstanbul ve Odessa'da gördüklerimiz (Ukrayna tahılının nakliyesi) çözümün sadece en görünür kısmı. Bu kapsamlı anlaşmanın diğer kısmı yaptırımlara tabi olmayan Rus gıda ve gübrelerin dünya pazarlarına engelsiz erişimi olduğunu söyleyen Guterres, buna rağmen Rus gübre ve tarım ürünleri ihracatının hala engellerle karşılaştığını vurguladı' dedi" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 79
  • İbraam 1 yıl önce Şikayet Et
    Dış ilişkiler bakanlığı sözcüsünün hemen yalanlaması gerek.türkiye cumhuriyetin söz vermek gibi bir proplemi yok rusyaya..
    Cevapla
  • Tabi emriniz olur 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet neden olmasın siz ABD akıllı uyanik da Türkiye enayi mi? Tpekiyenin verdigi sözü de aynen sizin gibi olmali Rusya ya yardim etmiyecegiz deyip arka planda Türkiyenin menfaati için işini görür..Siz ABD aynisini yapmiyormusunuz ? Türkiye bizim dostumuz müttefikimiz PKK Terörist dersinoz ama arka plani birakin danki Türkiye ile alay edercesine açiktan binlerce Tır silah verirsiniz bkrde bunlari ABD de aģarlarsiniz
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bloomberg Yahudi bir Sionist . Rusya Födaration Devleti iyi Ticaret komsumuz.Rusyadan gelen Petrol iki mislisine cikartildi,insallah kisin Rus gasini europaya satariz :)Bizde sizin gibi söz tutariz korkmayin.Biz yardim degil sadece Ticaret edecegiz ;)
    Cevapla
  • dostt birr 1 yıl önce Şikayet Et
    ya bu adam ne kadar akıllı Turkiye orta ara bulucu. bir devlet.. eger Turkiye rusya ile işbirliği yapmasın ..dunya felç olacak. abd nereye el atti orada yangın savaş var.ujraynayı natoya alacağım dedi.aha haydi al görelim..demek istediğim biz batı ile rusya arasında oynanan oyunda hakemlik yapıyoruz. bizde adaletsizlik taraf tutma olmaz..ama rusyayida dışlarsak rusya oyundan çekilir. işte o zaman abd nin kiyamet savaşı başlar...ilk füzelerin hedefi berlin ve london olur...rusya fransaya fuze gönderecek değildir..bu adam alsın kalemi önce okuma yazma oğrensin bizim ışimize karışmasın yeter...
    Cevapla
  • Kutlu 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD vizede Rusya'ya da yaptırım uyguluyor böyle bir haydut devleti asla takmam Rusya'ya yaptırım da uygulamam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!