Olga Kosharna'dan Zaporijya uyarısı: Nükleer sızıntı 23 saatte Türkiye'ye ulaşır

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki olası bir nükleer sızıntı ya da patlamada, Türkiye'nin saatler içinde etkileneceği ifade edildi.

GİRİŞ 20.08.2022 13:11 GÜNCELLEME 20.08.2022 13:12
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Ukrayna'nın Zaporijya kentinde bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde son dönemde artan saldırılar, dünyayı yeni bir Çernobil felaketinin eşiğine getirdi. Rusya ve Ukrayna saldırılar konusunda birbirini suçlarken, Birleşmiş Milletler (BM) tesisin "tamamen kontrolden çıktığını" ve her an dünyayı etkileyecek bir nükleer kaza yaşanabileceği kaydetti.

BM'nin 'Saldırı intihar olur' dediği nükleer santralin bulunduğu Zaporijya'da referandumBM'nin "Saldırı intihar olur" dediği nükleer santralin bulunduğu Zaporijya'da referandum

ERDOĞAN VE GUTERRES'TEN UYARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de perşembe günü Lviv'de gerçekleştirdikleri görüşmede; Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullanırken, Guterres de "Zaporijya Nükleer Santrali'ne verilen herhangi bir zarar intihar olur" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres'den Rusya'ya uyarı: Bu hamle intihar olurBM Genel Sekreteri Guterres'den Rusya'ya uyarı: Bu hamle intihar olur

Zelenskiy: BM, Zaporijya'nın Rus birliklerinden arındırılmasını sağlamakla yükümlüZelenskiy: BM, Zaporijya'nın Rus birliklerinden arındırılmasını sağlamakla yükümlü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lviv’de kritik mesaj: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruzCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lviv'de kritik mesaj: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Erdoğan; Lviv'den dönüşte uçakta gazetecilere verdiği mülakatta, "Zaporijya konusu gerçekten rastgele bir konu değil. Zelenski'nin bu yönde bizden talebi oldu. Rusya da bu konuda üstüne düşeni yapmalıdır" şeklinde demeç verdi.

RUSYA ÇAĞRILARI REDDETTİ

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev, Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması çağrılarını sıcak bakmadıklarının sinyalini vererek, "Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde; Ukrayna tarafının Rus ordusunun denetiminde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırılar düzenlediği iddia ederek Kiev cephesini suçladı. Putin, bu saldırıların sonunda büyük ölçekli bir felaket yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.

Zelenski'den Zaporijya talebi! Erdoğan: Putin'e ileteceğim, Rusya adım atmalıZelenski'den Zaporijya talebi! Erdoğan: Putin'e ileteceğim, Rusya adım atmalı

Rusya'dan, Türkiye dahil çok sayıda ülkenin Zaporijya çağrılarına cevapRusya'dan, Türkiye dahil çok sayıda ülkenin Zaporijya çağrılarına cevap

RUSYA, ZAPORİJYA'YI ELE GEÇİRDİ

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonda Avrupa'nın en büyük nükleer santraline ev sahipliği yapan Zaporijya'yı ele geçirmişti. Öte yandan Rusya'nın kontrolündeki tesiste Ukraynalı görevliler hâlâ çalışmaya devam ediyor.

Olga Kosharna

ÇOK SAYIDA ÜLKE TEHDİT ALTINDA

Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Kurumu'nun üst düzey ismi, nükleer enerji ve nükleer güvenlik alanlarında uzman olan Olga Kosharna, nükleer sızıntının Avrupa dahil Karadeniz ülkelerini ciddi şekilde etkileyeceğini kaydetti.

Yaklaşık 122 yıldır yayın hayatını sürdüren İngiliz gazetesi Daily Express'e konuşan Kosharna, "Böyle bir senaryoda radyoaktif sızıntı Bulgaristan, Romanya ve Karadeniz üzerinden 23 saatte Türkiye'ye ulaşır" dedi. Rüzgarın eseceği yöne göre Rusya'nın batısının da tehlike altında olduğunu kaydeden Kosharna, sızıntının Avrupa'nın içlerine kadar (Çekya, Macaristan ve Polonya) gidebileceğine dikkat çekti.

Ukrayna'daki nükleer santraller ve aktif reaktör sayıları

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ NEREDE, KAÇ REAKTÖRÜ VAR?

İlki 1980'de sonuncusu ise 1986'da yapılan ve toplam 6 reaktörden oluşan Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alıyor. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise en büyük 10. nükleer santrali konumundaki yapı, Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kakhovka Baraj Gölü'nün güney kıyısına inşa edildi. Santral, Ukrayna'nın Zaporijya dışındaki diğer üç nükleer santralini de işleten Energoatom tarafından işletiliyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 24
  • Debi gayri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kureselcilerin yeni hedefi nükleer batlatip olabildiğince insan oldurmek hangi milletten olursa olsun fark etmez yeterki nufus azalsın
    Cevapla
  • Debi gayrı 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş sınırımız ın dibinde ermenistan nukler santrali uzmanlar çalışamaž raporu verip kapatılan nukler santrali faliyete geçirdi turkiyeye 100 km bir kaza aninda turkiyede20 milyon Halk ımız ölecek bunu kapattirsaniza gazeteci haluk Özdil kaçkere yazdı youtupta anlatıyor bi ilgilenin derim
    Cevapla
  • İbraam 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletimiz dış politika algı yönetimi konusunda çok teörübe kazanmış yorumların tespitler açık bir örnek.dogrutespitler.türkaskerini ukraynayı çekmeye çalışıyor çakkallar akılları sıra..
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 1 yıl önce Şikayet Et
    meğer hedef Türkiye!
    Cevapla
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeye 23 saatte ama Avrupa ya uğramaz bırakın patlasin Avrupa düşünsün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?