Zaporijya Nükleer Santrali'nin faaliyetleri durduruldu

Ukrayna'da Rusya'nın kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki faaliyetlerin tamamen durdurulduğu açıklandı.

GİRİŞ 11.09.2022 08:50 GÜNCELLEME 11.09.2022 10:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Rusya'nın işgali atındaki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki faaliyetlerin tamamen durduğunu açıkladı.

Kurum, santralin altıncı ünitesinin elektrik şebekesinin bağlantısını kestiğini duyurdu:

"Santralin, Ukrayna şebekesiyle bir bağlantısı 11 Eylül gecesi tekrar sağlandı. Böylelikle santrale elektrik verilebildi. Santralde çalışan tek reaktörün faaliyetinin durdurulmasına ve en güvenlisi olan 'soğuk durdurma' durumuna geçirilmesine karar verildi."

UKRAYNA VE RUSYA BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR

Dinyeper Nehri'nin sol kıyısında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali, ünite sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük nükleer santrali. 24 Şubat'ta başlayan işgal harekatının ardından Rus kuvvetlerinin kontrolüne giren santral, son zamanlarda birçok kez top mermilerinin hedefi oldu ve olası bir nükleer kaza konusunda uluslararası endişeler arttı. Rusya ve Ukrayna bombardımandan birbirlerini sorumlu tutuyor.

UAEA'NIN SON ZAPORİJYA RAPORU

Diğer taraftan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nin fiziksel bütünlüğünün süregelen çatışmalar nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret ederek, bu tehdidin ortadan kalkması için santral çevresinde "nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesi" kurulması için tarafların anlaşması gerektiğini açıkladı.

UAEA, Zaporijya ve Çernobil başta olmak üzere Ukrayna’daki nükleer santral ve tesislere ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, nükleer santralin fiziksel bütünlüğünün korunamamasının ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekilerek, çatışmaların neden olduğu hasarların radyasyon seviyesini şimdilik etkilemediği, ancak çatışmaların sürmesi durumunda nükleer acil duruma yol açabilecek gelişmelerin yaşanma tehlikesinin devam ettiği vurgulandı.

Ajansın santrale gönderdiği misyonun hasar gören yapılara ilişkin çalışmalara başladığı, nükleer güvenlik ve emniyetin sağlanması için gerekli desteğin verildiği belirtilen raporda, taraflara atılması gereken önemli adımlara ilişkin de tavsiyelerde bulunuldu.

"TARAFLAR GÜVENLİ BÖLGE İÇİN ANLAŞMALI"

Ajans, santralin bulunduğu tesis ve çevresine zarar verilmemesi, çalışanların güvenliği ve fiziksel bütünlüğün muhafaza edilebilmesi için taraflara saldırıların derhal durdurulması tavsiyesinde bulunurken, "Bunun için tüm ilgili tarafların, Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesinin oluşturulması hususunda anlaşması gerekir" denildi.

Nükleer santralin sorunsuz çalışması için çalışanların fiziki ve psikolojik durumlarının göz önünde tutulması ve olası bir tehlikenin yaşanmaması için her türlü baskıdan kaçınılması uyarısında bulunulan raporda, çalışanlar için aile desteği de dahil normal çalışma koşullarının yeniden sağlanması ve santralin yeniden Ukraynalı yetkililerin idaresine bırakılmasının önemine işaret edildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Durum dahada beter e gidoyo... Muhakkak orta yol bulunmalı..
    Cevapla
  • ender 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın amacı zaten o santralleri ele gecirmekti .Cok ciddi bombalar kıllanıp halka niye zarar versinki?
    Cevapla
  • Akbey 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD VE AB GÜVENEN ZAVALLI UKRAYNA..... Rusya Ukrayna ile Kedi Köpek Misali Oynuyor...
    Cevapla
  • Ali Ergül 1 yıl önce Şikayet Et
    Yine bu konu başkanımız Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye girmesi ile çözülür. Yahu dünya ülkeleri sorun yaşadı mı hemen hakem olarak tabi adaletini ve duruşuna saygı duydukları reis e koşuyor. Dünyaya ayar veriyor Reis.
    Cevapla
  • DEMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha Dün Can Ciğer Kanka idiler Şimdi Ne Oldu ....?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki